Annonce
Sydjylland

Til kamp mod corona: Nu plomberes sommerhuse og vandhaner med klistermærker

Klisternærmer sættes på vandhaner og nøglehuller for at vise, at der er sprittet af siden sidste gæst. Foto: Mikkel Jezequel
Coronavirus kan overleve langt længere på en overflade end de fem timer, der går, fra en gæst i et feriehus tjekker ud, til den næste tjekker ind. Derfor har Esmark Feriehusudlejning skruet op for desinficeringen og taget nye metoder i brug.
Annonce

Søndervig: Trods det utroligt lumre og varme vejr lørdag var der nogle, som bestemt ikke havde tid til at sætte farten ned. Rengøringsmedarbejderne i udlejningsbureauerne havde nemlig travlt med at gøre alt skinnende i det lille tidsvindue mellem sidste uges og næstes uges gæster.

Alene hos Esmark Feriehusudlejnings afdeling i Søndervig skulle 420 sommerhuse gøres klar til nye gæster på store skiftedag, hvor højsæsonen for alvor begyndte. Og alle de huse skulle gøres klar mellem klokken 9 og 14, hvor de nye gæster forventer at kunne hente nøglen.

I år er der endnu mere tryk på rengøringen, for med et coronavirus, der stadig er i frit omløb, kræves den højeste standard for ikke at sprede smitten. Det har betydet, at blandt andet Esmark har indført en ny rutine for rengøring og desinficering.

Annonce

Spritrunde først og sidst

I et sommerhus på Houvig Klitvej er rengøringsmedarbejderne Debbie Pedersen og Wilma Belardo i gang med at gøre klar til de nye gæster. Foruden den gamle rengøringsrutine er der nu kommet nogle ekstra lag på deres arbejde. Nærmere bestemt er der kommet to desinfektionsrunder i hver ende af rengøringen. En, før de går i gang, og en, når de er færdige.

Debbie Pedersen, rengøringsmedarbejde hos Esmark Feriehusudlejning, er i gang med den sidste af to desinficeringrunder, som er lagt oven i rengøringen. Foto: Mikkel Jezequel

Mens Wilma Belardo venter udenfor, går Debbie Pedersen den sidste runde i huset, hvor alle håndtag, dørgreb, vindueshasper, armaturer, fjernbetjeninger, stikkontakter, touchpaneler på kogeplader samt andre berøringsflader sprittes af.

- Der er mange ting, man skal huske. ALT skal sprittes af, siger Debbie med et smil, mens hun arbejder hurtigt med kluden.

Rengøringen sluttes af med, at hun går rundt og sætter små runde klistermærker der, hvor håndtaget på armaturerne kan dreje, putter fjernbetjeninger i en plastpose med lynlås og endelig sætter et klistermærke over nøglehullet i hoveddøren.

Annonce

Plomberet rengøring

På klistermærket står der ”antibakteriel aktion” sammen med en tegning af en behandsket hånd med en klud.

Så er de ting nemlig plomberede, og de nye gæster kan låse op, tænde for vandet og zappe løs med fjernbetjeningen i forvisning om, at alt er desinficeret efter de tidligere gæster.

Desuden stiller Debbie Pedersen en lille flaske rengøringsmiddel og en klud ved siden af et skilt med gode råd til at holde høj hygiejne.


Konceptet er lavet i samarbejde med førende eksperter i rengøring, og proceduren er godkendt ved Statens Seruminstitut.

Kirsten Mark Thomsen, rengøringskoordinator, Esmark Feriehusudlejning, Søndervig


Tiltaget er nyt for Esmark Feriehusudlejning i år og er en konsekvens af coronavirusset, forklarer rengøringskoordinatoren hos Esmark i Søndervig, Kirsten Mark Thomsen.

- Desinficeringskonceptet kommer oven i vores grundige rengøring. Det er for at passe på både gæster, medarbejdere og ejere, fortæller hun.

Annonce

Godkendt af SSI

Inden rengøringsmedarbejderne går i gang, desinficerer de alle de ting, de skal bruge, som støvsugere og vandhaner. Så kommer den normale rengøring, og endelig den afsluttende afspritning med plombering.

- Konceptet er lavet i samarbejde med førende eksperter i rengøring, og proceduren er godkendt ved Statens Seruminstitut, fortæller Kirsten Mark Thomsen.

Rengøringsholdene bruger nu i gennemsnit 10 minutter ekstra per feriehus, og med 420 huse denne lørdag bliver det til en hel del. Omtrent 70 timer mere, faktisk.

Desinficeringspoceduren er godkendt hos Statens Seruminstitut, fortæller rengøringskoordinator Kirsten Mark Thomsen fra Esmark Feriehusudlejning. Foto: Mikkel Jezequel

Den ekstra tid har tilsammen med en række nye feriehuse i forhold til sidste år betydet, at Esmark Feriehusudlejning har skullet på markedet for at finde flere folk.

- I Søndervig var der 250 rengøringsmedarbejdere sidste år. Målet er at komme op på 400 denne sæson, fortæller rengøringskoordinatoren.

De nye medarbejdere får en grundig indskoling til jobbet, blandt andet med videoer, som skal ses, inden man møder ind til oplæring.

Annonce

Husk handskerne!

Desuden følges medarbejderne tæt af rengøringsinstruktørerne, der står parat til at hjælpe, hvis de løber ind i udfordringer.

En af dem er Aino Bjerre, der har overblikket over, at alle huse bliver gjort forsvarligt rent. Hun står også klar til at uddele nøgler og hjælpemidler til rengøringsmedarbejderne fra et rum bagerst i Esmarks domicil i Søndervig.

- Normalt plejer de selv at komme og tage tingene, og der kan være 20-30 folk i det lille rum, men nu kommer de ind en ad gangen og får tingene udleveret, siger Aino Bjerre.

Aino Bjerre er klar til at dele ud af rengøringsmidler, gummihandsker og nøgler til de ansatte. Foto: Mikkel Jezequel

Som noget nyt er plastikhandsker blevet påkrævet, hvor det tidligere var op til hver enkelt medarbejder, som de ville bruge dem.

I disse tider, hvor hygiejne er kommet i højsædet mange steder, oplever Kirsten Mark Thomsen positive tilkendegivelser fra ejere og lejere på de nye tiltag.

Døren er plomberet og klar til, at næste gæst kan stikke nøglen ind. Foto: Mikkel Jezequel
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Udenlandske par står i kø for at blive gift i sønderjyske bryllupskommuner: Ingen ledige tider resten af året

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Energinet får finkæmmet byggeplads efter aktion - sikkerhed for aktivister og medarbejdere er i højsædet

Regionalt

Efter 21 førstehjælpsaktioner på syd- og sønderjyske strande: Nu advarer livreddere badegæster om at passe på i stormfuldt sommervejr

Annonce