Annonce
Haderslev

Tidligere borgmester stemmer nej til højhus: Jeg ville ikke kunne se mig selv i øjnene

Det bliver et nej fra Jens Cjristian Gjesing, når Haderslev Byråd tirsdag skal stemme om Honnørkaj-projektet. Jeg ville ikke kunne se beboerne i Søslangen eller mig i selv i øjnene, hvis jeg stemte ja, siger den tidligere borgmester. Han var i sin tid med til at sætte hele havneudviklingsprojektet i gang. Arkivfoto: Ulrik Pedersen
Jens Christian Gjesing (S) frygter, at Haderslev Kommune mister troværdighed overfor investorer, hvis man ikke holder fast i vedtagne planer. Han ser hellere, at der bygges langs Jomfrustien.
Annonce

Når Haderslev Byråd tirsdag skal stemme ja eller nej til de planer, der kan bane vej for et op til 55 meter højt højhus i 14 etager samt bagvedliggende boligkarréer i op til otte etager ved Honnørkajen på Haderslev Havn, bliver det med et meget klart nej fra socialdemokraten Jens Christian Gjesing.

- Jeg har som tidligere borgmester et meget stort medansvar for den eksisterende visionære havneplan, som indtil nu har skabt masser af byggeri og udvikling på havnefronten. Der er investeret hundreder af millioner kroner, nok en hel milliard kroner i havnen, i tillid til den masterplan. Derfor kan jeg heller ikke være med til at bryde den tillid, som de hidtidige investorer har vist os, siger Jens Christian Gjesing, der også peger på et andet argument for at sige nej:

Masterplanen for havnen

Masterplanen for Haderslev Havn er udarbejdet for Haderslev Kommune primo 2004 af arkitektfirmaet C. F. Møller i samarbejde med Rambøll og Rambøll Nyvig, efter at Haderslev Byråd den 30. januar 2003 besluttede af afholde en arkitektkonkurrence for Haderslev Havn. Målet var at omdanne havnen fra en traditionel erhvervs- og trafikhavn til en havn baseret på boliger, moderne erhverv og rekreative områder.

Havnen er det største byudviklingsprojekt i nyere tid i Haderslev by.

- Jeg har i byrådet været med til at afvise, at Søslangen fik lov til at bygge en etage højere. Hvis man siger ja til et byggeri, der ikke bare tager en del udsigt fra Søslangen, men som også på visse tider af året ikke kan undgå at kaste skygge på lejligheder og altaner på Søslangen, vil det vil være svært at se både beboerne i Søslangen og mig selv i øjnene.

Annonce

Overvejelserne

Jens Christian Gjesing har gjort sig store overvejelser i forbindelse med Honnørkaj-byggeplanerne. En af de vigtigste tanker i den sammenhæng er, hvordan man stimulerer udviklingen i Haderslev:


Gør vi det ved at efterkomme investorernes ønsker fleksibelt, så de bare kan få lov til at gøre, hvad de har lyst til. eller gør vi det ved at være meget, meget troværdige overfor det, vi har lagt op til oprindeligt og sige, at her i Haderslev kan investorerne forvente, at Haderslev Byråd kan man stole på?

Jens Christian Gjesing (S), tidligere borgmester


- Gør vi det ved at efterkomme investorernes ønsker fleksibelt, så de bare kan få lov til at gøre, hvad de har lyst til. eller gør vi det ved at være meget, meget troværdige overfor det, vi har lagt op til oprindeligt og sige, at her i Haderslev kan investorerne forvente, at Haderslev Byråd kan man stole på og at der ikke sker noget på nabogrunden, der ødelægger det, som man selv har?

- Det er et reelt politisk dilemma, hvor jeg godt forstår, at mine kolleger kan komme i tvivl, siger Jens Christian Gjesing, der ikke selv er tvivl.

- Honnørkaj-projektet vil ikke blot betyde en omkalfatring af havnen, men hele byen. Det, vi har behov for, er at få byen og havnen til hænge sammen. Hvis vi vil bygge 150 nye boliger, bør de bygges i de lommer, der ligger langs Jomfrustien. Med de 150 boliger på havnen, kommer vi til at udskyde en central del af jomfrustien i mange, mange år, og det er jeg meget ked af.

Men folk vil jo bo med havudsigt og vandkig?

- På den måde, som jomfrustien bliver bygget op på med levende vand og opsamlingsbassiner, bliver det mindst lige så interessant at bo langs med Jomfrustien. De fleste vil jo også gerne bo i byen, kunne gå på café, ud at shoppe eller hen i domkirken. Med byggeriet på havnen gør vi det desværre sværere for os selv.

Jens Christian Gjesing er klar over, at de omstridte planer trods protester fra mange bekymrede borgere og kritiske hørringssvar med stor sandsynlighed bliver vedtaget:

- Men jeg bliver nødt til at stritte imod til det sidste.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce