Annonce
Sydjylland

Tidligere praktikant vinder pris for selvmordsserie

Jonas Kristensen var i efteråret 2018 journalistpraktikant på JydskeVestkysten. Foto: Privatfoto
Jonas Kristensen, tidligere praktikant på JydskeVestkysten, har vundet Papageno-prisen for sin artikelserie, som sætter fokus på selvmord. Avisen bragte serien i julen 2018.

Regionalt: Jonas Kristensen, tidligere praktikant på JydskeVestkysten, har vundet Papageno-prisen for sin artikelserie om selvmord og efterladte til selvmordere. JydskeVestkysten bragte artikelserien i julen 2018.

- Jeg var overrasket og glad, da jeg fik opkaldet om, at jeg havde vundet. Det er dejligt at vide, at man gør sit arbejde ordentligt, siger Jonas Kristensen fra Hobro.

Papageno-prisen uddeles af Center for Selvmordsforskning til de mediearbejdere, som har belyst selvmordsproblematikken på en etisk og oplysende måde over for offentligheden. Ifølge Center for Selvmordsforskning har Jonas Kristensen omtalt selvmord på en "sober, respektfuld og informativ måde". Idéen til artikelserien kom til Jonas Kristensen, da han blev grebet af en dokumentar på DR om samme emne.

- Jeg synes, at det var et emne, som blev underprioriteret af medierne. Jeg tror, at mange er bange for at skrive om det, eftersom de presseetiske regler siger, at medierne ikke skal omtale selvmord, siger Jonas Kristensen på 25 år.

Annonce

De svære spørgsmål

Hans mål med artikelserien var at forstå selvmordernes situation og undersøge, hvad selvmord gør ved den efterladtes familie.

- Det er nogle voldsomme hændelser, som er sket for de her mennesker, så man skal turde spørge ind til de svære ting. Jeg gjorde det klart fra start, at de ikke behøvede at svare på noget, de ikke havde lyst til at fortælle, siger Jonas Kristensen.

Selvom det var svære ting for kilderne at snakke om, følte Jonas Kristensen samtidig, at det hjalp dem at snakke om det med så mange som muligt istedet for at gå med det selv.

- Det er mit klare indtryk, at det har hjulpet dem at snakke om og reflektere over selvmord. Kilderne ved selv, hvor forfærdeligt det er at miste nogen til selvmord, så de vil gerne forhindre andre i at opleve sådan en situation, siger Jonas Kristensen.

Aftabuisering af selvmord

Papageno-prisen har ikke været den eneste positive tilbagemelding. Jonas Kristensen skrev i forbindelse med artikelserien en nyhedshistorie om, at landsforeningen for efterladte efter selvmord ikke havde noget foreningsarbejde i Syd- og Sønderjylland, og det kom der et godt initiativ ud af.

- Artiklen har efterfølgende betydet, at en læser kontaktede foreningen og tilbød, at hun frivilligt ville prøve at starte noget op lidt længere sydpå, fortæller Jonas Kristensen.

Center for Selvmordsforsknings formål med Papageno-prisen er blandt andet at forebygge igennem information og undgå tabuisering. Jonas Kristensen håber, at artikelserien har været et skridt på vejen.

- Jeg håber, at andre vil være ligeså modige til at fortælle deres historie, ligesom de personer, jeg skrev om, var. Selvmord behøver ikke at være et tabu, siger Jonas Kristensen.

I øjeblikket er Jonas Kristensen på et udvekslingsophold i Holland i forbindelse med sit uddannelsesforløb på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Indbrudstyve stjal designmøbler

Danmark

Live: Nu er 187 døde med coronavirus i Danmark

Annonce