Annonce
Sydjylland For abonnenter

Thulesen Dahl erkender i stort interview: Det gule Danmark bliver mindre

Selvom hverdagen oftest foregår på Christiansborg, har Kristian Thulesen Dahl stadig adresse i Thyregod. Han mener, at politikere, der flytter til hovedstaden, mister følingen med, hvordan livet leves i provinsen, og hvilke sager der fylder for danskerne. Foto: Mette Mørk

Han blev den helt store vinder ved folketingsvalget i 2015, da hans parti fik flere end hver fjerde stemme i Syd- og Sønderjylland. Nu nærmer et nyt folketingsvalg sig med hastige skridt, mens de igangværende finanslovforhandlinger for alvor kan åbne ballet til en valgkamp. Hvis det står til Thulesen Dahl, vil valget igen handle om udlændinge og kampen mod hovedstaden. Men spørgsmålet er, om Dansk Folkeparti kan gentage succesen fra det seneste folketingsvalg. Selv tror han ikke på det, og det skal andre heller ikke, lyder det fra DF-formanden.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Hovborg har fået sin egen øl

Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce