Annonce
Livsstil

Tid til at smide skyklapperne

Helle Frederiksen. Foto: Robin Skjoldborg
Mig & kulturen: Triatlet Helle Frederiksen

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv? - Jeg har jo rejst rigtig meget gennem min karriere, og jeg har altid været betaget af mødet mellem kulturer, og hvad vi kan lære af hinanden. Og netop dét med at suge til sig og lære af andre kulturer kunne jeg godt tænke mig, at vi blev bedre til herhjemme, for vi kan lære rigtig meget. Der er nogle værdier, vi kunne have godt af at tage ved lære af, for eksempel at være mere åbne og rummelige, når vi møder nye mennesker. Der er danskerne bare nogle lukkede typer, før man er kommet ind på livet af dem. Så det mere åbne, rummelige møde med andre kulturer burde vi alle sammen få mere tid til. Tid til at smide skyklapperne.

Hvilken bog eller blad har givet dig en god oplevelse? - Jeg har lige lagt tennisstjerne, nej legende, Andre Agassis selvbiografi ”Open” fra mig, og det er måske en af de bedste selvbiografier, jeg nogensinde har læst. Den er helt fantastisk, og han er, i forhold til hvad mange andre sportsstjerners selvbiografier har tendens til, hudløs ærlig. Det er især, når han snakker om sin baggrund og opvækst, at han uden omsvøb fortæller om, hvordan hans far faktisk var med til at ødelægge hans kærlighed til sporten, og hvordan han så måtte være udøvende sportsstjerne uden at elske sin sport, som han burde.

Hvilket album eller koncert ville du gerne høre igen? - Siden jeg var barn, har jeg spillet klaver, og den dag i dag finder jeg også stadig ro ved selv at spille, men også lytte til klaverspil. Særligt stykket ”Una Mattina,” der er temasangen til filmen ”The Intouchables”, har en helt særlig plads i mit hjerte. Da min mand og jeg blev gift i Florida, hvor man må lidt mere end ved et klassisk kirkebryllup herhjemme, var det også ”Una Mattina”, der spillede, da gæsterne skulle finde deres pladser inden vielsesceremonien. Så når jeg hører den i dag, kan jeg levende se blomsterne og rækkerne af hvide stole ned til den lille sø, hvor vi blev gift. Jeg kan faktisk høre den på repeat.

Hvilken film, tv-serie eller teaterstykke har gjort indtryk? - ”Chernobyl” på HBO om Tjernobyl-atomulykken slog benene væk under mig. Puha, hvor var den barsk at komme igennem, men megafedt at se et historisk drama så realistisk. Der var rigtig mange ting, jeg ikke vidste om ulykken, før jeg så serien, så selv om den var skræmmende og voldsom, var der virkelig meget læring i den.

Hvilken udstilling eller kunstværk tænker du tilbage på? - Qua min sport har jeg set meget af verden, og jeg har altid opsøgt kunst og kultur i de lande, jeg har set, men der var særligt én oplevelse, jeg aldrig kommer til at glemme. Der var VM i triatlon, hvor starten gik foran selve Operahuset i Sidney. Der var jeg virkelig stolt af at være dansker, når vi stod og kiggede op på så ikonisk arkitektur – og så endda dansk, selv om vi var på den anden side af Jorden. For mig smelter kunst, kultur og sport også sammen, og for at nævne en anden, så var det også vildt og meget overvældende at opleve afslutningsshowet til OL, som netop er der, hvor kultur og sport virkelig smelter sammen i det her enorme show.

Hvilket design eller håndværk sætter du pris på? - Jeg har altid været betaget af og stor fan af dansk design, måske også fordi jeg har tilbragt mere tid uden for Danmarks grænser gennem min karriere. Og det gælder selvfølgelig alle de store designere fra Hans Wegner til Arne Jacobsen, og der har ikke været noget bedre end at arve eller anskaffe sig et nyt møbel fra dem. Designet er bare indbegrebet af rene linjer, tidløst og af god kvalitet, for lige meget hvor meget man har siddet i dem eller brugt dem, så holder de bare eller ender med at se endnu bedre ud.

Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til? - Jeg drømmer om at få mere tid til at sidde på et lille torv et eller andet sted med et køligt glas vin og nyde noget livemusik. Bare dét at være i nuet lige nu og være til stede uden at bekymre sig og bare tænke, alle problemerne tager vi i morgen. Lige nu kan man sige, at der er en verdensomspændende sundhedskrise i vejen, men hvis vejret bliver godt, så ved I, hvor jeg i hvert fald drømmer om at være. Jeg tror, det er godt for sjælen at trække stikket og bare være til i nuet.

Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft? - Rundkørselkunst. Det er faktisk lige meget, hvor i landet man kører hen, så bliver man mødt af et eller andet håbløst kunstværk, jeg kun kan ryste på hovedet over. Det er i hvert fald aldrig en videre god oplevelse, og jeg vil til hver en tid foretrække, at der bare er blomster.

Blå bog

Helle Frederiksen er født i 1981 i Odense.

Hun er tidligere svømmer og har vundet flere danske mesterskaber. Hun blev dobbelt dansk mester på 200 og 400 meter medley i 1995 og var frem til 1999 på svømmelandsholdet.

I 1999 besluttede Helle Frederiksen at droppe elitesport, men efter nogle år kastede hun sig over triatlon. Siden har hun hele fire gange vundet det danske mesterskab på den olympiske distance, det vil sige 1500 meter svømning, 40 km cykling og 10 km løb. Desuden har hun to gange vundet mesterskabet på sprintdistancen 750 meter svømning, 20 km cykling, 5 km løb.

Helle Frederiksen har en bachelor i idræt samt cand.scient.-eksamen i human ernæringKøbenhavns Universitet.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Zoo-direktør i Odense tror på dyret i mennesket og ikke mennesket i dyret: - Hvis jeg ikke søgte jobbet, ville jeg ikke kunne leve med mig selv

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Trist diskoteksejer om udsigt til lukning: - Vi havde ellers lige lagt åbningstiderne ud på Facebook for resten af måneden

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Aabenraa

Efter et hårdt første leveår med nedlukninger og restriktioner: Restaurant får stor hæder i førende dansk spiseguide

Sydjylland

Inden aftenens pressemøde - 6629 nye smittede er ny rekord for hele pandemien: Men her i landsdelen er smitten faldet i syv ud af ti kommuner

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Livsstil

Ruth var ved at drukne i nisser derhjemme - nu har hun lavet en helt skov med dem

Esbjerg

Chaufførmangel, Brexit og covid-19 sender frisk fisk på skinner: Esbjerg-firma vil skære 40 procent af transporttiden

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Varde

Lægen vil  vaccinere så mange som muligt: - Men jeg vil ikke missionere over for vaccineskeptikerne

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Sport

Masser af roser til alderspræsidenten: Vild, vanvittig og bare helt fantastisk

Annonce