Annonce
Udland

Thor demonstrerer i Hongkong: Kan ikke forsvare at lade være

Anthony Wallace/Ritzau Scanpix

Danske Thor har været "med til det hele". En anden dansker støtter demonstrationerne, men deltager ikke.

Blandt demonstranterne i Hongkong finder man danske Thor Mårup. Han trodser tåregas og politiets knipler for at protestere mod regeringen og politiets behandling sammen med millioner af hongkongere.

- Jeg har været med til stort set alt. Hver lørdag og søndag har der været demonstrationer, og jeg har været med til det hele stort set fra starten, siger den 33-årige dansker.

Thor Mårup har boet halvandet år i Hongkong, hvor han arbejder for et dansk firma. Han beskriver sin deltagelse i demonstrationerne som "et naivt udtryk for helt almen solidaritet".

- Jeg synes ikke, jeg kunne forsvare at lade være. Det er en for entydig indskrænkelse af de demokratiske rettigheder, siger han.

De igangværende demonstrationer begyndte, da borgerne i Hongkong protesterede over et nyt lovforslag. Det ville gøre det muligt at udlevere borgere fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

Hongkongs regeringsleder, Carrie Lam, har erklæret lovforslaget for skrottet. Men demonstranterne er utilfredse med, at hun ikke formelt har trukket det tilbage. Mange kræver også, at Lam træder tilbage.

Når demonstrationerne er i gang, er Thor Mårup iført sort T-shirt for ikke at ligne en turist. Sort tøj er demonstranterne i Hongkongs uniform. Han holder sig fra at bruge vold og er heller ikke med helt fremme i frontlinjen.

- Jeg har i den seneste tid stået bagved med saltvandsflasker for at rense folks øjne. Jeg vil gerne sørge for, at de her unger, der afgjort er yngre end mig, klarer sig, siger han og fortæller, at mange er i starten af 20'erne.

Der er stor forskel på, hvor mange demonstranter der i alt har været på gaden, alt efter hvem man lytter til. The Guardian har talt demonstranterne i millioner, og af Reuters bliver de omtalt som "tusinder".

Ved en demonstration den 16. juni var der ifølge demonstranterne tæt på to millioner på gaden. Ifølge politiet var der 338.000, skriver Bloomberg.

Mens Thor Mårup har valgt at være en del af den sortklædte folkemængde, kigger en anden dansker på fra siden.

- Jeg har valgt ikke at deltage aktivt i demonstrationerne. Med et dansk pas føler jeg ikke, jeg skal blande mig i lokal politik, siger 52-årige Peter Minor, der er selvstændig erhvervsdrivende. Han har boet i Hongkong i tæt på 25 år.

Han støtter demonstranterne og deres formål, men ikke den "eskalering af vold", som både demonstranterne og politiet ifølge danskeren bør stå på mål for.

Han og hans familie har i høj grad mærket politiets tilstedeværelse.

- Vi tog på golfbanen lørdag formiddag. På vej dertil blev vi standset tre gange af politi i fuld kampuniform med hjelme, skulderbeskyttere og knæbeskyttere, som undersøgte, om vi havde demonstranter med, siger han.

Demonstrationerne og regeringens modstand synes ikke slutte foreløbig. Mandag aflyste lufthavnsmyndighederne fly resten af dagen. Det sker, efter demonstranter har protesteret ved lufthavnen fire dage i træk.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Knald eller fald for Preben Friis-Hauges lokale ambitioner

På onsdag står slaget om at blive den næste folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen og dermed noget af en skæbnedag for Preben Friis-Hauge med sine 22 år i lokalpolitik mod den 24-årige Morten Møller Sørensen, der af gode grunde har et mindre politisk CV. Venstres lokale medlemmer skal på onsdag pege på den, de tror på. De skal pege på ham, der kan sikre sig en af de 179 pladser i Folketinget. Der kan komme en tredje, fjerde og femte kandidat i dagene op til opstillingsmødet, men lige nu er der intet, der peger på, at det skulle blive tilfældet. Opstillingsfasen indtil nu har da også allerede haft det drama, den skulle have. Det er nemt at være bagklog, for havde der stået fem unge kandidater og kæmpet om pladsen, var der nok få, der havde efterlyst vidtåbne arme for alle aldersgrupper fra kredsbestyrelsens side. Tilfældet kunne også have været, at Preben Friis-Hauge og andre kandidater i 50'erne havde brugt deres gode ret til at stille op, uanset kredsbestyrelsens ønskealder for kandidater. Sådan gik det ikke. Kritikken lød, da der kun stod én 24-årig mand og ønskede at blive folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen. Så gik den interne maskine i gang, og både under og efter presset på kredsbestyrelsens Jørgen Nielbæk fik Preben Friis-Hauge god opmærksomhed.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];