Annonce
Esbjerg

Thomas og Mikael lærer børn at læse med fingrene

Mikael Højbjerg (tv.) og Thomas Mose håber at få lokal støtte til deres nye projekt. Tanken er, at sponsorerne løbende vil kunne følge med i elevernes udvikling, og at det også skal være med til at motivere eleverne. Foto: Thomas Bruun

De sidste fem år har Thomas Mose og Mikael Højbjerg fra Esbjerg haft stor succes med at hjælpe ordblinde med en særlig teknik. Fra sommerferien starter de et nyt tilbud til børn og unge, men de har brug for hjælp.

Esbjerg: De kalder det at tappe.

Det er den helt særlige teknik, som Thomas Mose og Mikael Højbjerg bruger, når de skal lære ordblinde børn og voksne at læse. Kort fortalt går det ud på, at eleverne ved hjælp af fingrene lærer, at hvert bogstav har en bestemt lyd, og det gør det lettere at læse og genkende ordene.

Oprindelig var tanken, at de ville skrive en bog om teknikken, som stammer fra USA. Men en bog blev til mange, og på fem år har de opsagt deres job ved VUC og startet den socialøkonomiske virksomhed Ordblindetræning.

- Vi havde slet ikke forventet, at det ville udvikle sig sådan, men vi er selvfølgelig super glade. Det har været lidt af en rejse, siger Thomas Mose.

Annonce

Om ordblindehed

Ordblindetræning er en socialøkonomisk virksomhed, der blev stiftet i 2012 i Esbjerg af Thomas Mose og Mikael Højbjerg. Dermed bliver al overskud geninvesteret i virksomheden, og målet er at skabe en positiv social forandring.De har de lige nu fem bøger mere på vej, samt en app til iPad.

Virksomheden er tidligere blevet kåret til årets succes af JydskeVestkystens læsere og har vundet Game Changer-pris på 400.000 kr, som uddeles i et samarbejde mellem Reach for Change, TV3 og Viasat.

Man kan læse mere om virksomheden og støtte projektet med Esbjerg Kommune på www.ordblindetræning.dk/sponsor

- Det er den vildeste oplevelse, når eleverne pludselig knækker koden. De får et kæmpe selvtillidsboost og tro på sig selv, siger Mikael Højbjerg. Foto: Thomas Bruun

Har brug for hjælp

Thomas og Mikael har fornyeligt fået tildelt to millioner kroner af Egmont Fonden og Ole Kirks Fond til udvikling af virksomheden, og fra sommerferien starter de et nyt projekt i samarbejde med Esbjerg Kommune. Det vil være et tilbud til ordblinde børn og unge fra ressourcesvage familier.

Men for at projektet med Esbjerg Kommune skal lykkes og nå bredt ud, kræver det hjælp udefra.

- Vores håb er, at lokale virksomheder har lyst til at gå ind og støtte projektet. På den måde kan de være med til at hjælpe ordblinde børn, og så kan vi samtidig hjælpe virksomheden, hvis den har ordblinde medarbejdere, siger Thomas Mose.

Det vurderes, at mellem fem og otte procent af alle mennesker er ordblinde.

- Vi vil gerne være med til at sikre, at børn og unge - uanset deres baggrund - får hjælp til at gøre noget ved deres ordblindhed, siger Mikael Højbjerg.

Ud til resten af landet

Det nye koncept i Esbjerg Kommune er et pilotprojekt på to skoler, men tanken er, at det med tiden skal udbredes til resten af landet.

- Nu starter vi her, fordi vi har et rigtig godt samarbejde med Esbjerg Kommune, og fordi det er her, vi er fra. Om et år håber vi at kunne tilbyde noget tilsvarende i byer som Odense og København, siger Mikael Højbjerg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce