Annonce
Esbjerg

Tidligere plastfabrik udlejet til gastrobar: Vil lave kæmpekøkken, selskabslokaler og multirum

Rasmus Errebo(tv.), Thomas Christensen, Claus Lehmann Christensen og Bjarne Christensen fra Porsborgs i Ribe har lejet sig ind i de fabriksbygninger på Tøndervej, der tidligere husede plastvirksomheden Berima. Dermed får de omkring 600 kvm at råde over, hvor der nu blandt andet skal indrettes køkken på 120 kvm og selskabslokale med plads til 100 gæster. Foto: Chresten Bergh
Omkring 600 kvm i de bygninger, der tidligere husede plastfabrikken Berima på Tøndervej i Ribe, er blevet udlejet til Porsborgs Gastro Bar, der omdanner stedet til selskabslokaler, kursusfaciliteter, kæmpekøkken og multirum med plads til i alt 100 gæster. Selvom intet er på plads er de første tre selskaber allerede booket.

Ribe: Snart kommer der nyt liv i de gamle fabriksbygninger på Tøndervej, der tidligere husede plastfabrikken Berima og fitnesscentret Raa Gym.

Det er ejerkredsen bag Porsborgs, der pr. 1. juni har lejet sig ind i lokalerne på en langtidskontrakt, hvor planen er at indrette køkken og selskabslokaler med plads til 100 gæster. Det største lokale skal fungere som multirum, hvor der ud over selskaber også kan afholdes møder, kurser og konferencer, ligesom der også er planer om rullende mad-øer til blandt andet madkurser.

Lokalerne fremstår i dag i en stand, man uden overdrivelse kan kalde rustik, og selv om der skal fjernes gulvtæpper, males, bores, bankes og formentlig brydes en væg ned for at forbedre bygningernes logistik, er planen klar.

- Det er et kæmpeprojekt, det er vi godt klar over, og vi har da også haft store overvejelser omkring det, siger Bjarne Christensen fra Porsborgs og forklarer, at idéen er modnet siden februar, hvor de første gang ved et tilfælde blev bekendte med den tomme bygning.

- Vi har egentlig aldrig tænkt, at vi ikke kunne overskue det, for det har været en nødvendighed for os med lokaler som dem, vi nu får til rådighed. Vi har flere gange stået med selskaber, hvor kunden har kunnet lide alt det vi tilbød, men hvor det blev aflyst, fordi vi ikke havde de rette faciliteter. Det har naget os, siger Bjarne Christensen.

Annonce

Smag og kantinedrift

Porsborgs Gastro Bar åbnede i sommeren 2018 i kælderen under Ribe Turistbureau på Torvet i Ribe.

Senere har man udvidet med blandt andet kantinedrift på Ribe Katedralskole og køkkenfaciliteter hos det tidligere Anne Maries Diner Transportable på Farupvej, og det var også folkene bag Porsborgs, der stod bag den første udgave af Smag Festival, der blev afholdt i Ribe 29. maj.

Industrielt

Selv om meget skal laves om, vil en del alligevel forblive, som det står i dag, forklarer Claus Lehmann Christensen.

- Vi vil bibeholde det rå, industrielle look med gråt fabriksgulv og bærende jernstolper. Både fordi, vi synes det ser fedt ud, men også fordi, det ikke ville kunne lade sig gøre, hvis vi skulle lave alt om og få det til at ligne et slot.

Claus Lehmann Christensen viser sammen med Thomas Christensen, Rasmus Errebo og Bjarne Christensen rundt i de omkring 600 kvm, hvor komfurer og køkkenmaskiner langsomt begynder at tage plads i lokalerne, og hvor kridtstreger på de slidte gulvtæpper giver en spæd idé om tankerne bag.

- Det bliver et monster af et køkken, og det vil blive hjertet af bygningen. Det skal samtidig fungere som det centrale køkken i forhold til de andre dele af firmaet, siger Rasmus Errebo, der glæder sig til at komme i gang med at indrette det 120 kvm store køkken, og samtidig få de sidste tilladelser på plads.

- Håndværkerne er sådan set klar til at gå i gang, men vi mangler at få de sidste dokumenter på plads med kommunen. Det arbejde er sat i gang, for det kræver en ændring af lokalplanen for at lave mad til gæster og servere, men vi har indtil videre udelukkende fået positive tilkendegivelser fra både kommunen og andre, der har været involveret, siger Rasmus Errebo, der satser på, at man kan få en dispensation, så man snarest muligt kan gå i gang med indretning af lokalerne.

Tre selskaber

Porsborg har i dag køkkenfaciliteter i Gastro Baren på Torvet i Ribe og i det tidligere Anne-Maries Diner Transportable på Farupvej, ligesom man forpagter kantinen på Ribe Katedralskole, men ingen steder kan de huse større selskaber. Selv om mange drømme og idéer er på tegnebrættet, er der stadig dele af bygningen, man endnu ikke har lavet planer for.

Porsborgs lejemål gælder kun førstesalen, mens ejeren af bygningen selv råder over den nederste etage. Udearealet mod Tøndervej har man et ønske om at omdanne til en kæmpe træterrasse til drinks, mad og hygge, og Claus Lehmann Christensen forklarer, at man helt fra Porsborgs spæde opstart har haft et ønske om at kunne arrangere gastrokurser, hvor ønsket er at tænke tværfunktionelt, og både have fokus på blandt andet turisme og vadehavsprodukter, men samtidig være en virksomhed med fokus på madvidenskab.

Folk udefra har også allerede fået øjnene op for Porsborgs gode idé.

Lokalerne er nemlig allerede booket ud til de første tre selskaber, der blot venter på, at alt bliver klart, hvilket man håber vil ske omkring årsskiftet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce