Annonce
Sønderborg

Tidligere indbrudstyv: - Jeg kommer igen og stjæler fra hælerne

Den tidligere indbrudstyv tog 15 sekunder om at brække et ikke sikret vindue op og 40 sekunder om et, der var sikret med nitter, mens Britt Wendelsboe fra Tryg Fonden så imponeret til. Foto: Kim Holm
Møde om indbrudstyveri samlede 560 personer, der hørte om en indbrudstyvs hverdag - eller nat.

- Når jeg var ude at levere koster til folk, lagde jeg mærke til, hvad de havde derhjemme. De havde indbrud ugen efter. Jeg tog tingene igen, fortalte en tidligere indbrudstyv på et møde i Alsion mandag aften, hvor 560 specielt ældre borgere hørte om, hvordan de kan sikre deres hjem mod ubudne gæster.

Den 27-årige havde lagt sine aktiviteter på hylden, men han lagde ikke skjul på, det er en smal sag at bryde ind i de fleste danske hjem. På 15 sekunder åbnede han et vindue med et brækjern. Et lettere sikret vindue med nitter tog han 40 sekunder om at åbne.

- Jeg lægger mærke til, hvad folk lægger ud på deres Facebook profil med fotos fra private hjem eller i ejendomsannoncer. Der kan sagtens være noget, jeg tænker, det skal jeg ud at hente, sagde den tidligere indbrudstyv.

Han havde startet egen forretning med pakkeudbringning og alt gik som smurt i olie med kæreste, barn og bolig. Så gik firmaet konkurs, kæresten skred, og i kølvandet på finanskrisen kom han til at mangle penge - mange penge blandt andet også til det stofmisbrug, der dulmer nerverne og holder en vågen under mange natlige aktiviteter.

Den 27-årige startede sin kriminelle løbebane med at bryde ind i et kolonihavehus, da han var 13-14 år. Senere fortsatte han i den tungere kategori med 300-400 indbrud i private hjem. Han mistede sin læreplads, men startede så pakkeservice og røg efterhånden ud på et skråplan. I dag begår han ingen kriminalitet mere, men er ekspert i, hvordan en indbrudstyv agerer.

Indbrudstyve er som regel i en trængt økonomisk situation og begår kriminalitet, fordi de skal ud at hente tusinder af kroner til misbrug.

Annonce

Dørsikring

Vil man holde indbrudstyve fra døren, gælder det om at have sikre låse på døre og terrassedøre og at forsyne vinduer med metalplader, der gør det svært at få et brækjern ind i rammen. Jo mere det larmer at få døre og vinduer op, jo bedre sørger man for at afholde tyve fra at bryde ind. Nabohjælp er også en god ide, for hvis man holder øje med hinandens huse og kontakter ukendte, fremmede personer i nabolaget, fortrækker de ubudne gæster andre steder hen. Det er også en god ide at holde hækken så lav, at andre kan kigge ind og se, om der færdes mystiske personer på matriklen.

På rette spor

- I dag har jeg en sød kæreste, og jeg er stoppet med at begå indbrud. Jeg mistede min lillebror, som kørte sig selv ihjel i en trafikulykke, og jeg sagde til mig selv, at min mors eneste søn ikke skulle være kriminel, fortalte indbrudseksperten, der har fået sin tilværelse på rette spor.

Tyveknægte færdes i mørkt tætsiddende tøj med store lommer. De er ikke så glade for at blive kontaktet af private borgere, der måske er en del af et nabohjælps-samarbejde. Så forsvinder de igen. Tyverialarmer og lys er de ikke så nervøse for. Den 27-årige fortalte, at han ind imellem er gået ind og har ringet på døren for at finde ud af, om folk var hjemme. Indbrudstyve sikrer sig flugtveje ad vinduer og terrassedøre, inden de går i gang med at tømme husstanden, så hvis man gør det svært for dem at komme ud i en fart, kan det også afholde dem fra at komme ind.

Publikum klappede, da manden brugte ganske få sekunder på at brække vinduer op og fortalte om, at han kommer hjem til hælerne igen for at stjæle det, han har leveret plus det løse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Med fingrene i fælleskassen: Hvor meget bliver mon ikke opdaget?

Det er en fortærsket vittighed i mediebranchen, at der er for få naturkatastrofer og for lidt korruption i Danmark til, at man kan bedrive ordentlig journalistik. Måske står talemåden for fald. Det skyldes hverken den tørre sommer sidste år eller det våde efterår i år, men mere at tilliden til vores offentlige instanser er under pres. Det er ikke bare korruption, vi ser, men også offentligt ansatte lederes tilbøjelighed til at skaffe penge eller fordele til sig selv i kraft af deres job. Og det er mindst lige så slemt. Vi kunne her i avisen i denne uge fortælle, at en politiassistent og en politikommissær fra Esbjerg er tiltalt for at have instrueret en betjent i ikke at undersøge lovligheden af en knallert involveret i et færdselsuheld. Knallertens fører var søn af en politikommissær. Politifolkene er nu tiltalt for misbrug af offentlig stilling. Det var også i denne uge, der bød på en skrækhistorie om, at to tidligere ansatte ved Forsvarets Ejendomsstyrelse er tiltalt for at have modtaget bestikkelse på henholdsvis 1,7 million og 35.250 kroner. Dømmes de tiltalte, slutter de sig til den alt for lange række af sager, som svækker vores tillid til, at myndigheder og deres ansatte til enhver tid vil handle i fællesskabets interesse. Vi har Britta Nielsen-sagen. Vi har den ansatte i Skat, der blev idømt fire et halvt års fængsel for at hjælpe en ven med at få udbetalt uberettiget refusion af udbytteskat. Vi havde for nogle år siden sagen om it-firmaet Ateas bestikkelse af ansatte i Region Sjælland. Så er det jo, at man ikke kan lade være med at spekulere på, hvor mange lignende forbrydelser der ikke bliver retsforfulgt. Sikkert en hel del, vil mange nok gætte på. Når vi tænker sådan, er vi et skridt nærmere ved at miste tilliden til vores myndigheder og vores vilje til at betale skat til at opretholde dem. Det er dybt alvorligt. Politikerne har et arbejde at gøre, og det haster mere, end de måske selv er klar over.

Annonce