Annonce
Kultur

Til bords med de kongelige: Rosenborg tømmes for Flora Danica-porcelæn, som sendes til Kolding

Flora Danica-stellet rummer en række blomsterkurve, skabt til at dekorerer bordet under de kongelige tafler. Levende blomster på bordet blev i 1700-tallet anset for en uskik, hvorfor blomsterne her er i porcelæn. Foto: Iben Kaufmann
En verden af overdådig porcelæn og storslåede fortællinger vil åbenbare sig fra sommeren 2022, når Kongernes Samling for første gang udstiller deres store beholdning af det originale Flora Danica-stel i Bibliotekssalen på Koldinghus.

Kolding: Når man dækker op til fest i kongehuset, så sker det med manér. Og der er ikke meget, som overgår det imponerende Flora Danica-stel, som er blandt det ypperste, man stadig producerer den dag i dag på porcelænsfabrikken Royal Copenhagen.

Når Koldinghus til sommer åbner udstillingen "Flora Danica – pragt, prestige og porcelæn", så bliver synet overvældende. Det garanter Thomas C. Thulstrup, der er direktør for Kongernes Samling, som favner museerne på Koldinghus, Rosenborg og Amalienborg.

- Vi tømmer praktisk talt Rosenborg for Flora Danica-porcelæn og bringer det til Kolding. Og det stel, vi kommer til at vise på Koldinghus, er det opfindelige stel, som kongen i sin tid bestilte. Det er selve Flora Danica-stellet. Det er det porcelæn, som man har dækket op med siden 1700-tallet i kongehuset, siger Thomas C. Thulstrup.

Annonce

Han fortæller, at med sine 1530 intakte dele er Flora Danica-stellet verdens bedst bevarede pragtstel fra 1700-tallet. I dag er stellet opbevaret på Rosenborg. Det meste ligger på lager, mens udvalgte dele er udstillet i porcelænssalen. Det hele bliver stort set samlet og sendt mod Kolding til sommer.

- Vi kommer i mine øjene til at skabe et nyt skatkammer i bibliotekssalen på Koldinghus, for Flora Danica er en nationalskat - et nationalt klenodie, siger Thomas C. Thulstrup.

Koldinghus giver nye muligheder

Stellet blev anvendt første gang ved Christian den 7.'s fødselsdag den 29. januar 1803 på Amalienborg. Stellet er siden blevet anvendt ved højtidelige lejligheder i kongehuset som bryllupper, fødselsdage og nytårstafler. I dag anvendes det yderst sjældent.

Men med den nye udstilling ’Flora Danica – pragt, prestige og porcelæn’ bliver det muligt at komme helt tæt på store dele af det imponerende stel og ind bag den fascinerende historie om stellets tilblivelse. Ifølge Kongernes Samling er det en historie om naturvidenskabelige landvindinger, storpolitiske dramaer og ubeskrivelig skønhed. Sat i scene på det skrøbelige hvide porcelæn, der med sine talrige steldele og sirlige gengivelser af den vilde danske botanik er en helt central nøgle til forståelsen af oplysningstidens Danmark og idealerne ved det danske hof i slutningen af 1700-tallet.

- Det er en udstilling, som har været længe undervejs. Den har været i vores tanker, siden det kom på tale, at Koldinghus skulle være en del af Kongernes Samling, fortæller direktør Thomas C. Thulstrup. Arkivfoto: Søren Gylling

- Vi vil gerne ud til så mange som muligt med historien om vores monarki, og det har vi bedre mulighed for med overtagelsen af Koldinghus. Her på Rosenborg gemmer vi på utrolige skatte, der fortjener at komme ud, og når vi nu har en afdeling i Jylland - Koldinghus - så kan vi brede fortællinger meget bedre ud, end vi kan i dag på Rosenborg, siger direktøren for Kongernes Samling.

Annonce

Overvældende udstilling

Siden den store udstilling om Flora Danica-stellet i 1990 på Christiansborg Slot har det ikke været muligt at få en indgående præsentation af det overdådige service, der er næsten lige så mytisk, som stellet er omfangsrigt.

Med afsæt i temaerne prestige, pragt og porcelæn vil publikum helt bogstaveligt blive budt til bords i udstillingen, der vil folde nye sider ud om stellets baggrund, udformning og brug. For blev det prægtige Flora Danica-stel vitterligt skabt til den russiske kejserinde, som historien går? Hvad motiverede til de sælsomme dekorationer hentet fra bogværket af samme navn? Og hvad kan stellet fortælle os om manér, mad og mode ved det danske hof? Svarene på den slags spørgsmål bliver besvaret i den kommende udstilling, som kan opleves på Koldinghus fra juni 2022. Her vil den blive fulgt op af arrangementer og formidlingstiltag, der vil kaste lys over stellets historie, brug og aktualitet.

- Jeg tror, folk vil opleve en udstilling, der slår benene væk under dem, for det er et helt fantastisk håndværk, som vi kommer til at formidle på en meget spændende måde, siger Thomas C. Thulstrup.

Flora Danica

Flora Danica er et håndmalet pragtstel af porcelæn dekoreret med billeder af danske planter hentet fra farveplancherne i det botaniske billedværk Flora Danica.

Stellet bestod af et middags- og dessertservice og blev udført af Den Kongelige Porcelænsfabrik, nu Royal Copenhagen, i årene fra 1790-1802.

Stellet blev taget i brug 29. januar 1803 til kongens fødselsdag. Af dets 1802 dele er der bevaret 1530. Det er dermed det største af 1700-tallets store europæiske porcelænsstel.

Annonce
Kultur For abonnenter

Hitler kaldte kendt slesvigsk kunstner "et svin" - alligevel tiggede han nazisterne om at komme ind i varmen: Anmelder giver ny bog om Nolde seks stjerner

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

De ældste elever på lokal skole er sendt hjem: En forælder er ramt af den nye omikron-variant

Kolding For abonnenter

Hunden Vaks vækkede ejer, da værksted med traktorer og udstyr gik op i flammer: - Han får nok et ekstra kødben til jul

Sydjylland

Flere kommuner oplever massive smittestigninger henover weekenden: En stikker af med 150 nye smittede siden fredag

Leder For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Genskabte sms-beskeder indhenter Barbara Bertelsen

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Sydjylland For abonnenter

Madelaine frygtede at dø, før hun nåede operationsbordet: Nu frygter hun at lang ventetid rammer andre

Kultur

Det bliver Suspekt: Kløften er klar med fire nye navne

Tønder

Politijagt med 160 kilometer i timen: Blev stoppet med søm-måtte

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Haderslev

Den danske Navalny: Mogens Rerup anker sin dom til landsretten

Sønderborg For abonnenter

Snavset og spor efter gamle madrester: Spisested indkasserer anden bøde på et år

Esbjerg

Nu skal palleløfteren være selvkørende: Robotfirma og producent af internt transportudstyr i samarbejde

Annonce