Annonce
Indland

Thomas Larsen: Lang vej til nyt parti på venstrefløjen

Hver femte vælger, der stemte rødt i 2011, efterlyser et nyt parti på venstrefløjen, men ifølge Berlingskes politiske kommentator er et levedygtigt parti ikke på trapperne.

Selv om mange vælgere på venstrefløjen føler sig politisk hjemløse, er det langt fra sikkert, at utilfredsheden kan bære et nyt parti. Det siger Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator, i kølvandet på en måling foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4.

Målingen viser, at 22 procent af de vælgere, som ved seneste valg stemte på Socialdemokraterne, de Radikale, SF og Enhedslisten, mener, at der er behov for et nyt parti til venstre for midten. Blandt SFs og Enhedslistens vælgere er tallet 39 procent.

»Det er forbløffende høje tal. Det illustrerer ganske godt, at der er ekstrem frustration i centrum-venstre i dag. Der er rigtig mange vælgere, som føler sig politisk hjemløse og svigtet - føler, at Helle Thorning-Schmidt (S) og co. er drejet for langt til højre og derfor leder efter et alternativ,« siger han.

Thomas Larsen påpeger, at det er særdeles svært at gøre et nyt parti levedygtigt. I nyere tid er det lykkedes for Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, mens mange andre forsøg er løbet ud i sandet.

»Med den store frustration, der trives hos mange vælgere, og når de ligefrem efterlyser dannelsen af et nyt parti, burde der umiddelbart være et godt afsæt for at danne et parti. Men én ting er at tænke på det i teorien. Det er noget helt andet at gennemføre det i praksis,« understreger han.

Selv om der er mange hjemløse vælgere på venstrefløjen, bliver det ifølge Thomas Larsen svært for SF og partiets nye formand, Pia Olsen Dyhr (SF), at tiltrække dem.

»På den ene side viser tallene, at der bør være et ganske stort spillerum for et SF, der søger hjem til en mere traditionel position, støver partiets gamle mærkesager af og appellerer mere til klassiske SF-vælgere,« siger han.

»Men på den anden side er det også klart, at SF har fået nedslidt sin profil, undermineret sin identitet og smadret sin troværdighed i store vælgergruppers øjne. Forudsætningen for overhovedet at få fat i vælgerne er, at partiet får genvundet sin troværdighed,« siger den politiske kommentator.

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri i midtbyen: Ukendt gerningsmand har for anden gang klippet alle friske skud fra Eriks havekrukker – måske for at få en rus ud af at ryge dem

Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Annonce