Annonce
Esbjerg

The Sound of Sewing: De gamle klude blev til fest og farver

Symaskinerne kører på energi fra cyklerne. Derfor skulle Ella Hayali selv træde i pedalerne, mens hendes trøje fik et nyt liv. Foto: Ditte Irene Knudsen.
The Sound of Sewing slog sig mandag ned på Torvet, hvor saks og symaskine blev hevet frem. Med erfarne hænder forvandlede de to hollandske syersker esbjergensernes tøj til unikke kunstværker.

Esbjerg: Mandag triller to slidte, sorte damecykler ind på Torvet. Hver trækkende på en kommode fyldt med stof, der skal bruges til at pifte esbjergensernes tøj op. To frivillige slår sig ned på cyklerne for at træde strøm til symaskinerne. En lyseblå frivilligtrøje i størrelse large er projektet for de to hollandske syersker.

Siden 2003 har Karin Arts og Mariken Biegman-van Geel tilføjet fest og farver til tøj verden over. Med deres antikke symaskiner, cykler og kommoder fyldt med tøj har de forvandlet almindeligt tøj til unikke kunstværker. Til Esbjerg Festuge er de kvinderne en del af Esbjerg International Gadeteaterfestival, som sætter et anderledes kulturelt præg på Festugen. De to syersker disker op med sydlig stemning i form af røde, broderede parasoller og en pladespiller med blandt andet italiensk og fransk musik.

Annonce
Det er fedt, at de har valgt at sy en fisk på min trøje. Det er lidt en indirekte reference til Esbjerg som havneby.

Katharina Therkildsen.

Pift de gamle klude op

Katharina Therkildsen og Ella Hayali er frivillige til Esbjerg Festuge. Mandag står opgaven på at hjælpe de to hollandske syersker, og det er da også en af grundene til, at deres frivilligtrøjer nu ligger under nålene på syerskernes retro skræddersymaskiner. Den anden grund er størrelsen på trøjen. Den store trøje skal gøres præsentabel og unik.

- Det er en mulighed for selv at få lavet noget med et specielt twist, og så kan vi jo få at se, hvad det er, de kan, siger de.

Syerskernes erfarne hænder graver stofstykke efter stofstykke frem fra de transportable kommoder. Med et koncentreret udtryk tilføjer de farver og mønstre, som Katharina Therkildsen efterfølgende glæder sig meget over.

- Det er fedt, at de har valgt at sy en fisk på min trøje. Det er lidt en indirekte reference til Esbjerg som havneby, siger hun.

De hollandske syerskers talent tiltrækker så megen opmærksomhed, at flere esbjergensere og turister slår et smut forbi en nærliggende tøjbutik for at købe en trøje, der kan få sit helt eget særpræg. Katharina Therkildsen og Ella Hayali må også selv forbi en nærliggende tøjbutik efter flere trøjer. Både for at trække opmærksomhed til arrangementet, men også fordi de to første trøjer er blevet så fede, at de bare må have endnu et kunstværk med hjem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Knald eller fald for Preben Friis-Hauges lokale ambitioner

På onsdag står slaget om at blive den næste folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen og dermed noget af en skæbnedag for Preben Friis-Hauge med sine 22 år i lokalpolitik mod den 24-årige Morten Møller Sørensen, der af gode grunde har et mindre politisk CV. Venstres lokale medlemmer skal på onsdag pege på den, de tror på. De skal pege på ham, der kan sikre sig en af de 179 pladser i Folketinget. Der kan komme en tredje, fjerde og femte kandidat i dagene op til opstillingsmødet, men lige nu er der intet, der peger på, at det skulle blive tilfældet. Opstillingsfasen indtil nu har da også allerede haft det drama, den skulle have. Det er nemt at være bagklog, for havde der stået fem unge kandidater og kæmpet om pladsen, var der nok få, der havde efterlyst vidtåbne arme for alle aldersgrupper fra kredsbestyrelsens side. Tilfældet kunne også have været, at Preben Friis-Hauge og andre kandidater i 50'erne havde brugt deres gode ret til at stille op, uanset kredsbestyrelsens ønskealder for kandidater. Sådan gik det ikke. Kritikken lød, da der kun stod én 24-årig mand og ønskede at blive folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen. Så gik den interne maskine i gang, og både under og efter presset på kredsbestyrelsens Jørgen Nielbæk fik Preben Friis-Hauge god opmærksomhed.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];