Annonce
Aabenraa

Test test test: Virksomheder får gavn af ledige kviktest

Region Syddanmark rådet over ledige kapacitet, når det gælder kviktest. Den tilbydes nu virksomheder, som på den måde kan få deres medarbejdere testet ganske gratis. Foto: Christian Baadsgaard
Region Syddanmark bruger ledig testkapacitet i private virksomheder. Det har blandt andre Abena i Aabenraa fået gavn af.

AABENRAA: Regeringen og kommunerne har de senere dage diskuteret, hvem der har skylden for, at den ledige kapacitet inden for kviktest ikke er blevet udnyttet fuldt ud. I mellemtiden er Region Syddanmark gået i gang med at tilbyde de gratis test til private virksomheder.

På den måde er medarbejdere fra Abena i Aabenraa blevet testet uden udgifter for hverken dem eller deres arbejdsgiver.

- Vi blev kontaktet af Region Syddanmark i sidste uge og fik besøg af en testbil fra Falck i torsdags. Der var 107 medarbejdere, der sagde ja til at blive testet. Men jeg regner med, at vi får testet endnu flere, når bilen kommer igen næste torsdag, siger Jacob Marcussen, der tager sig af coronaindsatsen på Abena.

Private virksomheder kan faktisk også selv henvende sig til regionen, hvis de ønsker at gøre brug af den ledige testkapacitet til at få deres medarbejdere testet.

Annonce

Efter smittetryk

- Tingene går stærkt i øjeblikket, og vi så en mulighed i at tilbyde vores ledige kapacitet til virksomheder. Vi fordeler testtilbuddet efter, hvor smittetrykket er størst, forklarer Ulrik Strehle, der er beredskabskoordinator hos Region Syddanmark.

Han tilføjer, at virksomhederne dog ikke har nogen garanti for, at de hver uge kan få testet virksomhederne gratis gennem Region Syddanmark.

- Hvis smittetrykket er større i andre områder, så er det der, vi tilbyder at teste, siger han.

De private virksomheder må så selv betale, hvis de fortsat ønsker regelmæssige tests af medarbejderne.

Det er administrerende direktør Preben Terp-Nielsen fra Abena også indstillet på:

- For os er det vigtigste, at medarbejderne bliver testet alle sammen med faste mellemrum, så vi ved, at nu har vi ikke nogen smittede. Hvis medarbejderne selv tager en test her og der, har vi ikke så meget styr på det.

Annonce

Tilfreds borgmester

Borgmester Thomas Andresen (V) fra Aabenraa Kommune slog torsdag til lyd for, at private virksomheder får tilbudt gratis test af medarbejderne. Det skete, efter direktør Karsten Rewitz fra elementfabrikken Contiga i Tinglev fortalte, at virksomheden to uger i træk havde betalt op til 60.000 kroner per gang for at få sine tyske medarbejdere kviktestet.

- Det har vi gjort for at være sikre på at få vores folk frem fra Tyskland, da der kom krav om test for at krydse grænsen, og der var tvivl om, hvor de kunne få deres kviktest i Tyskland, fortæller han.

- Nu er der kommet mere styr på det, og fremover får de selv lavet en test. Men vi ser gerne, at vi får mulighed for at tilbyde alle vores medarbejdere regelmæssige test, uden at vi skal betale for det, siger Karsten Rewitz.

Borgmester Thomas Andresen er glad for, at Region Syddanmark er begyndt at bruge noget af den ledige testkapacitet i de private virksomheder.

- Det er en god beslutning, og det er kun ret og rimeligt. At bekæmpe coronasmitte er en samfundsopgave, og smitten skelner jo ikke mellem, om folk er ansat i det offentlige eller i en privat virksomhed, siger han.


Tingene går stærkt i øjeblikket, og vi så en mulighed i at tilbyde vores ledige kapacitet til virksomheder.

Ulrik Strehle, beredskabskoordinator Region Syddanmark


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce