Annonce
Esbjerg

Testbøvl med corona: I offshorebranchen får de ansatte svar indenfor seks timer

Hos Esvagt får de ansatte målt deres temperatur, og ligesom andre ansatte i offshorebranchen, som får lavet covid-19-tests, får de ofte svaret på resultatetet i løbet af 4-6 timer. Foto: Esvagt
Mens den almindelige danske lønmodtager oplever vente- og svartider på coronatests på samlet set op imod 4-5 dage, går der for mange ansatte i offshorebranchen 4-6 timer fra det øjeblik, de får lavet testen, indtil de modtager et resultat.
Annonce

Esbjerg: Med lange ventetider og efterfølgende lige så lange responstider på covid-19-test er testkapaciteten herhjemme presset i en grad, så det kan vare op til fem dage, før resultatet foreligger.

Aktuelt er Dansk Industri (DI) ude med et forslag om at inddrage private firmaer til aflastning af det offentlige testsystem. Partiet Venstre er også positive over for idéen, og faktisk kan man  skele til offshorebranchen, hvor det går helt anderledes tjept med at få testsvaret i hus.

Således går der typisk bare 4-6 timer fra ansatte i offshorebranchen har fået foretaget et skrab i svælget med podepinden til de ved, om deres test er positiv eller negativ.

Testen analyseres på et privatejet laboratorium, og årsagen til behovet for lynhurtige svar er, at smitte og mulig spredning med covid-19 kan få alvorlige konsekvenser, hvis for eksempel en hel besætning på et skib kommer ud på Nordsøen, og det efterfølgende viser sig, at en eller flere er inficeret med coronavirus.


Vi står i en situation, hvor det ofte er nødvendigt med en fleksibilitet, der gør, at vi skal have testet folkene hurtigere, end det offentlige testsystem kan håndtere.

Nick Vejlgaard Ørskov, Chief HR Officer hos Esvagt


- Vi står i en situation, hvor det ofte er nødvendigt med en fleksibilitet, der gør, at vi skal have testet folkene hurtigere, end det offentlige testsystem kan håndtere, begrunder Nick Vejlgaard Ørskov, Chief HR Officer hos Esvagt, der yderligere oplyser, at tests sikre tryghed hos såvel de ansatte som Esvagts kunder.

Annonce

En service for kunden

Covid-19-test til de offshore-ansatte betales af virksomhederne selv, og de tilbydes i flere lægekonsultationer. Hos Offshore Medical Center Esbjerg med adresse i Kongensgade har man foreløbig udført 500-600 test, og læge Sanne Danquard fortæller, at hvis hun foretager en test på en offshoreansat om eftermiddagen, kan hun modtage testens resultat senere samme aften.

- Det er en service for kunden, og indsatsen er i sidste ende også med til at nedbringe smittespredningen i samfundet generelt, forklarer Sanne Danquard.

Hun tager for eksempel ud til de ansatte med testudstyret, når offshorefolkene møder på job. Her møder hun dem typisk enten på et hotelværelse eller deres kammer på skibet, hvor de får foretaget testen og først kommer ud, når testresultatet foreligger.

Annonce

Analyser til Tyskland

Sanne Danquard er i det hele taget imponeret over offshorebranchens strømlinede tilgang til forebyggelse af corona-smitte.

- Offshorebranchen har nogle utroligt stærke og gode procedure fra deres sikkerhedsarbejde, de er strukturerede og effektive, og hvis én tester positiv, er der klare retningslinjer. Jeg tør godt sige, at man mange andre steder i samfundet kunne lære noget her, fortæller Sanne Danquard og understreger, at offshorebranchens tests ikke er med til at presse den offentlige testkapacitet, idet hun blandt andet benytter et stort privat laboratorium i Tyskland.

Og Sanne Danquard har da også fundet covid-19 i forbindelse med de mange tests. Siden Offshore Medical Center Esbjerg i juli begyndte at tilbyde coronatest til offshoreansatte er den generelt stigende smitte i samfundet også blevet registret hos offshoreansatte og søfolk.

Hvad en lyntest for covid-19 koster ønsker hverken Sanne Danquard eller virksomhederne at oplyse. Prisen afhænger blandt andet af antallet af tests samt hvorvidt det er dag - eller aften/weekend.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce