Annonce
Esbjerg

Test dig selv: Ansigtsblindhed er arveligt

Det skønnes, at to-tre procent af danskerne er ramt af forstyrrelsen ansigtsblindhed, der er arvelig og ofte resulterer i et socialt handicap.

Esbjerg: Ansigtsblindhed - eller Kongenital Prosopagnosi, som diagnosen hedder - skyldes en selektiv forstyrrelse i hjernen, hvor evnen til at genkende ansigter ikke udvikles normalt. Hvorfor og hvor i hjernen denne forstyrrelse opstår, ved man ikke, oplyser Christian Gerlach, som er professor ved Odense Universitet og forsker i ansigtsblindhed.

- Undersøgelser peger dog på, at det er i venstre hjernedel, der er problemer, når ansigtsblindhed opstår uden relation til en hjerneskade. Det er overraskende, da folk, der udvikler ansigtsblindhed efter en hjerneskade, ofte har skader i højre hjernehalvdel, fortæller professoren, som tilføjer, at ansigtsblindhed også kan ses hos folk med autisme, men at man sagtens kan være ansigtsblind uden hverken at være autist eller hjerneskadet.

Ansigtsblindhed har været en velkendt forstyrrelse hos folk med hjerneskade i over 100 år. I 1974 så man det første tilfælde af tilstanden, hvor patienten ikke var hjerneskadet, og op gennem 1980erne og 1990erne har der været meget fokus på lidelsen.

- Man skønner, at to-tre procent af danskerne har lidelsen. Det er relativt mange, og vi ved, at mange ofte får problemer med at færdes i sociale sammenhænge, og at nogle derfor vælger at trække sig fra sådanne sammenhænge, fortæller Christian Gerlach og tilføjer:

- Der er endvidere nogle undersøgelser, som peger på, at har man en mor eller en far, der er ansigtsblind, så er risikoen for selv at få lidelsen cirka 50 procent.

Der findes forskellige grader af ansigtsblindhed. Nogle kan ikke genkende arbejdskolleger i nye sammenhænge; andre kan ikke genkende familiemedlemmer og har måske endda problemer med at genkende sig selv.

Annonce

Kan ikke helbredes

Det findes ingen helbredelse for ansigtsblindhed.

- I nogle undersøgelser har man påvist effekter af at genoptræne evnen til at genkende ansigter, men det er uvist, om evnen kan genoptrænes på sigt, siger Christian Gerlach.

Hvis du vil teste dig selv for ansigtsblindhed, kan du benytte følgende link: http://www.ansigtsblind.dk/test-dig-selv/.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

En varm velkomst til Vesterhavs-direktør

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Annonce