Annonce
Sønderborg

Thorkild forærer sin fars landbrugsmuseum til Gram Slot

Inden 1. juli vil det lille landbrugsmuseum i Egen være tømt. Den grå Ferguson her kommer dog ikke med til Gram. Den har Thorkild Moos foræret til et Ferguson-museum ved Horsens. Arkivfoto: Timo Battefeld
Egen Egns- og Landbrugsmuseum skal være en vigtig del af et kommende herregårdsmuseum på Gram Slot.

Egen: De tusindvis af genstande tilknyttet livet på landet, som Thorkild Moos har arvet efter sin far Bernhard, bliver nu pakket i kasser, sat på containere og kørt til Gram Slot. Her skal de indgå i et herregårdsmuseum, som ejeren af slottet Sven Brodersen og en gruppe frivillige er ved at skabe.

- Jeg er helt oppe at ringe. Det er alletiders. Her i Egen er der jo ikke, der kommer og kigger på genstandene længere, men det vil der være i Gram. Far ville være blevet glad, siger sønnen Thorkild Moos, som arvede Egen Egns- og Landbrugsmuseum, da han købte forældrenes bolig med tilhørende landbrugsmuseum.

Museet havde Bernhard Moos brugt en stor del af sin fritid på at bygge op og passe. Sønnen havde egentlig lovet sin far at fortsætte, men publikums interesse dalende, så da faren døde sidste sommer, besluttede Thorkild Moos at sælge ejendommen og afhænde museum.

Annonce

For en måned siden bad han alle, hvis familier havde doneret genstande til museet, om at hente dem. Det har kun en håndfuld gjort.

Uoverskueligt

Thorkild Moos stod foran et svært valg: Skulle han forsøge at sælge de mange genstande på loppemarked i en tid, hvor forsamlingsforbud ville gøre det vanskeligt, eller skulle han leje stribevis af containere og bruge dage på at sortere det hele i metal og småt brændbart?

- Det her er den bedste løsning. Jeg skal bare hjælpe til og feje op bagefter, når alt er væk, forklarer han.

Svend Broderen blev bekendt med Egen Egns- og Landbrugsmuseum, da han læste JydskeVestkystens artikel lørdag 10. april om Bernhard Moos’ passion, som var blevet sønnens byrde. Straks kontaktede han Thorkild Moos og dagen efter kørte han til Egen for at se samlingen, som han finder unik.

- Sidste vinter overtog vi en anden samling af historiske landbrugsmaskiner i Tørning ved Vojens og sammen med denne samling har vi nu muligheden for at skabe et virkeligt unikt museum for landbrugsmaskiner og landboliv i Sønderjylland, siger Svend Brodersen.

Slotsejeren forventer, at publikum allerede i den kommende sommerferie vil kunne se en del af de planlagte udstillinger på Gram Slot. Der er etableret en forening af frivillige, som skal stå for driften af udstillingen, mens Gram Slot lægger gratis lokaler til.

Enkelte genstande kommer dog ikke med til Gram. Det gælder f. eks Egen Sogns gamle brandsprøjte og en model af de fredede kirkestalde ved Egen Kirke.

Det lille landbrugsmuseum har alt fra store maskiner, værktøj, køkkenredskaber, køretøjer og bøger omhandlende livet på landet. Arkivfoto: Timo Battefeld
Museet omfatter også et komplet skomagerværksted. Arkivfoto: Timo Battefeld
Thorkild Moos afhænder effekterne i sin fars landbrugsmuseum, efter faren døde i sommers. Sønnen har bedt folk hente genstande udlånt til museet, men det har kun få gjort. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Esbjerg

Esbjergenser har tilbragt natten på stationen: Råbte efter politiet og slog betjent i ansigtet

Annonce