Annonce
Livsstil

Tidligere lokal svømmepige er ny leder af centret for traumatiserede flygtninge i Haderslev

Rikke Augustinussen efterfølger Leif Christensen, som går på pension efter syv år som centerleder på RCT.  Centret er ikke så almen kendt, men mange lokale kan sikkert genkender Rikke, da hun er barnefødt i Haderslev og er tidligere konkurrencesvømmer i Haderslev Svømmeklub. Foto: Dorthe Rasmussen
Rikke Augustinussen fra Kolding er ny leder for centret for traumatiserede flygtninge i Haderslev (RCT). Hun er født og opvokset i Haderslev, hvor hun blandt andet var konkurrencesvømmer i Haderslev Svømmeklub. Som sygeplejerske har hun altid været optaget af udfordringerne ved at være menneske.

HADERSLEV: - Jeg kan lide at nørde med noget, siger den 51-årige Rikke Augustinussen, som den 1. december tiltrådte som leder af RCT Haderslev, der har adresse ovenpå Haderslev Isenkram i Haderslev Centrum.

Hun efterfølger Leif Christensen, som går på pension efter syv år som leder af RCT - RehabiliteringsCenter for Traumatiserede i Haderslev.

I sin mangeårige baggrund som sygeplejerske indenfor specialområdet har Rikke Augustinussen altid været drevet af interessen for det at være menneske og de forskellige udfordringer, livet kan give.

Annonce

Hun er optaget af at forstå og være med til at lindre de ar, der sidder på sjælen.

Blandt andet har hun arbejdet flere år med mennesker med spiseforstyrrelser.

- Det slipper jeg så nu og begynder at nørde med det her i stedet for. Jeg har altid skulle have noget at nørde i, og nu er jeg bare nødt til at finde alle finurlighederne indenfor det her område, fastslår Rikke Augustinussen, som er uddannet sygeplejerske i 1995 og er født og opvokset i Haderslev.

Jeg har altid skulle have noget at nørde i

Rikke Augustinussen, ny centerleder RCT

- Jeg har gået på Hjortebroskolen (den nuværende Kløvermarkskolen) og har tilbragt en stor del af min fritid i Haderslev Svømmeklub, hvor jeg var konkurrencesvømmer, fortæller Rikke Augustinussen.

Baggrund i region og kommune

I dag bor hun i Kolding med mand og tre børn, men hendes forældre bor stadig i Haderslev, og nu vender hun tilbage - dog udelukkende for at arbejde.

Gennem 12 år var hun tilknyttet børn- og unge psykiatrien i Vejle/ Region Syddanmark, inden hun blev ansat som leder i socialpsykiatrien i Vejle Kommune.

Her stod hun for indsatsen for psykisk syge borgere i eget hjem og styrede et korps af opsøgende medarbejdere, der tog ud til borgere, også på uanmeldt besøg.

Besøgene skete ofte på baggrund af anmeldelser fra bekymrede naboer, boligforeninger og andre.

Der er ikke mange rehabiliteringscentre for traumatiserede flygtninge i Danmark, og patienterne til centret i Haderslev kommer efter henvisning fra egen læge.

- Vi har ikke haft det store behov for at blive kendt i lokalbefolkningen. Det vigtigste for os er, at lægerne kender os og ved, hvad vi står for, siger den  nu tidligere centerleder Leif Christensen.

Centret i Haderslev  kan bedst beskrives som et privat sygehus indenfor psykiatrien, der har specialiseret sig i at hjælpe flygtninge med posttraumatisk stress og andre traumer, de har fået som følge af krig, forfølgelse, tortur, voldtægt eller andre voldsomme oplevelser i udlandet.

Annonce

Et politisk milefelt

Centret, der blev startet af lokale ildsjæle i 1985, har i dag en driftsaftale med regionen.

Centret dækker Syd og Vestjylland, og der kan være lang ventetid på at få behandling.

Gamle traumer kan pludselig bryde op igen. Den seneste tids snak om at sende grupper af flygtninge hjem igen, har også skabt en utryghed, der kan mærkes på søgningen til centret.

At være leder på RCT er lidt som at sidde midt i et politisk minefelt.

Mange mener slet ikke, at Danmark skal tilbyde traumatiserede flygtninge den hjælp.

Det, de oplever på centret, er mennesker, der er meget ydmyge og taknemmelige for, at nogle vil hjælpe dem med til at leve med -  måske endda helt overkomme - de store lidelser, som de går med.

Ifølge Leif Christensen er centrets succes-rate stor, fordi man her kan tilbyde en helhedsorienteret behandling.

At hjælpe flygtninge med traumer til en tålelig tilværelse er et vigtigt skridt på vejen mod arbejde og integration, og ikke mindst -at ens børn får vist en bedre vej.

- Behandlingen her giver de traumatiserede et bedre liv, og børnene får langt bedre forudsætninger for at klare sig, konstaterer Rikke Augustinussen og Leif Christensen.

I dag dyrker Rikke yoga, og så vinterbader hun. Foto: Dorthe Rasmussen

RCT Haderslev

RCT  Haderslev blev etableret i 1985 som et af de første af sin slags i verden.

Centeret er i dag organiseret som en selvejende institution med en bestyrelse på ti medlemmer.

Centrets primære formål er behandling og rehabilitering af traumatiserede flygtninge og torturoverlevere, der lider at senfølger af svære traumer såsom posttraumatiske belastningsreaktion angst og depression.

Henviste voksne skal have lovligt ophold i Danmark samt lide af senfølgerne af svære traumer pådraget i et andet land end Danmark. Det kan være som følge af krig, forfølgelse, tortur, fængselsophold eller andre former for organiseret vold og overgreb.

RCT er et privat specialsygehus indenfor psykiatrien, der er omfattet af det frie sygehusvalg. Det betyder, at man via en læge kan blive henvist til gratis behandling.

Centret har hovedkontor i Haderslev Bymidte og satellitter i både Sønderborg og Hviding ved Ribe.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Skal vi giftes eller ej?

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nyt byråd fritstiller topdirektør for tusindvis af ansatte øjeblikkeligt

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Varde For abonnenter

3F har svært ved at hjælpe bulgarske arbejdsmænd: Er tavse som en mur

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Navne For abonnenter

Tredje gang tabte han til kræften: Tidligere indehaver af Expert i Varde er død

KIF Kolding

Fremragende første halvleg af KIF - sølle efter pausen

Sydjylland

Endnu en smitterekord og stor stigning i hele landsdelen: I en kommune eksploderer smitten med 800 flere tilfælde over weekenden

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Aabenraa For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor bygger man nyt for 13 millioner kroner på losseplads, der skal lukke?

Esbjerg For abonnenter

Byråd tager det tunge skyts i arsenalet i brug efter påbud: Klar til at lukke for elevers adgang til skole

Sønderborg

Under et halvt år til Tour de France: Uforudsete udfordringer er dukket op

Annonce