Annonce
Esbjerg

Tidligere ambassadør fortæller om den usikre verden

Tidligere ambassadør Claus Grube holder foredrag i Esbjerg mandag. Privatfoto

Esbjerg: En af Danmarks mest erfarne diplomater, Claus Grube, holder mandag den 21. oktober klokken 19.00 et foredrag med titlen “En verden i forandring både nationalt og globalt” i Grundtvigsk Foredragsforening.

Claus Grube sad som Danmarks ambassadør i London, mens Brexit-dramaet udspillede sig. Han er tidligere departementschef, ambassadør og kammerherre.

- Vi lever i en usikker verden, hvor der stilles spørgsmål ved værdier, samarbejde, vores demokrati og måder at leve på, siger han.

Claus Grube mener, at man kan spørge sig selv, om diplomati og internationalt forpligtende samarbejde rækker til at løse de udfordringer, som EU står overfor.

I foredraget vil Brexit og EU’s fremtidige udvikling blive berørt, og der er lejlighed til spørgsmål og debat om det, der rører sig på den internationale scene omkring Danmark og vores placering i den globale verden, siger formand for foredragsforeningen, Jørn Munksgaard. Mødet finder som sædvanligt sted i Sædden kirkes mødelokale klokken 19.00. /STOK

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce