Annonce
Tønder

Tidligere minister til genforeningsfest i forsamlingshuset

Mette Bock er som tidligere minister, chefredaktør og formand for Grænseforeningen hyppig gæst i grænselandet. Den 10. februar på 100 års dagen for afstemningen gæster hun forsamlingshuset i Møgeltønder. Foto: Chresten Bergh
For fire år siden måtte hun melde afbud med kort varsel. Nu melder tidligere kultur- og kirkeminister Mette Bock klar til genforeningsfest og foredrag i Møgeltønder den 10. februar.
Annonce

MØGELTØNDER: For fire år siden var den mangeårige formand for Møgeltønder Forsamlingshus, Christian Clausen, en glad mand. Med den tidligere formand for Grænseforeningen og forholdsvis nyudnævnt kultur- og kirkeminister Mette Bock havde han sikret sig et godt trækplaster til den årlige genforeningsfest i forsamlingshuset.

Men, men, men.

Få uger før den 10. februar måtte ministeren melde afbud. Hun skulle med den danske delegation til Japan. Det kunne ikke laves om.

Men ministeren og formanden blev enige om, at hun ville komme en anden god gang. Denne anden gode gang er nu. Mandag den 10. februar, 100-års dagen for afstemningen, der bragte Sønderjylland tilbage under den danske krone, har Mette Bock takket ja til at være hovedtaler på det genforeningsarrangement, som forsamlingshuset står i spidsen for.

- Normalt er vi mellem 70 og 80 deltagere. Med Mette Bock som gæst regner jeg bestemt med, at vi bliver flere, siger Christian Clausen.

Dansk højborg

I mange sønderjyske sogne er der fast tradition for et genforenings-arrangement - en afstemningsfest - den 10. februar. Den 10. februar 1920 var der afstemning i den såkaldt Zone 1 (Nordslesvig/Sønderjylland), hvor der var flertal for at landsdelen blev indlemmet i det danske kongerige.

Møgeltønder sogn var blandt de meget danske i den sydligste del af afstemningszonen. I Møgeltønder stemt 86 procent dansk på afstemningsdagen. Til sammenligning stemte kun 23 procent dansk i Tønder. Rejsby og Skast sogne var de mest danske i hele landsdelen med 98 procent danske stemmer. Det mest tyske sogn i hele landsdelen var Ubjerg, hvor kun 17 procent af de stemmeberettigede for 100 år siden stemte dansk.

Annonce

Gudstjeneste

Afstemnings-aftenen i Møgeltønder indledes med en gudstjeneste, derefter går turen 200 meter op ad vejen til Møgeltønderhus. Her indledes aftenen traditionen tro med faneindmarch, hvorefter Mette Bock, der blandt meget andet også har en tidligere chefredaktørpost på JydskeVestkysten på CV'et, får ordet. Hun har kaldt sit foredrag "Grænselandshistorie er Danmarkshistorie".

- I en tid, hvor vi igen diskuterer grænser, skal vi huske på historien om vores eget grænseland. Krig, drama, tragedier, kærlighed, poltisk kunst og fredeligt samarbejde - grænselandet rummer det hele. Men er vi ved at glemme historien? Og kan vi fortsat lære af den, lyder Mette Bocks oplæg til foredraget.

Efter hendes indlæg er der lagt op til spørgsmål og kaffe, og aftenen slutter med fællessang og faneudmarch.

Om det bliver den sidste i forbindelse med de traditionsrige afstemningsfester, kan kun tiden vise. Christian Clausen har som formand altid sagt, at han vil fortsætte traditionen frem til 100 års jubilæet. Hvad der herefter skal ske, er uvist.

- Nu må vi se, lyder det fra Christian Clausen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Lokale byrådskvinder modtager kommentarer og klamme billeder fra borgere

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Trekantområdet

Langt flere end ventet er blevet podet: Flere tusinde lagde vejen forbi midlertidigt testcenter

Annonce