Annonce
112

Ti F-16 fly markerer 40 år i luften med en rundflyvning over Danmark

Her ses en ni-skibs formationsflyvning fra airshowet 2014. Det er i princippet det samme man kan se på fredag, hvis vejret er med piloterne. Grunden til, at det kaldes en ti-skibs formationsflyvning, er, at der er et tiende fly med som tager fotos. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste

SKRYDSTRUP: På fredag kan de danske F-16 jagerfly fejre 40-års jubilæum. Fighter Wing Skrydstrup markerer dagen med en større såkaldt ti-skibs formationsflyvning over Danmark. Det sker både formiddag fra klokken 9.00-11.30 og eftermiddag fra klokken 13.30-15.50 efter en fastlagt rute. Flyene vil flyve i 2000 fods højde.

Lokalt markeres dagen med et lukket arrangement for flyvestationens ansatte og særligt indbudte. Der vil i perioden 11.00-11.30 være demonstrationsflyvning og et simuleret angreb på flyvestationen med op til ti fly.

Flyene bliver kun sendt på vingerne, hvis der er vejr til, at man kan se flyene fra jorden. Da formationsflyvningen er ekstremt krævende, vil piloterne variere formationerne undervejs.

Danmark råder over 44 operative F-16. I alt har de danske F-16 fløjet 335.080 timer per 12. januar 2020.

Flyene har været indsat i fredsskabede, fredsbevarende missioner og i kampen mod IS. Senest støttede de NATO i forbindelse med suverænitetshåndhævelse af baltisk luftrum de sidste fire måneder af 2019.

Flyet er et såkaldt alsidigt kampfly. Det er bevæbnet med en seks-løbet 20 mm Gatling-kanon, bomber og missiler, produceret af Lockheed Martin, USA. Afløseren F-35 produceres også af Lockheed Martin.

Annonce
Den forventede rute om formiddagen. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste
Den forventede rute om eftermiddagen. Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce