Annonce
Haderslev

Tidligere museumsdirektør modsætter sig nedrivning på Aastrupvej: En af Danmarks mest unikke villaveje

Peter Dragsbo frygter, at flere bygninger vil falde, hvis først ét hus på Aastrupvej bliver revet ned. Arkivfoto: Claus Thorsted
Den tidligere købmand Torben Arevad vil gerne udvide Kløften Park, men det kræver en nedrivning af det nuværende hus på Aastrupvej 11. Den bygning er stemplet som ''bevaringsværdig'', og nu melder den tidligere museumsdirektør Peter Dragsbo sig ind i debatten ved at sende en indsigelse mod nedrivningen til Haderslev Kommune.

Haderslev: Den bevaringsværdige bygning på Aastrupvej 11 kan ende med at blive jævnet med jorden. Den tidligere købmand Torben Arevad har ansøgt om at nedrive bygningen, da han ønsker at udvide Kløften Park, som er opført på naboadressen Aastrupvej 13.

Den seneste til at modsætte sig dette forslag er nu den tidligere direktør for Sønderborg Slot Peter Dragsbo, som har sendt en indsigelse til Haderslev Kommune. Her skriver han, at Aastrupvej i hans øjne ikke blot er Sønderjyllands flotteste og bedst bevarede villastrøg men en af Danmarks mest unikke villaveje, ligesom han kalder vejen for en ’’perle på nationalt plan’’.

Og det mener han ikke, at vejen fortsat vil være, hvis bygningen på nummer 11 bliver revet ned.

- Begynder man først med ét hul, så kommer det næste, og så kommer det tredje. Det undrer mig, for Haderslev har været kendt i mange år for at passe godt på sine gamle bygninger. Jeg synes, at kommunen skal lave en bevarende lokalplan, siger han.

Det er en bygning, som ikke er specielt velplejet, så ville det ikke være fint at bygge nyt på adressen i stedet?

- Jamen, det er et velbygget hus, så det kan jo restaureres ligesom alle de andre huse. De ville være at grine lidt af de andre huse på vejen, hvis man rev det her hus ned, fordi det ikke er blevet malet i de seneste ti år. Det er ikke et forfaldent hus. Det ville være mere attraktivt end sådan nogle firkantede kasser, som man bygger rundtomkring, siger han.

Annonce

Sagen kort

  • Den tidligere købmand Torben Arevad var investor og bygherre på boligprojektet Kløften Park, som er opført på Aastrupvej 13.
  • Torben Arevad har nu udset sig nabogrunden Aastrupvej 11 til at udvide Kløften Park, men det kræver, at den nuværende bygning på adressen bliver revet ned.
  • Den bygning er bevaringsværdig, og derfor er Købmandens forslag sendt i offentlig høring.
  • Haderslev Kommune har modtaget flere indsigelser i sagen, ligesom det også var tilfældet, da Kløften Park blev opført på Aastrupvej 13.
  • Huset på Aastrupvej 11 blev opført fra 1919 til 1921 til Hestehandler Carstens delvist som en ombygning af en ældre bygning på grunden, og har en bevaringsværdi på fire, hvilket kategoriseres som en ''høj bevaringsværdi''.

Engagerer sig fra Langeland

I indsigelsen kalder Peter Dragsbo Haderslev for Sønderjyllands arkitekturby nummer et, ligesom han advarer mod, at Haderslevs centrum ikke skal spoleres, som han mener, det har været tilfældet i en lang række byer som Kolding, Odense, Næstved, Holstebro, Slagelse og Randers. Her mener han, at ''forskellige bystyrer siden 1920 har ødelagt lige så meget som det preussiske bombardement i 1864''.

I dag bor han på Langeland, men han kan altså fortsat ikke lade være med at engagere sig i Sønderjylland.

- En del af mit hjerte er stadigvæk sønderjysk, og jeg har arbejdet med både Tønder, Aabenraa, Sønderborg og Haderslev. Jeg har en stor kærlighed til Haderslev, siger han.

Det er muligt at sende indsigelser i sagen indtil den 30. juli.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce