Annonce
Varde

Ti år med brudekjoler: - Jeg har Disney-drømme, plus size og plads til hende med træsko fra bøhlandet

Heidi Due er indehaver af Cinderella Brude og festkjoler i Varde. Hun havde 10 års jubilæum 20. januar, men på grund af coronanedlukningen kunne hun ikke fejre dagen med sine kunder i butikken i Vestergade i Varde. Foto: Jacob Schultz
Heidi Due er indehave af Cinderella Brude og Festkjoler i Varde. Efter ti år med tyl, blonder og marengs har hun fundet sin niche, og kunderne kommer gerne helt fra Bornholm for hendes særlige ekspertise.
Annonce

Varde: Hvornår ved bruden, at hun har fundet det helt rette match? I adskillige film og tv-programmer lyder svaret, at det er den kjole, som får hende til at fælde en tåre.

Det er dog en myte, mener Heidi Due, der er indehaver af Cinderella Brude og Festkjoler i Varde.

- Det er sjældent, at folk står og græder, fordi de har fundet en kjole. I de ti år jeg har haft butikken, har jeg måske haft ti brude, der har grædt, siger Heidi Due, der onsdag kunne fejre ti års fødselsdag for kjolebutikken i Vestergade.Som så mange andre fester må fødselsdagsfejringen udskydes. De nuværende coronarestriktioner betyder, at butikken holder lukket, og med aflyste fester, udsatte bryllupper og usikre konfirmationer, ser det gråt ud i kjolebranchen.

- Alle i branchen havde ventet på 2020, hvor den næsten magiske kombination af tal betød, at vi ville få travlt. Så kom corona og ødelagde det hele, fortæller hun og fortsætter:

- Lige nu er vi optimistiske med 2021, men vi tror faktisk mere på 2022. Personligt tror jeg nemlig ikke, at det kan blive dårligere, end det er lige nu.

Kender intrigerne

Normalt plejer Heidi Dues kalender i januar at være fyldt med konfirmander, der længselsfuldt tæller ned til den store dag i foråret. I stedet er hun ved at ombooke alle sine kunder, og med hver ombooking frygter hun, at de store webshops stjæler hendes plads.

- En hvid kjole kan lige så godt være fra ASOS, Nelly eller Zalando, og leveringstiden er langt kortere hos dem end hos mig, så det er et spørgsmål om, hvor lang tid kunderne tør vente, siger Heidi Due.

Heidi Due er indehaver af Cinderella Brude og festkjoler i Varde. Hun har 10 års jubilæum den 20. januar, men fejrer formentlig begivenheden med en skål chips hjemme i sofaen på grund af corona-nedlukningen. Foto: Jacob Schultz

Fem gode råd før kjoleshopping:

Internettet er din ven. Find så meget inspiration, du kan, så du allerede, før du møder op i butikken, har en ide om din stil. Når du ved bare en smule om, hvad du kan lide og ikke kan lide, er det meget nemmere for Heidi Due at finde det helt rette match til dig.

Udvælg de rigtige veninder eller familiemedlemmer at tage med. Det er brudens dag, så tag dem med, som kender dig bedst. De skal turde sige deres mening, men samtidig vide, at det i sidste ende er brudens valg ene og alene.

Snak budgettet igennem på forhånd. Heidi Due vil altid spørge ind til de økonomiske rammer, inden hun begynder at vise mulige kjoler frem, og hvis du er afklaret med en maksimal pris på forhånd, bliver det langt nemmere.

Vær forberedt på at få ærlig feedback fra Heidi Due. Hun giver sin mening til kende, for hun mener, at bruden på den måde får den bedste rådgivning.

Vær tro mod dig selv, sig din mening og lyt til din egen mavefornemmelse. Selvom familie, veninder og Heidi Due kommer med råd og meninger til de kjoler, du prøver, så husk at være dig selv - og stol på, at din kommende mand nok skal kunne lide netop den kjole, som du forelsker dig i.

Vælger man som konfirmand eller brud at finde en kjole hos Cinderella Brude og Festkjoler, er man garanteret en personlig service, som rækker længere en gratis fragt og retur. Heidi Due bruger den nødvendige tid på alle sine kunder, og ofte betyder det, at en brud tager mellem otte og ti timer, fra hun første gang kommer ind i butikken, til hun skal giftes.

Om Heidi Due

Heidi Due er 43 år og uddannet salgsassistent med speciale i tekstil. Hun har arbejdet i kjolebranchen siden 2004.

Cinderella Brude og Festkjoler åbnede hun første gang med en veninde i 2011, men i dag er hun alene om at have butikken, der de seneste syv har ligget i Vestergade i Varde.

Heidi Due står for alt rådgivning og vejledning af brude og andre kunder i butikken, men hun får hjælp af to syerske til tilretning af kjolerne.

Heidi Due bor med sin mand Henrik og deres datter Iben på ni år i Hjortkær uden for Grimstrup.

Selvom arbejdet med kjolebutikken tager meget af Heidi Dues tid, holder hun af at bruge fritiden på samvær med familien, og når hun skal koble af, kan hun lide at være kreativ.

Hun kalder selv brudekjolen for livets kjole, og hun sætter en ære i at finde det helt rigtige match til sine brude, så de kan få følelsen af at være prinsesse for en dag. Det er på den måde, hun føler, at hun gør en forskel for mennesker.

- Hos mig er der plads til alle - også hende med træsko ude fra bøhlandet. Her kan man komme, som man er, siger Heidi Due.

Heidi Due går også gerne langt for at indfri brudenes drømme. En gang havde en hun brud, som skulle giftes til et hemmeligt bryllup, hvor ikke engang brudens forældre kendte til planerne. Heidi Due fulgte bruden ned til kirken, rettede kjolen til og hentede brudens far ud fra den igangværende barnedåb. Da han så sin datter i våbenhuset, blev han rørt, og i det øjeblik mærkede Heidi Due, hvorfor hun brænder så meget for sit arbejde.Heidi Due er indehaver af Cinderella Brude og festkjoler i Varde. Hun har 10 års jubilæum den 20. januar, men fejrer formentlig begivenheden med en skål chips hjemme i sofaen på grund af corona-nedlukningen. Foto: Jacob Schultz

Hun lærer sine kunder at kende, så den dag de skal giftes, kender hun både venindernes hemmeligheder, familiens intriger og adskillige anekdoter om den trælse onkel.

- Jeg går all in for at hjælpe dem, og det betyder, at jeg får dem helt ind under huden, siger Heidi Due og tilføjer, at hun faktisk har svært ved at slippe sit arbejde, når hun har fri.

- Hvis en brud sender en sms lørdag aften, så får hun også svar lørdag aften. Jeg brænder så meget for det, at jeg ikke kan vente til mandag med at svare.

Drømmen om Disney

Passionen for tyl, blonder og marengs har Heidi Due altid haft. Det er en pigedrøm, som er vokset frem af adskillige Disneyfilm.

- Det er Askepot. Glansbilledet af bryllupper og balkjoler, har jeg altid har været fascineret af, siger hun.

Heidi Due er uddannet salgsassistent, og da hun under uddannelsen skulle i praktik, faldt det tilfældigvis sammen med, at hun også snart skulle giftes. Hun havde allerede hovedet godt begravet i kjolerne, så at vælge en kjolebutik som praktiksted var oplagt.

Hun købte sin egen brudekjole under praktikforløbet, og da forløbet sluttede, kom Heidi Due aldrig derfra. Hun havde fundet sin plads, og det var blandt korsetter, skørter og slør.

Heidi Due er indehaver af Cinderella Brude og festkjoler i Varde. Hun har 10 års jubilæum den 20. januar, men fejrer formentlig begivenheden med en skål chips hjemme i sofaen på grund af corona-nedlukningen. Foto: Jacob Schultz


- Det der med at sende hende afsted, er den bedste følelse. Jeg elsker det, for jeg føler virkelig, at jeg gør en forskel. Det er det mest fantastiske, siger hun.


Udfordrer stilen

Hos Cinderella Brude og Festkjoler koster den dyreste kjole 12.000 kroner. Den billigste står til 4.800 kroner, men uanset pris køber Heidi Due aldrig kjoler hjem, som hun ikke selv ville betale for. Med skørt, slør, sko og undertøj kan prisen nemlig hurtigt løbe op, og så skal det altså være pengene værd, mener Heidi Due.

Blandt de mest populære kjoler er Heidi Dues bedstsælgende brudekjole en kjole med tyl, corsage og snøre. Personligt er Heidi Due en pige-pige, som ikke kan få nok tyl, glimmer og store skørter.

I kjolebranchen skifter moden hver fjerde år, og lige nu er stilen boheme. Her gælder det lette og løse kjoler, hvor der modsat de store prinsessekjoler er stort fokus på, at kjolerne skal være behagelige at have på.

- Jeg var selv 28 år, da jeg blev gift. Dengang skulle det være kæmpestort og med tyl, men i dag vælger mange blondeærmer, løsthængende blonder og så er champagnefarve virkelig populær, siger Heidi Due og tilføjer, at hun selvfølgelig lytter til kundernes ønsker, men at hun også gerne vil udfordre dem på deres stil.

Det er nemlig ofte først, når brudene prøver kjolerne på, at de virkelig kan se, om model og materialer klæder dem. Her oplever Heidi Due ofte, at brudene bliver overraskede over, hvad der egentligt sidder bedst og føles behageligt.

Fundet sin niche

De sidste tre-fire år har Heidi Due specialiseret sig særligt i kjoler til større kvinder - de såkaldte plus size. Det betyder, at kvinder, der bruger størrelse 52-56, kan finde et stort udvalg af brudekjoler hos Cinderella Brude og Festkjoler.

- Det kan godt være svært for store piger at finde en kjole, som, de både synes, er flot, og som de føler sig tilpas i, siger Heidi Due og vurderer, at plus size-brudene nok er de kunder, hun har flest af.

Ideen med de store størrelser opstod i takt med, at Heidi Due oplevede en stor efterspørgsel blandt sine kunder samtidig med, at flere leverandører præsenterede kjoler i store størrelser.

- Udvalget er ikke så stort endnu alle steder i landet, så brudene kommer langvejs fra. Sidste år kom der en fra Bornholm. Hun fik en kjole med hjem, så der fik jeg også følelsen af at gøre en forskel, siger Heidi Due.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce