Annonce
Sønderborg

Tidligere indbrudstyv: - Jeg kommer igen og stjæler fra hælerne

Den tidligere indbrudstyv tog 15 sekunder om at brække et ikke sikret vindue op og 40 sekunder om et, der var sikret med nitter, mens Britt Wendelsboe fra Tryg Fonden så imponeret til. Foto: Kim Holm
Møde om indbrudstyveri samlede 560 personer, der hørte om en indbrudstyvs hverdag - eller nat.

- Når jeg var ude at levere koster til folk, lagde jeg mærke til, hvad de havde derhjemme. De havde indbrud ugen efter. Jeg tog tingene igen, fortalte en tidligere indbrudstyv på et møde i Alsion mandag aften, hvor 560 specielt ældre borgere hørte om, hvordan de kan sikre deres hjem mod ubudne gæster.

Den 27-årige havde lagt sine aktiviteter på hylden, men han lagde ikke skjul på, det er en smal sag at bryde ind i de fleste danske hjem. På 15 sekunder åbnede han et vindue med et brækjern. Et lettere sikret vindue med nitter tog han 40 sekunder om at åbne.

- Jeg lægger mærke til, hvad folk lægger ud på deres Facebook profil med fotos fra private hjem eller i ejendomsannoncer. Der kan sagtens være noget, jeg tænker, det skal jeg ud at hente, sagde den tidligere indbrudstyv.

Han havde startet egen forretning med pakkeudbringning og alt gik som smurt i olie med kæreste, barn og bolig. Så gik firmaet konkurs, kæresten skred, og i kølvandet på finanskrisen kom han til at mangle penge - mange penge blandt andet også til det stofmisbrug, der dulmer nerverne og holder en vågen under mange natlige aktiviteter.

Den 27-årige startede sin kriminelle løbebane med at bryde ind i et kolonihavehus, da han var 13-14 år. Senere fortsatte han i den tungere kategori med 300-400 indbrud i private hjem. Han mistede sin læreplads, men startede så pakkeservice og røg efterhånden ud på et skråplan. I dag begår han ingen kriminalitet mere, men er ekspert i, hvordan en indbrudstyv agerer.

Indbrudstyve er som regel i en trængt økonomisk situation og begår kriminalitet, fordi de skal ud at hente tusinder af kroner til misbrug.

Annonce

Dørsikring

Vil man holde indbrudstyve fra døren, gælder det om at have sikre låse på døre og terrassedøre og at forsyne vinduer med metalplader, der gør det svært at få et brækjern ind i rammen. Jo mere det larmer at få døre og vinduer op, jo bedre sørger man for at afholde tyve fra at bryde ind. Nabohjælp er også en god ide, for hvis man holder øje med hinandens huse og kontakter ukendte, fremmede personer i nabolaget, fortrækker de ubudne gæster andre steder hen. Det er også en god ide at holde hækken så lav, at andre kan kigge ind og se, om der færdes mystiske personer på matriklen.

På rette spor

- I dag har jeg en sød kæreste, og jeg er stoppet med at begå indbrud. Jeg mistede min lillebror, som kørte sig selv ihjel i en trafikulykke, og jeg sagde til mig selv, at min mors eneste søn ikke skulle være kriminel, fortalte indbrudseksperten, der har fået sin tilværelse på rette spor.

Tyveknægte færdes i mørkt tætsiddende tøj med store lommer. De er ikke så glade for at blive kontaktet af private borgere, der måske er en del af et nabohjælps-samarbejde. Så forsvinder de igen. Tyverialarmer og lys er de ikke så nervøse for. Den 27-årige fortalte, at han ind imellem er gået ind og har ringet på døren for at finde ud af, om folk var hjemme. Indbrudstyve sikrer sig flugtveje ad vinduer og terrassedøre, inden de går i gang med at tømme husstanden, så hvis man gør det svært for dem at komme ud i en fart, kan det også afholde dem fra at komme ind.

Publikum klappede, da manden brugte ganske få sekunder på at brække vinduer op og fortalte om, at han kommer hjem til hælerne igen for at stjæle det, han har leveret plus det løse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Sport

Live: Wozniacki skal på banen i karrierens sidste turnering - følg med her

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];