Annonce
Tønder

Tid til leg: Sæd fik indviet det nye bytorv

Torvet i Sæd bliver indviet med taler af blandt andre formanden for Sæd-Ubjerg lokalråd, Hanne Frisk Hansen. Derudover var der fremvisning af både den nye multibane, krolf, kæmpeskak og meget mere. Foto: Claus Thorsted
Søndag eftermiddag blev det længe ventet bytorv i Sæd indviet. Den røde snor var knapt klippet over, før de mange aktiviteter blev taget i brug.
Annonce

Sød-Ubjerg: - Prøv at luk øjne og forestil jer en græsplæne med ukrudt, opfordrede formanden for lokalrådet Sæd-Ubjerg, Hanne Frisk Hansen, de fremmødte på plænen foran Sæds nye bytorv søndag eftermiddag.

På toppen af en grøn og en brun ølkasse havde hun placeret sig, således at byens borgere bedre kunne se og hører hende. Det var der brug for, for der var mange, der var mødt op for at være med til indvielsen af byens nye torv.

- Vi syntes i lokalrådet, at det var ærgerligt, at der bare var en græsplæne, der ikke blev brugt til noget. Med penge fra de seks vindmøller, der er rejst ved Vindtved, fik vi mulighed for at lave nogle projekter og aktiviteter, sagde hun ved velkomsten.

Idéerne til projektet "Byens Torv" blev nedfældet på papir for godt to år siden, efter blandt andet ønsker fra borgerne i byen. Projektet trak dog ud i syv måneder på grund af en indsigelse mod projektet, som skulle i høring. Samtidig kom Michael Kallesen, der har stået for opførelsen af de nye stærehoteller, ud for en ulykke, hvilket igen forsinkede projektet.

Men borgerne og lokalrådet i Sød-Ubjerg kæmpede for projektet, som nu har skabt et flot resultat, der kan ses på torvet.

Grøn Ordning

Formålet med den Grønne Ordning er at skabe en større accept i lokalsamfundet af opstillingen af vindmøller på land. Tilskud under den Grønne Ordning gives til:
  • Anlægsarbejdet til styrkelse af landskabelige eller rekreative værdier i kommunen.
  • Kulturelle og informative aktiviteter med henblik på at fremme accepten af vedvarende energi.

For Sæd-Ubjerg og Jejsing betyder tilskuddet fra de seks vindmøller, der er opsat ved Vindtved, at de to landsbysamfund får tilført 4,5 millioner kroner hver i løbet af en 30-årig periode.
Ordningen ophørt i februar 2018, men igangværende projekter skal afsluttes i februar 2020.

Annonce

Aktiviteter

Der er mange aktiviteter, som man nu kan give sig i kast med. Den røde snor var også kun lige blevet klippet over og torvet indviet, før aktiviteterne blev taget i brug.

Drengene tog sig af fodbolden på multibanen, mens andre indtog petanque- og krolfbanen. Også det store skakbræt blev flittigt brugt.

Og så var der selvfølgelige også tre nye stærehoteller, som der blev kigget nysgerrigt på. Planerne med de små hotellerne, der forestiller en stor udgave af en stærekasse, skal lejes ud. Det har lokalrådet allerede haft succes med.

Glemmes må heller ikke det gamle frysehus, der i mange år har stået ubrugt på torvet, men som nu er ombygget til bryghus. Det er tiltænkt, at folk kan tage deres egne ingredienser med, så der kan produceres most og øl.

Måske var det let at forestille sig en tom græsplæne med ukrudt midt i byen for et par år siden. Det billede er væk nu. I stedet kan borgerne i Sæd-Ubjerg og andre gæster nu nyde de aktiviteter og fællesskaber, som forhåbentlig kommer til at opstå på det nye bytorv.

Drengene i byen havde allerede taget fodboldbanen i brug, inden den røde snor blev klippet over og torvet indvidet. Foto: Claus Thorsted
Der var også mulighed for at tage sig et spil krolf. Det udnyttede en gruppe kvinder søndag eftermiddag ved indvielsen af byens nye torv. Foto: Claus Thorsted
Der var mange, der var mødt op til en pølse og brød og et spil skak, petanque, bold eller krolf søndag eftermiddag, da Sæds bytorv blev indviet. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce