Annonce
Indland

Tidligere radikal minister tror på at rød blok når i mål

Philip Davali/Ritzau Scanpix
Der er en ro og tillid over forhandlingerne, som lover godt, mener tidligere radikal minister under Thorning.

Folkemødet på Bornholm har sat et midlertidigt punktum i de indledende forhandlinger om en ny regering.

I flere dage har partierne i rød blok - Enhedslisten, SF og De Radikale - forhandlet med S-formand Mette Frederiksen om temaer som klima, velfærd, udlændinge og økonomi, og der er store forskelle at spore mellem partierne.

Alligevel er der hos i hvert fald én observatør håb om, at de fire partier nok skal blive enige om et parlamentarisk grundlag.

- Jeg er sikker på, at de finder ud af det her, siger Christian Friis Bach, der er tidligere folketingsmedlem for De Radikale og minister for udviklingsbistand fra 2011-2013.

Christian Friis Bach var selv med under regeringsforhandlingerne efter folketingsvalget i 2011. Her isolerede Socialdemokratiet, De Radikale og SF sig på Hotel Crowne Plaza på Amager, der blev kendt som Det Sorte Tårn, for at forhandle om en ny regering.

Ifølge Christian Friis Bach skyldtes de svære forhandlinger i 2011, at Danmark blandt andet var presset af en økonomisk krise. Og det er vi ude over i dag, siger han.

- Der var det bagtæppe dengang, at der var en alvorlig økonomisk krise og et ekstremt fokus på migrations- og flygtningespørgsmålet.

- Og det bagtæppe er der jo ikke på samme måde i dag, fordi økonomien er helt anderledes stærkt forbedret, der er penge i kassen, og integrationen går godt, siger han.

- Det synes jeg jo, er det bedste udgangspunkt for at finde et godt og stærkt grundlag.

Forud for regeringsforhandlingerne, som begyndte fredag, har partierne i rød blok fremlagt flere krav og ønsker til en ny regering.

Blandt andet har De Radikale som ultimativt krav, at en ny regering skal øge beskæftigelsen og det økonomiske råderum, mens SF og Enhedslisten ønsker skatte- og afgiftsstigninger.

Christian Friis Bach mener imidlertid, at partiernes mange forskelligheder i sidste ende ikke vil stå i vejen for dannelsen af en rød regering.

- Nej, det tror jeg bestemt ikke. Det er jo forskellige partier. Det havde været noget helt andet, hvis man havde stået med det bagtæppe (økonomisk krise, red.).

- Jeg synes også, jeg kan mærke, at der er en ro og tillid i de her forhandlinger, som lover rigtig godt. Og der adskiller det sig måske også lidt fra dengang, jeg var med oppe i "det sorte tårn" til forhandlingerne, siger han.

Forhandlingerne genoptages lørdag på Christiansborg.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce