Annonce
Varde

Thyra Frank ser demensvenlige Ansager og Skovlund som forbillede

Ældreminister Thyra Frank besøger Ansager Plejecenter.Foto: André Thorup

Ældreminister Thyra Frank siger, at hun vil anbefale andre kommuner, der gerne vil gøre mere for demente, at besøge Ansager og Skovlund, der er Danmarks første demensvenlige lokalsamfund.

Ansager/Skovlund: Ældreminister Thyra Frank (LA) var mandag på besøg på Ansager Plejecenter, hvor hun hørte om erfaringerne med, at Ansager og Skovlund er blevet Danmarks første demensvenlige lokalsamfund. Det er et initiativ, der skal udbredes til hele landet.

Hun fortæller, at hun fandt erfaringerne meget interessante, og at hun, når hun besøger andre kommuner, vil anbefale dem at besøge Ansager og Skovlund, hvis de også gerne vil være mere demensvenlige.

- Det har faktisk altid være tabu. Det er ikke noget, man vil tale om, siger hun om demens.

Det gør, at demente risikerer at blive isoleret. Hun tror på, at de tiltag, men gør i Ansager og Skovlund, kan være med til at modvirke det. Hun synes også, det er meget interessant, at man i området har fået demens på skoleskemaet, så det bliver noget, borgerne i alle aldre forholder sig til.

Annonce

Demensvenligt lokalsamfund

Skovlund-Ansager Udviklingsråd, Ansager Byudvikling, præsten, plejecentret, Syddansk Universitet og pårørende til demente samarbejder om at skabe et demensvenligt lokalsamfund. Det er støttet af Sundhedsstyrelsen.Det er tanken, at erfaringerne skal bruges til at skabe demensvenlige lokalsamfund i hele landet.

I projektet har der været borgermøde, en temaaften om fremtidsfuldmagter mv., en kunstudstilling, et frivilligt korps og musik-arrangementer. Demens er også kommet på skoleskemaet, butikkerne har arbejdet med at blive demensvenlige, og demente er blevet inviteret med til Idræt om Dagen.

Thyra Frank hilser på Jenny Madsen, der bor på Ansager Plejecenter.Foto: André Thorup

Kommunernes ansvar

Hun fortæller, at hun gerne vil hjælpe med at få flere kommuner i gang med at blive demensvenlige ved at finde penge til at hjælpe i gang. Grundlæggende er det dog kommunerne, der har den største del af opgaven.

En del af grunden til det er, at hun ikke mener, at erfaringer fra Skovlund og Ansager kan kopieres direkte.

- Kommuner er meget forskellige, og det er forskellige typer mennesker, siger hun.

Byrådsmedlem Niels Haahr Larsen (V) fra Ansager sidder ved siden af Thyra Frank.Foto: André Thorup

Fordel med små samfund

Det er også noget, som Varde Kommune er opmærksom på. Det ville have været sværere at skabe et demensvenligt samfund i et tættere bebygget område, mener Claus Fjeldgaard, der er social- og sundhedsdirektør i Varde Kommune:

- De små lokalområder kan noget, som de store byer ikke kan, siger han.

Apropos små lokalområder roste Thyra Frank, at Varde Kommune byggede Ansager Plejecenter i 2013, selvom der kun var grundlag for 25 pladser, da tendensen går mod meget store plejehjem. Hun syntes, det var godt, at det betød, at de ældre dermed kunne blive i deres lokalsamfund.

- Det er, fordi vi politisk vil de små samfund, siger Tina Agergaard Hansen (DF), formand for social og sundhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Henriette Zobel er død 

Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce