Annonce
Udland

Tidligere premierminister Renzi danner nyt parti i Italien

Filippo Monteforte/Ritzau Scanpix
Matteo Renzi forlader Det Demokratiske Parti, kort tid efter at partiet gik i regering i Italien.

Den tidligere italienske premierminister Matteo Renzi forlader Det Demokratiske Parti (PD) i Italien og vil i stedet danne sit eget parti.

Det oplyser Renzi i et opslag på Facebook.

Renzis afsked kommer, under to uger efter at en ny koalitionsregering bestående af PD og Femstjernebevægelsen blev indsat i Italien.

- Jeg har besluttet mig for at forlade PD og sammen med andre bygge noget nyt op for at lave politik på en anderledes måde, lyder det.

Renzi fik ikke nogen ministerrolle i den nye italienske regering.

Men han hjalp til med at holde den tidligere indenrigsminister og vicepremierminister Matteo Salvini fra partiet Lega fra magten.

- Sejren i parlamentet over populismen og Salvini var vigtig for at redde Italien. Men det er ikke nok, skriver Renzi.

Han understreger, at han fortsat vil støtte Italiens nye koalitionsregering.

Renzi var premierminister i Italien fra 2014 til 2016.

Ifølge den italienske avis Corriere della Sera vil mellem 18 og 20 parlamentsmedlemmer tilslutte sig Renzis nye projekt.

PD's leder, Nicola Zingaretti, kalder Renzis beslutning for "en fejl".

Han ser dog samtidig fremad.

- Vi er kede af det. Men nu skal vi tænke på italienernes fremtid, arbejde, miljø, forretninger, uddannelser og investeringer. Der er brug for en ny plan for at genopbygge håbet om en god regering og et nyt PD, siger Zingaretti.

Renzi siger, at han vil bruge den kommende tid på at bekæmpe Salvini.

- Jeg vil bekæmpe Salvini - ikke Nicola Zingaretti. Den skadelige populisme, som han (Salvini, red.) repræsenterer, er ikke besejret endnu, siger Renzi.

Den tidligere regeringskoalition bestod af Femstjernebevægelsen og Lega under ledelse af Matteo Salvini.

Den brød sammen i august, da Salvini ønskede et valg.

Salvini trak sig ud af koalitionen i forventning om at blive politisk styrket ved et hurtigt valg, da hans parti stod til markant fremgang.

Men hans manøvre slog fejl. I stedet endte det med en koalitionsregering med de tidligere politiske modstandere PD og Femstjernebevægelsen.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce