x
Annonce
Læserbrev

Tiden er løbet fra nye flisværker

Læserbrev: Sagligheden står kun tilsyneladende i højsædet, når skovfoged Torben Ravn i et indlæg svarer på Verdens Skoves kritik af Tønder Fjernvarmes nye flisværk. Undertegnede er en "robot-debattør". Verdens Skove består i øvrigt "af en flok gamle hippier", som ønsker at "stoppe al skovning i de danske skove", da vi ønsker urørte skove. Desuden skal vi danskere "importere vort træ fra udlandet".

Meget underholdende som polemik, men en fantasifuld forvrængning af Verdens Skoves synspunkter.

Ja, Verdens Skove ønsker mere urørt skov, fordi det vil gavne skovnaturen, da naturtilstanden i danske skove ligger på europæisk bundniveau. Naturligvis er der plads til både ansvarligt dyrket produktionsskov og urørt skov i Danmark. Samtidig har Verdens Skove i årevis været kritisk overfor stigende import af energiflis og træpiller fra udlandet.

Verdens Skove har ingen grund til at betvivle, at Tønder Fjernvarme ønsker det bedste for deres kunder. I et tidligere indlæg stiller vi dog spørgsmål ved de økonomiske argumenter for et nyt flisværk i 2020: Hvad betyder en mulig indførelse af en afgift på biomasse, en stigende efterspørgsel på en knap ressource som flis og bortfald af tilskud til el fra biomasse? De politiske signaler er ikke til at misforstå - flis er ikke fremtidens energikilde.

Peter Nørkjær fra fjernvarmeselskabet udtaler her i avisen, at Tønder Fjernvarme skifter et fossilt brændsel ud med "bæredygtig" flis. Linka Energy er citeret for, at det vil reducere CO2-udledningen med over 4.000 tons årligt. Nu er myten om, at det generelt er klimavenligt at brænde biomasse, for længst blevet punkteret af forskere. Flisen brændes og udleder en masse CO2 i atmosfæren, samtidig med at den tit er et mindre energieffektivt brændsel end fossile energikilder. De såkaldte CO2-besparelser er derfor mere fup end fakta.

I modsætning til hvad Torben Ravn synes at mene, standser klimaudfordringen nemlig ikke ved kommune- eller landegrænsen - den angår os alle.

Vi må derfor satse på reelt vedvarende energi, ikke bevidstløst opføre nye flisværker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Forældre fra Esbjerg tør ikke at sende børnene afsted: - Mine børn skal ikke være forsøgskaniner

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce