Annonce
forside

Tidligere haderslever hædret med svømningens fineste ærespris

Dansk Svømmeunions formand, Kjeld Egebo Larsen, overrakte lørdag på Dansk Svømmeunions generalforsamling den fornemme hæder til en meget rørt Karl Christian Koch, som begyndte sin glorværdige indsats i idrættens verden i Haderslev. Foto: Michael Vienø

Karl Christian Koch begyndte at svømme i Haderslev Svømmeklub. Lørdag blev den tidligere administrerende direktør i DIF hædret for sit store engagement i dansk svømmesport.

Alvorlig sygdom satte for nogle år siden en stopper for en af dansk idræts mest ihærdige forkæmpere. Men Karl Christian Kochs årtier lange indsats som svømmer, træner og politisk aktiv i Dansk Svømmeunion er ikke glemt.

Ved unionens generalforsamling lørdag blev Dansk Svømmeunions fornemme æresbevis derfor overrakt en meget rørt Karl Christian Koch, der stammer fra Haderslev og som har taget hele vejen fra glad svømmedreng til administrerende direktør i Dansk Idrætsforbund. Hans lange karriere i dansk svømning og idræt begyndte hjemme i Haderslev, hvor 12-årige Karl Christian Koch dagligt cyklede ti kilometer hver vej for at lære at svømme ved Kelstrup Strand. Dengang foregik svømningen ikke i en svømmehal, men derimod i det åbne vand med instruktion fra strandbredden.

Annonce

Baggrund

SVØM æresbevis udgør den højest opnåelige udmærkelse for alle engagerede inden for svømmesporten i SVØM. Det er en påskønnelse til personer, der har ydet en særlig indsats for svømmesporten.

Mange resultater

Senere fortsatte svømningen i den dengang nye svømmehal i Haderslev, og det blev indledningen på en glorværdig karriere i sportens verden. Karl Christian Koch var nemlig en dygtig svømmer, som opnåede talrige flotte resultater i sin aktive svømmekarriere. Det blev til ikke mindre end 11 individuelle danske mesterskaber, fire danske holdmesterskaber, deltagelse ved OL i München i 1972 - hvor der blev sat ny dansk rekord, 26 danske rekorder i alt og et utal af jyske rekorder og mesterskaber. Samt hertil en masse landskampe og deltagelse på rejser med landsholdet. Karl Christian Koch afsluttede den elitære svømmekarriere i 1975 og engagerede sig herefter som leder og træner i Haderslev Svømmeklub.

Til sjælland

Året efter flyttede prismodtageren til Sjælland, men det betød ikke, at det frivillige engagement i svømning stoppede. For Karl Christian Koch involverede sig herefter i TIK Svømning i Tåstrup, hvor han varetog funktionen som cheftræner, dernæst som svømmeleder og til sidst også som formand i klubben. I 1982 blev Karl Christian Koch medlem af DSLF's Svømmeudvalg og allerede året efter blev han valgt som svømmeleder. I 1984 blev han så valgt til bestyrelsen i DSLF og sad i forretningsudvalget som forbundskasserer, indtil han et par år senere blev ansat i DIF.

Her startede Karl Christian Koch i stillingen som økonomichef, senere som administrationschef for så at slutte af som administrerende direktør for DIF. Direktørstillingen varetog Karl Christian Koch i perioden 1993 - 2015. Det år måtte han desværre fratræde sin stilling på grund af sygdom.

Sat aftryk

Det var Dansk Svømmeunions formand, Kjeld Egebo Larsen, der stod for overrækkelse af prisen på lørdagens generalforsamling i Idrættens Hus. I sin tale til prismodtageren fortalte Dansk Svømmeunions formand både om, hvor meget Karl Christian Koch har betydet for dansk idræt generelt og også om oplevelser, hvor unionens formand har nydt Karl Christian Kochs selskab. - Du har været en fantastisk repræsentant for dansk idræt gennem hele dig liv, og vi er i Dansk Svømmeunion stolte over, at den indflydelse, du har haft rent idrætspolitisk, udspringer fra dansk svømning. Personligt var du en af de allerførste DIF-personer - sammen med en anden "svømmemand" Kaj Holm - som jeg rigtig lærte at kende i DIF. Du var en seriøs person at drøfte idrætspolitik med, og selv om du kom fra svømmesporten, forstod du at behandle Dansk Svømmeunion på nøjagtig samme måde som alle andre specialforbund. Du har været mindst ligeså svær at forhandle med - måske endda sværere - netop fordi du kom fra svømningen, og ingen skulle anklage dig for specielt at tilgodese os. Og sådan skal det være, lyder det fra Kjeld Egebo Larsen i en pressemeddelelse. - Jeg husker dog, at du retorisk tit behandlede os lidt anderledes end de øvrige specialforbund. Vi blev meget ofte kaldt for "badedyrene" i stedet for Dansk Svømmeunion - og det vist endda fra talerstolen. Du har sit dit fingeraftryk på Dansk Svømmeunions historie - lige som du har gjort det på DIFs, lød det blandt andet i Kjeld Egebo Larsens tale.

Start og slut

Karl Christian Kochs hustru, Jette Koch, takkede på vegne af sin mand for den flotte hæder: - På Karl Christians vegne skal lyde en meget stor tak til Dansk Svømmeunion Det er en meget flot hædersbevisning og en dejlig overraskelse. Karl Christian har været i idrættens verden fra den dag, han første gang stak foden i vandet ved Kelstrup Strand og ringene begyndte at brede sig ud i vandet og videre ind i idrættens verden. Det har været en fantastisk rejse, hvor Karl Christian dedikeret og målrettet har arbejdet for at gøre en forskel for idrætten og for idrættens vilkår i Danmark. Dansk Svømmeunion har altid haft en helt særlig plads i hans hjerte, det var her det hele startede. Med prisen i dag bliver ringene igen sluttede - det startede med vand og det slutter med vand - i Dansk Svømmeunion, lød det fra Jette Koch.

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

VUC Syd har fået ny direktør

Annonce