Annonce
Indland

Tidligere PET-chef: For tidligt at tolke på alvor i terrorsag

Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Forsker kalder ny terrorsag usædvanlig. Eks-PET-chef siger, at det er for tidligt at tolke på sagens alvor.

Omkring 20 anholdte, 20 ransagede adresser og syv ud af landets 12 politikredse involveret.

Det er nogle af de få informationer, som politiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) ind til videre er kommet med om en ny terrorsag, hvor politiet slog til i en stor aktion onsdag.

Baggrunden for aktionen er en mistanke om, at et terrorangreb med et "militant, islamistisk motiv" var ved at blive forberedt.

Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen bider mærke i, at der tilsyneladende er tale om et netværk.

- Det bemærkelsesværdige er, at det er et netværk. Det karakteristiske har været, at det normalt har været soloterrorister, der har tegnet billedet. Jeg vil nok sige, at hvis man er et netværk, er der større sandsynlighed for, at man bliver afdækket, siger han.

Hans Jørgen Bonnichsen fortæller dog, at man skal passe på med at lægge for meget i anholdelserne endnu.

- Jeg mindes tidligere terrorsager - for eksempel Glostrup-sagen. Der blev anholdt 25 personer, kun fire blev fremstillet i grundlovsforhør, og kun én blev dømt. Så jeg vil nok lige afvente situationen i de nærmeste dage, før jeg vil kommentere på sagens alvor, siger han.

Det er uvist, hvor mange af de omkring 20 anholdte, der sigtes for terror, og hvad andre af de anholdte nøjagtigt sigtes for.

Politiet har heller ikke oplyst, om de anholdte menes at have haft konkrete planer om et terrorangreb mod et bestemt mål, eller om de mere bredt skulle have planer om at gennemføre et terrorangreb.

Det er heller ikke blevet givet nogle informationer om de anholdte. Derfor vides det eksempelvis ikke, hvilken nationalitet eller hvor gamle de er.

Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp mener, at det er usædvanligt med så mange anholdte og ransagninger.

- Det er usædvanligt og meget stort, siger han.

Han peger dog også på, at der endnu ikke er oplyst meget om sagen.

- Det kan være et stort attentat, som man har forhindret. Det kan også være et mindre attentat, og at der er en lille kerne, men for ikke at tage en risiko, så tager man alle personer omkring den lille kerne, siger Ranstorp.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

112

51 bilister blev blitzet på Grønningen

Annonce