Annonce
Sydjylland

Tidligere praktikant vinder pris for selvmordsserie

Jonas Kristensen var i efteråret 2018 journalistpraktikant på JydskeVestkysten. Foto: Privatfoto
Jonas Kristensen, tidligere praktikant på JydskeVestkysten, har vundet Papageno-prisen for sin artikelserie, som sætter fokus på selvmord. Avisen bragte serien i julen 2018.

Regionalt: Jonas Kristensen, tidligere praktikant på JydskeVestkysten, har vundet Papageno-prisen for sin artikelserie om selvmord og efterladte til selvmordere. JydskeVestkysten bragte artikelserien i julen 2018.

- Jeg var overrasket og glad, da jeg fik opkaldet om, at jeg havde vundet. Det er dejligt at vide, at man gør sit arbejde ordentligt, siger Jonas Kristensen fra Hobro.

Papageno-prisen uddeles af Center for Selvmordsforskning til de mediearbejdere, som har belyst selvmordsproblematikken på en etisk og oplysende måde over for offentligheden. Ifølge Center for Selvmordsforskning har Jonas Kristensen omtalt selvmord på en "sober, respektfuld og informativ måde". Idéen til artikelserien kom til Jonas Kristensen, da han blev grebet af en dokumentar på DR om samme emne.

- Jeg synes, at det var et emne, som blev underprioriteret af medierne. Jeg tror, at mange er bange for at skrive om det, eftersom de presseetiske regler siger, at medierne ikke skal omtale selvmord, siger Jonas Kristensen på 25 år.

Annonce

De svære spørgsmål

Hans mål med artikelserien var at forstå selvmordernes situation og undersøge, hvad selvmord gør ved den efterladtes familie.

- Det er nogle voldsomme hændelser, som er sket for de her mennesker, så man skal turde spørge ind til de svære ting. Jeg gjorde det klart fra start, at de ikke behøvede at svare på noget, de ikke havde lyst til at fortælle, siger Jonas Kristensen.

Selvom det var svære ting for kilderne at snakke om, følte Jonas Kristensen samtidig, at det hjalp dem at snakke om det med så mange som muligt istedet for at gå med det selv.

- Det er mit klare indtryk, at det har hjulpet dem at snakke om og reflektere over selvmord. Kilderne ved selv, hvor forfærdeligt det er at miste nogen til selvmord, så de vil gerne forhindre andre i at opleve sådan en situation, siger Jonas Kristensen.

Aftabuisering af selvmord

Papageno-prisen har ikke været den eneste positive tilbagemelding. Jonas Kristensen skrev i forbindelse med artikelserien en nyhedshistorie om, at landsforeningen for efterladte efter selvmord ikke havde noget foreningsarbejde i Syd- og Sønderjylland, og det kom der et godt initiativ ud af.

- Artiklen har efterfølgende betydet, at en læser kontaktede foreningen og tilbød, at hun frivilligt ville prøve at starte noget op lidt længere sydpå, fortæller Jonas Kristensen.

Center for Selvmordsforsknings formål med Papageno-prisen er blandt andet at forebygge igennem information og undgå tabuisering. Jonas Kristensen håber, at artikelserien har været et skridt på vejen.

- Jeg håber, at andre vil være ligeså modige til at fortælle deres historie, ligesom de personer, jeg skrev om, var. Selvmord behøver ikke at være et tabu, siger Jonas Kristensen.

I øjeblikket er Jonas Kristensen på et udvekslingsophold i Holland i forbindelse med sit uddannelsesforløb på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce