Vrenderup: Det er dyrt at være dansker for øjeblikket. Og især husstande, der opvarmes med naturgas eller strøm, får sved på panden, når regningen dumper ind i mailboksen. Mange oplever varmeregninger, der er tre til fem gange højere end normalt.
I Varde Kommune er især de seks byer i den gamle Helle Kommune hårdt ramt, da man her fyrer op med naturgas eller med strøm. Regeringen lægger op til, at 250.000 husstande med naturgas i fremtiden skal finde et alternativ, hvor fjernvarme er en klar og økonomisk vinder på lang sigt.
Jens Dicksen Jensen, NordenskovEfter min mening er det 100 procent realistisk. Derfor går jeg ind i det. Jeg synes, vi har en forpligtigelse, og så er det spændende.
En udfordring og opgave, som Jens Dicksen Jensen fra Nordenskov og centerleder Peder Foldager fra Helle Hallen er klar til at påtage sig. For hvis ingen gør noget, sker der ingenting. De vil opføre et fjernvarmeværk ved Helle Hallen, der skal forsyne Agerbæk, Starup-Tofterup, Nordenskov, Årre, Fåborg og Næsbjerg med fjernvarme.
- Efter min mening er det 100 procent realistisk. Derfor går jeg ind i det. Jeg synes, vi har en forpligtigelse, og så er det spændende, siger Jens Dicksen Jensen, der har en faglig baggrund som direktør for teknik og miljø i Billund Kommune.
Jo flere, jo bedre
Både for ham og Peder Foldager er det vigtigt at få ud, at de er i gang.
- Folk skal vide, at vi arbejder på det. Lad os i fællesskab træffe de rigtige beslutninger, siger Jens Dicksen Jensen.
Så til husstande, der overvejer at droppe naturgassen, så er opfordringen lige at klappe hesten.
- Der er masser af muligheder. Vi har alle brug for at få det løst. Vi skal i gang nu og ikke om fem til syv år, siger Peder Foldager, der har clearet sin deltagelse af med bestyrelsen.
Da Helle Hallen i sin tid blev opført i Vrenderup i 1972, var hallerne placeret i forhold til de seks byer. Derfor er det oplagt at anlægge et fjernvarmeværk i Vrenderup, hvor der er masser af jord. Og jo flere der er koblet på et fjernvarmeværk, jo bedre. Derfor er det som udgangspunkt langt bedre med et fjernvarmeværk for seks byer, i stedet for at hver by har sit eget fjernvarmeværk.
Helle Hallen er selv storforbruger af naturgas – mellem 60.000 og 70.000 kubikmeter om året. Hvis det ikke var for et jordvarmeanlæg, der leverer 70-80 procent af varmen til svømmehallen og hal 1, så ville Helle Hallen være ude at svømme. Men Helle Hallen har også selv en interesse i at komme af med naturgassen.
Tidshorisonten
I første omgang vil de tage kontakt til borgerforeningerne i de seks byer, der hver skal stille med en til to personer til en arbejdsgruppe.
Så vil der blive indkaldt til stormøde i Helle Hallen efter sommerferien. Og der vil være både fakta om fjernvarme og andre opvarmningsmuligheder som eksempelvis luft til vand varmepumper. Sidstnævnte giver lige nu større støjgener i en del villakvarterer.
- Folk skal være trygge ved at sige ja, siger Jens Dicksen Jensen.
De to mest væsentlige spørgsmål vil for mange være prisen for fjernvarme og tidshorisonten. Spørgsmål, som forventes at kunne blive besvaret på stormødet i Helle Hallen.
Det kommer til at ske
Der etableres en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Agerbæk, Fåborg, Næsbjerg, Årre, Nordenskov og Starup-Tofterup.
Der skal findes penge til rådgivning til opførelsen af et fjernvarmeværk og til selve planarbejdet. Varde Kommune skal også have det med i sin planlægning.
Til august indkaldes borgerne til et stormøde i Helle Hallen. Her vil der blive oplyst om fjernvarme og andre alternativer til naturgas.
Hvad koster det, og hvor lang er tidshorisonten?
Udgangspunktet for fjernvarmeværket er, at det skal være et andelsselskab.
I de seks byer var der i 2021 ifølge Danmarks Statistik 4.297 indbyggere og 2.032 husstande. Dertil skal lægges virksomheder og kommunens institutioner.