Annonce
Udland

Tidligere svensk ambassadør tiltalt for at samarbejde med Kina

Fredrik Sandberg/Ritzau Scanpix
Sveriges tidligere ambassadør i Kina nægter sig skyldig i at have samarbejdet med Kina under forhandlinger.

En tidligere svensk ambassadør i Kina er tiltalt for "uautoriseret adfærd" under forhandlinger med Kina om den svenske statsborger Gui Minhai, der er dømt og fængslet i Kina.

Det skriver den svenske anklagemyndighed i en pressemeddelelse.

- En ambassadør har et vidtrækkende mandat til at repræsentere Sverige. På trods af dette er en ambassadør også nødt til at følge visse retningslinjer.

- I denne konkrete sag er hun gået ud over sit mandat og derved begået en forbrydelse, siger vicechefanklager Hans Ihrman ved den svenske anklagemyndighed.

Ifølge det svenske nyhedsbureau, TT, er der tale om den tidligere ambassadør ved navn Anna Lindstedt.

Ambassadøren er mistænkt for at have handlet uden for sine beføjelser på et møde i Stockholm, hvor hun var i kontakt med folk, der repræsenterede den kinesiske stats interesser.

Ifølge Hans Ihrman er det ikke sket før i svensk historie, at en forhandler i en retsforfølgelse selv er blevet retsforfulgt.

Efterforskningen af Anna Lindstedt blev indledt i februar kort efter mødet i Stockholm, der fandt sted i januar. Hun har tidligere nægtet sig skyldig gennem sin advokat.

Ifølge den svenske avis Aftonbladet er Anna Lindstedt stadig ansat i det svenske udenrigsministerium, men hun har ingen opgaver.

Gui Minhai er en svensk-kinesisk forfatter. Han oprettede i 2012 et forlag i Hongkong, der udgiver bøger, som Kinas kommunistparti har forbudt.

Minhai er fængslet i Kina for at have afsløret statshemmeligheder. Han har en datter i Sverige, der kæmper for at få ham løsladt.

Datteren, Angela Gui, var desuden med på mødet i Stockholm. Hun har tidligere sagt til Expressen, at stemningen på mødet var truende, og at hun fik at vide, at hendes far ville blive løsladt, hvis hun ikke udtalte sig til pressen.

/ritzau/

Annonce
Pressemeddelelse fra den svenske anklagemyndighed
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Flytter produktionen til Polen: Danfoss lukker fabrik i Kolding og nedlægger 335 stillinger

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];