Annonce
Danmark

The Julekalender O-Å: Poul Bundgaard var nær blevet dræbt under optagelserne

Poul Bundgaard spillede den alfaderlige nisse Gammelnok. Han klarede optagelserne på en enkelt dag, men var nær omkommet under optagelserne. Han blev reddet af en sikkerhedswire. Foto: Saks Film
The Julekalender rummer et overflødighedshorn af detaljer at gå på opdagelse i. Måske er det derfor, den bliver genudsendt for 12. gang i år. Her får du en række nedslag i serien og behind the scenes facts, som du måske ikke har hørt før.

.

O – Om igen med CWC

Regner "Anhængertræk" Worm (forrest) og Finn Nissen var to af de faste karakterer i Canal Wild Card. Foto: Jørgen Jessen

De Nattergale er ofte blevet spurgt, om der nogensinde kommer en The Julekalender 2. Svaret har hver gang været nej.

Begrundelsen er, at den første sad så meget i skabet, at det ville være næsten umuligt at lave noget, der kom op på siden af den, og at historien i øvrigt er fortalt færdig.

Til gengæld gik trioen sammen igen i 2001 og lavede julekalenderen CWC om en amatøragtig tv-station, der havde fået et wild card til at sende tv i december måned.

Her viste De Nattergale med et vovet træk, at de ellers ikke er bange for at gentage sig selv. Hele andet afsnit af julekalenderen er nemlig ét langt resume af hvad der skete i det første.

CWC kom ikke op på siden af The Julekalender i popularitet, men var en knaldhamrende succes i egen ret og fik igen danskerne til at sige vendinger som "det ER jul" og sætte ordet "skråstreg" ind i sætninger.

To år senere lavede De Nattergale en fortsættelse med CWC-World.

P – Poul Bundgaard var nær død

'Good Old Gammelnok' spilles af Poul Bundgaard og er kun med i første og sidste afsnit. Gammel Nok er den eneste karakter på skærmen, som ikke spilles af et af de tre Nattergale-medlemmer.

Poul Bundgaard klarede optagelserne på en enkelt dag, og skulle det meste af tiden bare lade som om, han sov. Alligevel var det nær gået grueligt galt. På et tidspunkt skulle der justeres en tung projektør, som hang over ham i sengen, og pludselig løsnede den sig og faldt direkte ned mod Poul Bundgaards hoved. Med et doiiiing bremsede en sikkerhedsline lampens fald halvanden meter over hans hoved.

- Der var arvingerne nær blevet glade, udbrød Poul Bundgaard tørt, mens filmholdet så chokerede til.

Q – Qué? Kage?

Benny er ærkekøbenhavner og kæmper noget med den lokale dialekt. Da han på et tidspunkt vil give kage, kommer han hjem med en kæmpe kagemand, hvortil Oluf og Gertrud spørger, om det er hans fødselsdag?

Benny: - Nej, det var en svipser, ik’. Altså, jeg lånte lige Luffes cykel ned til bageren, og så siger han, ”du skal da vist ha’ en københavnerstang, hva”? Ja, altså han sa’ det på jysk, ik’? How’a’how’a’how’a’how.

- Så sa’ jeg: ik’ så meget fis med dig vel, bare stik mig en kage, mand … Og så fik jeg den der (nikker ned mod kagemanden) … Bop-bop-bop.

R – Rød Aalborg

Du kan vist godt klare jen til, Benny. Dagen efter drukgildet i afsnit 15 undrer Oluf sig over, at det var ligesom om, at Benny fik briller. Og der var også noget med hans tænder... Foto: TV2/Steen Linde

Bennys foretrukne spiritus når han planlægger sine onde gerninger. Olufs barbersprit kan også bruges i en snæver vending.

Bennys nåsåer-træk med briller og vampyrtænder træder som bekendt kun frem, efter han har indtaget en tilpas mængde alkohol. Filmholdet skabte effekten ved at råbe FRYS. Herefter måtte ingen af De Nattergale fortrække en muskel, mens en regissør gik ind i billedet og gav Benny briller og hugtænder på.

Derefter blev det klippet sammen, så det så ud som om, brillerne og hugtænderne på magisk vis kom frem.

S – Saks Film

Hans-Erik Saks var 34 år, da arbejdet med The Julekalender gik i gang. I dag bor han nord for København. Privatfoto

Hans-Erik Saks havde allerede arbejdet sammen med De Nattergale på flere tv-projekter, da han på et møde for producenter hos TV2 i 1990 opsnappede, at den nystartede tv-station efterlyste idéer til en voksenjulekalender.

Han ringede til De Nattergale, som straks var med på ideen, og de fire formede sammen den grundlæggende synopse. Julekalenderen blev filmet i Saks Films nyindrettede studie på Søgaarden i Hørning mellem Aarhus og Skanderborg.

T – Teneriferie

Fast destination for Søster og Kajs mange rejser sydpå. De har også lige været på Rhodos til Gertruds store misundelse:

- De kan nok. En anden jen har jo æ' engång en foodprocessor.

U – Uffe Sprællemand Jensen

Dansk politiker med titel af verdensminister. Udtaler sig af og til til medierne i forbindelse med planlægningen af nye, landfaste forbindelser mellem forskellige landsdele i Danmark. Herunder kan nævnes en bro fra Grenå til Anholt via Læsø, samt en fast forbindelse fra Bornholm til Christiansø og herfra videre til de baltiske lande.

Fælles for de nye broforbindelser er, at de efter ophedet debat typisk vedtages enstemmigt i løbet af en dags tid og derefter ventes færdigbyggede inden for cirka en uge.

Dette var en kommentar fra De Nattergale til byggeriet af Storebæltsbroen, som fyldte nyhedsfladen tilbage i starten af 1990'erne.

V – Voodoo

Efter Benny har fået fingre i den store bog, viser det sig, at han er i stand til at udføre voodoo ved hjælp af den og skade nisserne på afstand.

Blandt andet ved at kvase hovedet på en nissefigur i en nøddeknækker og ved at stikke en strikkepind gennem hovedet på en anden. Dette får konsekvenser for Günther, der nede i nissehulen rammes af uforklarlig hovedpine.

X - FX - special effects

Det var småt med speciel-effects i The Julekalender

The julekalender er stort set udelukkende bygget op med praktiske effekter og kulisser, men der er også enkelte primitive computereffekter.

Eksempelvis starter hvert afsnit med, at man ser en brunlig låge med dagens afsnit åbne sig, hvorefter et billede af kartoffelavlerhuset eller lugen til nissehulen åbenbarer sig.

Lågen er lavet af et stykke pap med spray-spindelvæv på, men numrene er lagt på elektronisk efterfølgende. Ifølge producenten, Hans-Erik Saks, så var det svært at få tallene til at passe med åbningen af lågen, og hvis man kigger godt efter, så kan man se, at de hvide tal kommer ud af sync, når lågen bevæger sig.

Y - Yes, it's på danglish

One of the julekalenders whole store vartegn is, that when the nisser snacks, it's a blanding of English and jysk. After a lot of "sinking", The Nattergale found on this, and then it was a small sake to write the replikker. For eksempel:

Hansi: - I think it's træls it's always me who skal bære the backpack. It skidehurts in the skoulderstrops!

Günther: - I did my best, but I snat the propel five times more little than it scould have been.

Fritz: - Hansi, hold up with all that dreaming. We cannot leave the houl with all these spoons (træspåner) on the floor. Fej it up!

Z – Zwot

Oluf afregner udelukkende i denne farve, når han sælger kartofler. Kwittering? Det brower wi æ’! Det ka' æ' sware sæ'!

Æ - Æ' sture kas' med julepynt

Selv om man skulle mene, at hun efterhånden måtte være færdig med at pynte, så er Gertrud frustreret over, at den store kasse med julepynt har forputtet sig. Hun finder den langt om længe under sofaen, mens hun leder efter Olufs jagtgevær (som Benny har taget til at true 'amatørnisserne' med).

Ø – Ønsker

Benny bliver indbudt til til juleaften hjemme hos Oluf og Gertrud og danser apatisk med efter at være blevet sprunget i luften og narret af nisserne. Foto: TV2/Steen Linde

Dette er en svær disciplin i familien Sand.

Gertrud, der som bekendt kun ønsker sig en foodprocessor, kritiserer Oluf for kun at ønske sig en ny pibe. Efter lange overvejelser kommer han i tanker om, at han også godt kunne bruge nogle piberensere og noget tobak.

Benny ønsker sig ingenting, men bliver i sidste afsnit begavet med en bog, der handler om nisser. Det får ham til at bryde mentalt sammen i frustration, mens Gertrud udbryder: "Den er han godt nok glå’ we, det ka’an sier å ham."

Å - Aaby læste radioavisen op

Ole Aaby var manden, der læste de sjove radionyheder op i The Julekalender. Han arbejdede også i virkeligheden som nyhedsoplæser og var en stor radiostemme i Danmark gennem tre årtier. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Ofte kører radioen hjemme hos Oluf og Gertrud, og når nyhederne er ovre, så slukker Oluf gerne med et "Det var li'godt grow!"

Stemmen i radioavisen er indtalt af en ægte radiopersonlighed, nemlig Ole Aaby. Hans navn vækker måske ikke så meget genklang i dag, men tilbage i 1991 var hans stemme velkendt. I årene 1961-1990 var han oplæser på Radioavisen og læste rundt regnet 47.000 radioaviser op i sin karriere.

I The Julekalender læser han skøre nyheder op om brobygningsprojekter og viderebringer også pludselige telegrammer om momsen, der på uforklarlig vis er steget med 10 procent (resultatet af et af Bennys tryllenumre, da han får fat i Den Store Bog).

Ole Aaby døde som 87-årig i 2014.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Spejdercenter efterspørger den gode gerning fra Vejdirektoratet i grotesk skiltesag

Annonce