Annonce
Digitalt

Test: Nu kan du spænde Dali-højtalerne på hovedet med IO-6

Dali gør meget rigtigt med deres første forsøg udi høretelefoner. Er man fan af aalborgensernes puristiske lyd, så vil IO-6 og IO-4 være værd at se nærmere på. Pr-foto
Danske Dali debuterer på fornemste vis med høretelefonerne IO-6, der har signatur Dali-lyd, støjreduktion og et lækkert design

Dali står for Danish Audiophile Loudspeaker Industries, og hvis man bare én gang har forvildet sig ind i en HiFi Klubben-butik, har man ikke kunnet undgå at støde på et pænt udvalg af højtalere fra nordjyderne. De er let at kende på deres karakteristiske bordeaux-røde farve - hvis man fjerner stoffronterne – og så på lyden. Den er realistisk, nøjagtig og frem for alt tro mod dét, den afspiller – forstået på den måde, at Dali ikke ønsker at føje noget til, kun forstærke lydoplevelsen, som den var tænkt fra indspilningsstudiet.

Den puristiske tilgang til lyd står i skærende kontrast til mange andre hovedtelefoner - fx Beats by Dre, hvor signaturen netop er den overdrevne bas. Hvor sidstnævnte har gået sin sejrsgang verden rundt, debuterer Dali nu med sin første hovedtelefon, IO-6. Faktisk er der to hovedtelefoner, men lyden er den samme i IO-4, der primært adskiller sig ved at have sparet støjreduktionen væk.

Vi ser i testen her nærmere på IO-6, men holder den også op mod Sony WH-1000MX4 og Shure Aonic 50, som er i samme prisleje, og som vi har testet sideløbende.

Annonce

Bygget til at holde

Dali IO-6 kommer i en robust grå bæretaske, der ud over at beskytte og huse høretelefonerne har plads til ledninger. IO-6 kommer med en adapter til flyrejsende, usb-a til usb-c-stik og et almindeligt jackstik. De vil nok primært blive brugt med bluetooth, men det er fint at have alle mulighederne og at kunne have dem med på farten.

Dali IO-6 kommer i en diskret og robust taske med hank. Der er plads til kabler indeni, så man fx kan forbinde via jackstik eller flystik på rejsen - eller hvis man løber tør for strøm. Der er dog hele 30 timers batteri med bluetooth og støjreduktion aktiv. Tasken er noget større end hos sammenklappelige høretelefoner, fx Sony WH-1000MX4 - men stadig mindre end den enorme taske, som Shure Aonic 50 kommer i. Pr-foto

Selve høretelefoner fås i brun og hvid eller sort og sølv. De er flotte at se på i et tidløst design med kunstlæder på ørepuderne og hovedbøjlen. Ørekopperne er runde, ikke ovale, hvilket nogle gange kan give problemer for folk med store ører – vi har dog ikke kunnet finde nogen på redaktionen, som ikke kan passe IO-6. Hovedtelefonerne vejer 325 gram, hvilket er meget normalt for et sæt hovedtelefoner med støjreduktion. De er behagelige at have på også over længere tid, hvilket også skyldes lyd og støjreduktion – det vender jeg tilbage til.

Dali har samarbejdet med HiFi Klubbens service-afdeling, Service Nord, mens de udformede IO-6. Hvad er de mest hyppige skader på høretelefoner, og hvordan kan man undgå dem? På baggrund af de spørgsmål og svar er IO-6 bygget, så de er støvafvisende og tåler stænk fra vand (IP53). De er fleksible i konstruktionen, så de tåler vrid i begge retninger i hovedbøjlen, og ørekopperne kan også drejes i begge retninger. Dali er imod ”brug og smid væk”-kulturen, og derfor kan ørekopperne tages af og skiftes ud, og det samme gælder bluetooth-sender og det indbyggede batteri.

Annonce

Højtalere på hovedet

Dali er gode til at lave højtalere, og ordet højtaler er endda en del af firmanavnet. Hvordan hænger det så sammen med, at de nu laver høretelefoner? Nu laver vi bare højtalere på hovedet, siger Dali.

Den forklaring giver mening, hvis man dykker ned i konstruktionen af IO-6. Høretelefonerne er bygget med samme papirmembraner, stivnet med træfibre, som højtalerne fra Dali vanligvis bruger. Konstruktionen skal nedbringe resonans og gøre det lettere at drive hovedtelefonerne – som med højtalerne. IO-6 har desuden 50 mm drivere, hvilket er større end mange andre hovedtelefoner på markedet – selvom vi dog har set andre med samme størrelse drivere.

Kontrol af høretelefonerne fungerer med diskrete knapper på kopperne på ørerne. De slutter i øvrigt meget tæt, så den "passive" støjreduktion kan også noget. Dali har gjort det muligt at vride kunstlæderet helt af og skifte det ud, hvis det er blevet slidt. Pr-foto

Hvordan lyder de så? Dali IO-6 lyder som små Dali-højtalere, du har spændt på ørerne. Og det er en god ting. Jeg foretrækker den klare, nøjagtige lyd, som Dali vægter, frem for overdreven bas. Faktisk har Dali skruet en smule op for bassen i IO-6 - i lyset af tendensen på markedet, men det ændrer ikke på, at du får masser af klarhed og masser af detaljer i lyden. Hvis du er vant til Beats fra Dre eller bare Sony WH-1000MX4, som jeg har testet sideløbende med IO-6, så lyder IO-6 noget mere afdæmpet på bas-siden. Der er bas i IO-6, faktisk præcis den mængde, som Dali vil stå inde for, men sammenligner jeg direkte med Sony WH-1000MX4, så er der mærkbart mere bas på japanernes høretelefoner – også for meget for min smag. Til gengæld er Shure og Dali uhyggeligt enige om, hvordan høretelefoner skal lyde; her er det et mulehår, der skiller de to ad. Shure har en lidt mere sprød lyd med mere "punch", men det er uhyre tæt, og vi har på redaktionen ikke kunnet pege på en vinder.

Annonce

Imponerende debut

Dali leverer varen med IO-6, der er en imponerende debut udi hovedtelefoner. Støjreduktionen er fin, men Dali har efter eget udsagn trukket en grænse, som er, at støjreduktion ikke må gå ud over lydkvalitet. Det giver mening, og det kan høres – men det betyder også, at hvis støjreduktion er afgørende, så er fx Sony WH-1000MX4 foran dér. Men hvor det føles som at have hovedet i en dykkerklokke, når man lytter til MX4 over længere tid, så er IO-6 behagelige at bruge længe – selv med støjreduktion.

Om testen og prislinks

Produkterne, vi anmelder i Jysk Fynske Medier, er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden at virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Artiklen indeholder affiliate links til Jysk Fynske Mediers samarbejdspartner PriceRunner. Når læserne klikker på de links, modtager vi en mindre betaling, men de har ingen betydning for, hvilke tests vi bringer eller vores bedømmelse af produkterne.

Batteritiden er imponerende 30 timer med støjreduktion og bluetooth aktivt, og så har Dali klogeligt holdt fast i knapper på ørekopperne. Det er måske en smagssag, men her på redaktionen har vi endnu til gode at prøve at par trykfølsomme øre- eller høretelefoner, som fungerer bedre end med knapper.

Dali IO-6 koster 2999 kroner, hvilket er ca. samme niveau som Shure Aonic 50 og Sony WH-1000MX4. Vi har på redaktionen testet de tre sæt parallelt og har IO-6 og Aonic som delt vinder på lyd og design, men MX4 har den bedste støjreduktion. Dali har dog et lille trumfkort i den sammenhæng, da IO-4 faktisk har samme lyd og design som IO-6 og en batteritid på hele 60 timer, fordi der ikke er aktiv støjreduktion - for 800 kr. mindre. Så er støjreduktion ikke det afgørende parameter, er IO-4 til en pris på kun 2200 bestemt værd at høre nærmere på.

Annonce
Digitalt

Test: IKEA opgraderer designet med ny Symfonisk-lampe

Annonce
Digitalt

Test: Lad ikke størrelsen snyde dig; kompakt kamera gemmer på imponerende funktioner

Annonce
Digitalt

Anmeldelse: Call of Duty Vanguard er klassisk Call of Duty - på godt og ondt

Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce