Annonce
Navne

Thomas er helten fra Hvidbjerg: Reddede 4-årig i badeland

Thomas Soltau er af politiet indstillet til en dusør for sin indsats, det tager han helt roligt, men han er også glad for det. Thomas Soltau er tysk, men han har boet i Blåvand i 15 år. Han har tidligere arbejdet som livredder i Oksbøl. Foto: Chresten Bergh

Fredag reddede Thomas Soltau en lille pige, der var ved at drukne i Hvidbjerg Strand Ferieparks badeland. Han fortæller, at han automatisk gjorde det, som han havde lært på førstehjælpskurser.

Blåvand: Fredag eftermiddag var et øjebliks uopmærksomhed ved at gå galt i badelandet ved Hvidbjerg Strand Feriepark. En 4-årig dansk pige, der var i badelandet med sin familie, var ved at druknet, men hun blev reddet op fra bunden af bassinet.

- Min kollega kalder på mig, hjælp Thomas, der er sket en ulykke, fortæller Thomas Soltau, der var i gang med en opgave i den anden ende af bassinet. Thomas Soltau har siden april været ansat som tekniker i ferieparken, men han har tidligere været livredder andre steder.

Thomas Soltau kom hurtigt til undsætning, og ydede førstehjælp til den 4-årige pige.

- Jeg reagerede helt automatisk, siger Thomas Soltau, der for sit indre blik nærmest så en film af, hvad han skulle gøre.

Annonce

Vi er rigtig kede af, at det overhovedet sker. Børn og vand kan være en farlig cocktail, og det går bare så hurtigt. Men ja, vi er rigtig stolte af, at vores medarbejdere reagerer så rigtigt og hurtigt

Steen Slaikjær, medejer af Hvidbjerg Strand Feriepark

Genoplivning af børn

Hvis et barn IKKE trækker vejret eller har unormal vejrtrækning:Råb på hjælp. Ring 1-1-2 (få andre til at gøre det, hvis du kan)

Placer barnet på et hårdt underlag og start med fem indblæsninger à ca. et sekund hver - til barnets brystkasse begynder at hæve sig. Hvis det er et mindre barn: Blæs gennem barnets næse og mund på én gang. Større børn: Læg din mund over barnets mund og klem barnets næse sammen.

Undersøg vejrtrækningen igen: Hvis barnet trækker vejret, læg det da barnet i sideleje.

Hvis barnet ikke trækker vejret/har unormal vejrtrækning: Påbegynd hjertemassage i et minut. Tryk hurtigt og hårdt midt på brystkassen - max 120 tryk pr. minut. Tilpas trykdybden efter barnets brystkasse og tryk mindst en tredjedel ned. Mindre børn: Brug to fingre, når du trykker på brystkassen. Større børn: Brug én hånd og tryk på brystkassen med håndroden.

Giv skiftevis 30 tryk og to indblæsninger. Husk at løfte hænderne efter hvert tryk, så du næsten ikke rører ved brystkassen.

Fortsæt indtil professionel hjælp kan tage over eller barnet vågner.

Kilde: falck.dk - hvor der er flere informationer og en video

Thomas Soltau sammen med sin chef Lene Slaikjær ved bassinet, hvor ulykken skete. Foto: Chresten Bergh

- Man gør, som man har lært

Det er nemlig ikke så længe siden, Thomas Soltau sidst var på endnu et førstehjælpskursus. Kort efter han blev ansat i Hvidbjerg Strand Feriepark var han sammen med andre kolleger på et kursus for at lære at redde liv.

- Der var en anden kollega, der sørgede for alt det andet, og ringede til ambulancen, siger Thomas Soltau om, hvad der skete, mens han forsøgte at redde den lille piges liv.

I situationen gik alt hurtigt, og han har ingen tidsfornemmelse, kun at der ikke gik ret lang tid, før ambulancen og lægebilen var der.

- Man tænker slet ikke. Alt er helt automatisk, og man gør, som man har lært, siger Thomas Soltau.

Pigen kom hurtigt til sig selv. Hun græd og kom op til sin far, og da ambulancen kom, blev hun pakket ind i et varmetæppe og fik ilt.

Det er første gang, Thomas Soltau har brugt førstehjælp til at redde et andet menneske. Foto: Chresten Bergh

Berørt over situationen

Da Thomas Soltau kom hjem fra arbejde fredag, talte han med sin kæreste om oplevelsen.

- Og Lene ringende, og Steen, siger han om sine chefer, søskendeparret Steen og Lene Slaikjær, der ejer Hvidbjerg Strand Feriepark.

Lørdag skulle han på arbejde, og det er han glad for, for så får han snakket med kollegaerne.

Mens han fortæller bliver Thomas Soltau berørt.

- Jeg tænker på, hvad der kunne have været sket, hvis det var gået en anden vej, siger han, mens han piller ved sine fingre, og fortætter:

- Jeg har selv to børnebørn. Man tænker, at man selv har været meget i svømmehallen med dem.

Pigen skal ikke blive bange

Lørdag morgen var Lene Slaikjær forbi den 4-årig pige og hendes familie for at sikre, at familien - trods omstændighederne - havde det godt.

- De var berørte men glade. Familien ville i badeland i eftermiddag, for at pigen ikke skal blive bange for svømmehallen, fortæller Lene Slaikjær.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Annonce