Annonce
Læserbrev

Tid til selvransagelse

LÆSERBREV: Dansk Industri har netop offentliggjort deres Erhvervsklimaundersøgelse. Her falder Tønder Kommune fra en placering som nummer 54 til nummer 64 blandt landets 98 kommuner. Begge placeringer er ringe, og udviklingen fordrer selvransagelse. Hele vejen rundt.

Men fremfor at tage handsken op, udsender borgmesteren en pressemeddelelse, hvor fingrene peger i alle retninger undtagen indad.

Borgmesterens pressemeddelelse kan af nogle tolkes som en opfordring til, at kritikere af den politiske ledelse og kultur nu bør "holde mund". At borgmesteren mener, det er kritikken, og ikke årsagen til kritikken, der er medvirkende til den ringe placering. Det er jeg sikker på ikke har været intentionen.

Jeg synes, det ville klæde borgmesterposten at tage et medansvar for, at samarbejdet med erhvervslivet ligger i ruiner, og at tilliden til den politiske sagsbehandling er udfordret. Og tage til sig, at også erhvervslivet vægter adgang til arbejdskraft meget tungt. Det er her, vi har brug for politisk lederskab og format for at komme på rette spor.

Borgmesteren forstår ikke, vi er faldet på nogle konkrete parametre, for vi gør jo det samme som sidste år, synes hans rationale at være. Når vi falder i placeringen, til trods for vi løber lige så langsomt, som vi plejer, kan det jo være, fordi de andre kommuner er blevet dygtigere.

Og så står det i undersøgelsen i øvrigt igen klart, at det er affolkningen, der er "alle problemers moder’", og at øget bosætning derfor bør være omdrejningspunktet for al vor virke.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Annonce