Annonce
Varde

Til desperate naturgaskunder: Fjernvarmeprojekt ved Helle Hallen er på vej

To mænd på en mission - en varme- og klimamission til gavn for de godt 2.000 husstande i den gamle Helle Kommunes seks største byer. Peder Foldager og Jens Dicksen Jensen er overbeviste om, at planerne er meget realistiske. Foto: Henrik Reintoft
Jens Dicksen Jensen fra Nordenskov og centerleder Peder Foldager fra Helle Hallen går i gang med at undersøge og skabe grundlaget for et fjernvarmeværk for byerne i den gamle Helle Kommune. Byer, der i dag enten får varmen via naturgas eller strøm. Første borgermøde holdes efter sommerferien.

Vrenderup: Det er dyrt at være dansker for øjeblikket. Og især husstande, der opvarmes med naturgas eller strøm, får sved på panden, når regningen dumper ind i mailboksen. Mange oplever varmeregninger, der er tre til fem gange højere end normalt.

Peder Foldager og Jens Dicksen Jensen vil nu samle kræfterne i den gamle Helle Kommune i bestræbelserne på at opføre et fjernvarmeværk ved Helle Hallen. Foto: Henrik Reintoft

I Varde Kommune er især de seks byer i den gamle Helle Kommune hårdt ramt, da man her fyrer op med naturgas eller med strøm. Regeringen lægger op til, at 250.000 husstande med naturgas i fremtiden skal finde et alternativ, hvor fjernvarme er en klar og økonomisk vinder på lang sigt.

Efter min mening er det 100 procent realistisk. Derfor går jeg ind i det. Jeg synes, vi har en forpligtigelse, og så er det spændende.

Jens Dicksen Jensen, Nordenskov

En udfordring og opgave, som Jens Dicksen Jensen fra Nordenskov og centerleder Peder Foldager fra Helle Hallen er klar til at påtage sig. For hvis ingen gør noget, sker der ingenting. De vil opføre et fjernvarmeværk ved Helle Hallen, der skal forsyne Agerbæk, Starup-Tofterup, Nordenskov, Årre, Fåborg og Næsbjerg med fjernvarme.

Annonce

- Efter min mening er det 100 procent realistisk. Derfor går jeg ind i det. Jeg synes, vi har en forpligtigelse, og så er det spændende, siger Jens Dicksen Jensen, der har en faglig baggrund som direktør for teknik og miljø i Billund Kommune.

Jo flere, jo bedre

Både for ham og Peder Foldager er det vigtigt at få ud, at de er i gang.

- Folk skal vide, at vi arbejder på det. Lad os i fællesskab træffe de rigtige beslutninger, siger Jens Dicksen Jensen.

Jens Dicksen Jensen fra Nordenskov har stor erfaring i forsyningsprojekter. Blandt andet det visionære LAR-projekt i Nordenskov og som direktør for teknik og miljø i Billund Kommune. Foto: Henrik Reintoft

Så til husstande, der overvejer at droppe naturgassen, så er opfordringen lige at klappe hesten.

- Der er masser af muligheder. Vi har alle brug for at få det løst. Vi skal i gang nu og ikke om fem til syv år, siger Peder Foldager, der har clearet sin deltagelse af med bestyrelsen.

Da Helle Hallen i sin tid blev opført i Vrenderup i 1972, var hallerne placeret i forhold til de seks byer. Derfor er det oplagt at anlægge et fjernvarmeværk i Vrenderup, hvor der er masser af jord. Og jo flere der er koblet på et fjernvarmeværk, jo bedre. Derfor er det som udgangspunkt langt bedre med et fjernvarmeværk for seks byer, i stedet for at hver by har sit eget fjernvarmeværk.

Centerleder Peder Foldager fra Helle Hallen har clearet af med sin bestyrelse, at det er ok, at han er med til at løfte opgaven med at etablere et fjernvarmeværk ved Helle Hallen. En hal, der selv har et årligt forbrug på 60-70.000 kubikmeter naturgas. Foto: Henrik Reintoft

Helle Hallen er selv storforbruger af naturgas – mellem 60.000 og 70.000 kubikmeter om året. Hvis det ikke var for et jordvarmeanlæg, der leverer 70-80 procent af varmen til svømmehallen og hal 1, så ville Helle Hallen være ude at svømme. Men Helle Hallen har også selv en interesse i at komme af med naturgassen.

Annonce

Tidshorisonten

I første omgang vil de tage kontakt til borgerforeningerne i de seks byer, der hver skal stille med en til to personer til en arbejdsgruppe.

Så vil der blive indkaldt til stormøde i Helle Hallen efter sommerferien. Og der vil være både fakta om fjernvarme og andre opvarmningsmuligheder som eksempelvis luft til vand varmepumper. Sidstnævnte giver lige nu større støjgener i en del villakvarterer.

- Folk skal være trygge ved at sige ja, siger Jens Dicksen Jensen.

De to mest væsentlige spørgsmål vil for mange være prisen for fjernvarme og tidshorisonten. Spørgsmål, som forventes at kunne blive besvaret på stormødet i Helle Hallen.

Det kommer til at ske

Der etableres en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Agerbæk, Fåborg, Næsbjerg, Årre, Nordenskov og Starup-Tofterup.

Der skal findes penge til rådgivning til opførelsen af et fjernvarmeværk og til selve planarbejdet. Varde Kommune skal også have det med i sin planlægning.

Til august indkaldes borgerne til et stormøde i Helle Hallen. Her vil der blive oplyst om fjernvarme og andre alternativer til naturgas.

Hvad koster det, og hvor lang er tidshorisonten?

Udgangspunktet for fjernvarmeværket er, at det skal være et andelsselskab.

I de seks byer var der i 2021 ifølge Danmarks Statistik 4.297 indbyggere og 2.032 husstande. Dertil skal lægges virksomheder og kommunens institutioner.

Annonce
Varde For abonnenter

Hvorfor bruge millioner på at rive ruiner på landet ned, når man kan redde bevaringsværdige huse og historien?

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se billederne: Hundredvis af gulklædte mennesker indtog historisk vold

Erhverv For abonnenter

Toppen af Koldings erhvervsliv skød stort beløb i startup-firma: 800.000 danskere kan få gavn af deres service

Sønderborg

Michael smøgede ærmerne op og droppede smøgerne: - Jeg havde lovet min søn at stoppe

Leder For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nærhospital er politisk og sproglig maskerade

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Erhverv

Fastfood- og salatkæde i vækst vil til endnu en jysk by: Men den mangler en vigtig ting for at kunne åbne

Vejen For abonnenter

Jack var død i 20 minutter og lå i koma: Nu spiller han fodbold med landsholdskæmpe

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Kolding

Johns kræftsyge kone faldt i kommunens løse fliser og brækkede lårbenet: Nu er Tove død og John forlanger en reaktion fra kommunen

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Esbjerg For abonnenter

Forpagteren endte i fogedretten: Nu søger Kaj en ny til populært danseværtshus

Varde For abonnenter

196 år gammel: Én af Blåvands ældste klitgårde står foran forfald og nedrivning

EfB For abonnenter

EfB fik sin første sejr i næsten er halvt år: Lykken vendte alt for sent for EfB

Annonce