Annonce
Haderslev

Tidligere politiker stopper efter 15 år på ulønnet formandspost: - Det har været en pragtfuld tid

Lissa Mathiasen, Kolding, stopper som formand og bestyrelsesmedlem i RCT-Jylland. En selvejende institution, der tager sig af et rehabiliteringscenter for torturofre. Arkivfoto: Niels Henrik Jensen
Lissa Mathiasen har i 24 år været med i bestyrelsen for RTC-Jylland - et rehabiliteringscenter for torturofre. Til bestyrelsesmødet i marts stopper hun efter knap 15 år som formand for centret, der har base i Haderslev midtby.

HADERSLEV: . Man skal jo stoppe på et tidspunkt, konstaterer Lissa Mathiasen.

Når den kendte eks-politiker fra Kolding den 17. marts fratræder som formand for RCT-Jylland, centret for torturofre i Haderslev, så er det samtidig den sidste taburet, hun vinker farvel til.

Den i dag 72-årige Lissa Mathiasen repræsenterede i næsten 30 år Socialdemokratiet i Folketinget. I en del år som formand for Retsudvalget, men også som medlem af erhvervs-, bolig- og finansudvalget.


Det gør da lidt ondt at stoppe.

Lissa Mathiasen


I november 2007 besluttede hun ikke at genopstille, og har siden boet og levet sin aktive hverdag i Kolding.

- Jeg stoppede i politik af samme årsag, som jeg nu stopper som RCT- formand. Der kommer en tid, hvor der må nye kræfter til, siger Lissa Mathiasen og tilføjer:

- Det bliver jo ikke nemmere, jo længere tid jeg har været med. Årene på RCT har været en pragtfuld tid, så det gør da lidt ondt at stoppe, siger Lissa Mathiasen.

Givet en indsigt

Rehabiliterings-centret, der har base i en ejendom midt i Haderslev midtby og kontorer i Sønderborg og Hviding ved Ribe, er en upolitisk og selvejende institution der yder en specialiseret behandling af flygtninge med PTSD og andre traumer.

På stedet behandles dagligt patienter med fysiske og psykiske følgeskader som følge af tortur, flugt og livet som flygtning.

Målet er at tage hånd om de allersvageste flygtninge i Danmark, og give dem så meget liv tilbage, at deres tilværelse bliver tåleligt.

- RCT er et fantastisk sted med masser af hjertevarme og en utrolig stabil arbejdsplads. Det har været utroligt givende at få lov at være med i dette arbejde, synes Lissa Mathiasen - og så er arbejdet i  øvrigt ikke "et godt politikerben", for hele bestyrelsen arbejder ulønnet.

Headhuntet til bestyrelsen

Lissa blev headhuntet til bestyrelsen i 1998 af den daværende leder af centret, Niels Krustrup.

- Jeg kan huske, at han ringede og spurgte, om det ikke var noget for mig. Jeg havde jo beskæftiget mig med udlændingepolitik i Folketinget, men det var jo ikke det samme som at komme til et behandlingscenter, men der er bare sådan en hjertevarme på det sted,  og det har givet mig en indsigt i de historier,  flygtningene kommer med. Det, man oplever fra patienter, er en stor taknemmelighed,  også selvom mange af dem er meget dårlige, når de kommer på centret, fortæller Lissa Mathiasen.

Hun bor i dag alene i Kolding, hvor hun også har været frivillig i styregruppen for Folkekøkkenet, men det seneste år under corona har helbredet gjort, at hun har måttet gå i høj-isolation derhjemme.

Hun har tre døtre, ni børnebørn og to oldebørn,  og det er hårdt ikke at se familien.

Det vil hun indhente, når coronaen er overstået.

-Nu har jeg masser af tid til børnebørnene og oldebørnene, og det glæder jeg mig til, siger Lissa Mathiasen, som skyper med børnebørnene hver dag.

Også bestyrelsesmøderne i RCT har det seneste år været digitale, og Lissa stopper som RTC-formand ved næste bestyrelsesmøde den 17. marts.

Esbjerg

Kvinde anholdt med favnen fuld: Sigtet for at stjæle indbo og ejendele fra sammenstyrtet hus

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet