Annonce
Digitalt

Anmeldelse: Roomba S9+ og Bravaa Jet M6 både støvsuger og vasker gulvet i fællesskab

Alt ånder fred og ro på billedet her, men reelt set larmer S9+ så meget, at den i testperioden næsten udelukkende har kørt, når familien ikke var hjemme. Den er dog også tilpas effektiv til, at lydniveauet kan forsvares. M6 derimod er næsten lydløs og kan fint køre, uden at man lægger mærke til den. Pr-foto
iRobot gør det dobbelt så svært for støvmiderne med Roomba S9+ og Bravaa Jet M6, der støvsuger og vasker gulvet i fællesskab
Annonce

Roomba S9+ og Bravaa Jet M6 fra iRobot er skabt for hinanden – helt bogstaveligt – og sørger i fællesskab for at holde huset rent med et minimum af indsats.

Vi har testet, hvad der lyder for godt til at være sandt og kan bekræfte, at det rent faktisk er muligt at komme hjem til skinnende rene gulve, hvis man blot selv husker at hælde vand på gulvmoppen og fjerne det værste rod – og har penge på lommen.

Om testen

Produkterne, vi anmelder i Jysk Fynske Medier, er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden at virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.
Annonce

Gør plads

Som med alle andre støvsugere på markedet, er du nødt til selv at fjerne det værste rod, redde ungernes Lego-klodser og ideelt set også sætte stolene op på bordet, før du tager hjemmefra. I hvert fald hvis du vil have det optimale ud af din robotstøvsuger – og undgå de værste kriser, når legetøjet forsvinder.

Roomba S9+ og Bravaa Jet M6 fylder tilsammen også for to, naturligt nok, og derfor skal du altså også rydde som minimum 50 x 60 cm permanent, så den dynamiske duo har et sted at holde til.

iRobot anbefaler mere plads omkring hver base, men jeg har indledningsvist under min test parkeret de to klos op og ned ad hinanden, og de kom fint overens. Da jeg blev træt af at se dem stå fremme, flyttede jeg støvsugeren ind på gæsteværelset og kortlagde mit hjem på nyt. Nu står S9+ godt gemt dér og suser først ud, når den skal støvsuge resten af huset, mens M6 gemmer sig under sofaen i stuen - dog ikke længere væk, end vandtanken kan skiftes. Så er det pludselig en diskret rengøringshjælp. Jeg har dørtrin på to cm., og dem klarer S9+ 9 ud af 10 gange - M6 kan ikke forcere dørtrin og holder sig i stuen.

Annonce

Kraftig støvsuger

S9+ er en af sværvægterne i iRobots sortiment af robotstøvsugere, og +’et indikerer, at den selv tømmer sig. Vi har tidligere testet lillebror I7+, og princippet er det samme: når S9+ er færdig med sin runde, kører den op på basen, og så suger selve basen støvsugeren tom. I basen gemmer sig ud over en kraftig støvsuger en støvsugerpose, og den skal så tømmes cirka en gang om måneden – afhængig af hjemmets størrelse og mængden af skidt selvfølgelig. Det bliver ikke meget lettere.

At S9+ hører til blandt sværvægterne, lægger man mærke til, straks den går i gang. Den larmer nemlig en del for en robotstøvsuger, men den er heldigvis også ditto effektiv. Lydniveauet gør, at jeg helst undgår at have den kørende, mens jeg er hjemme, men enten lader den køre på forprogrammerede tidspunkter eller sætter den i gang, når jeg er på vej ud af døren. Sidstnævnte har den fordel, at jeg så husker at sætte stole mv. væk, og S9+ derved bliver mere effektiv og ikke risikerer at sidde fast. S9+ tilpasser sig let gulvtæpper, sten- og laminat-gulve, og den kravler også over dørtrin på to cm.

Den bruger noget længere tid på at kortlægge hjemmet med det såkaldte Smartmap, end fx Neato gør, men når den har gjort det, kan man i appen se en plantegning over sit hjem og derigennem styre, hvor den skal støvsuge og ikke støvsuge. Det gør det fx muligt at sende støvsugeren på en målrettet runde, hvor den fx kun tager køkken og bryggers - eller at frede børnenes værelse, hvis der roder for meget til støvsugning. Du får en melding på telefonen, når jobbet er klaret, eller hvis støvsugeren sidder fast, og du kan i princippet styre din rengøring, mens du er på farten - hvis der er gjort klar derhjemme. Det er muligt at bede S9+ kortlægge hjemmet målrettet, og så går det hurtigere, end hvis den stykker det sammen, mens den støvsuger.


M6 er en flittig lille slider, der ikke gør det store væsen af sig, når den arbejder, men minutiøst vasker hele gulvet. Den kører på samme smart map-teknologi som S9+, og du kan derfor styre ganske nøjagtigt, hvor den skal vaske og hvornår. Den kræver mere vedligehold end S9+, da du skal huske at sørge for ren klud, og at tanken er fyldt. Pr-foto
Annonce

Vasker stille og roligt

Jeg har ikke tidligere testet robot-mopper, så Bravaa Jet M6 er mit første bekendtskab i denne kategori. Og den har gjort et positivt indtryk. M6 er modsat S9+ nærmest helt lydløs, når den triller rundt, sprøjter vand ud og vasker henover. Det er et plus, for den er meget omhyggelig, og det tager altså noget længere tid at vaske gulvet, end at støvsuge det.

M6 kræver noget mere vedligehold end S9+. Du skal huske at sætte en ren klud på under bunden og hælde vand og rengøringsmiddel i. Sidstnævnte er meget let at gøre, og hvis man ikke vil købe sig fattig i Roombas egen vaskeblanding - når man har brugt den lille smule, der følger med maskinen - kan jobbet også klares med en smule opvaskemiddel. Prøv dig frem med mængden, der skal ikke for meget i, så kommer der striber på gulvet. iRobot anbefaler dog, at man bruger deres egen blanding.

Der følger fire engangsklude med M6, som kan bruges mere end én gang, men skal smides ud, når M6 siger, at det er tid. Hvis man ikke har samvittighed og/eller penge til at bruge engangsklude, så kan man købe klude, der kan vaskes og genbruges. To koster 249 kr., og miljøet og din pengepung vil takke dig for investeringen.


Roomba anbefaler, at makkerparret får tilpas med gulvplads, men under testen her har de stået klos op og ned ad hinanden, og det fungerer også fint. M6 kan i teorien også skjules under en sofa - bare den er til at få fat på, når tanken skal fyldes osv. Højden på S9+ gør det vanskeligt at skjule den, men det er smart, at man kun skal tømme støvsuger en gang om måneden ca. Pr-foto
Annonce

Et vinderhold

S9+ og Jet M6 har været et suverænt vinderhold i testperioden. Jeg har for længst vænnet mig til, at en robot støvsuger hjemmet, men at gulvet også er vasket rent, det er lige prikken over i’et, når der både er børn og dyr, som dagligt giver rengøringsholdet kamp til stregen.

Der er ikke noget negativt at sige om S9+ og M6, der fungerer godt både hver for sig og sammen. Det er selvfølgelig muligt at kombinere M6 med en anden støvsuger, men der er det lille plus ved at kombinere de to, at de ”snakker sammen” via appen. Så S9+ kan altså ”fortælle” M6, når den er færdig med at støvsuge, og M6 kan gå i gang. Sådan undgår du, at de kører ind i hinanden, hvis nu S9+ tager længere tid om at støvsuge, end den plejer, eller at M6 forsøger at vaske gulv, selvom en støvsugning gik galt.

Prisen er det eneste skidt i filteret her, for tilsammen koster de to maskiner næsten 18.000 kr., og det er mange penge. S9+ og M6 er dog pengene værd, og hvis duoen kan erstatte en rengøringshjælp, så vil der være tale om en investering, der tjener sig selv ind igen.

Pris og tilgængelighed: Roomba S9+ og Jet M6 kan købes online og i butikker. Vejledende pris for S9+ er 11.999 kr. og for Jet M6 er 5.999 kr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa For abonnenter

Afstandskrav er lempet: Skolerne er klar til næsten normale skoledage

Annonce