Annonce
Billund

Til kampdag på Engen: - Vi ender med at skulle arbejde, til vi er 105 år.

Trine og Bo Kjærgaard havde taget sønnike med. Foto: Martin Ravn
Kulde og grå himmel var ingen hindring for at deltage i 1. maj på Engen.

Grindsted: Der var pølser på grillen med tilhørende brød, øl og sodavand på Engen til Arbejdernes Internationale Kampdag den 1. maj. Trods det grå vejr var flere mennesker mødt op i teltet for at støtte op om arrangementet, sludre med hinanden og lytte til dagens talere.

Uden for stod blandt andet Per Brock og Lars Nielsen. Gennem de seneste fem-seks år har de troligt passet grillen den 1. maj, og i år var ingen undtagelse.

- Det er blevet en tradition, og så er det rigtig hyggeligt. Vi møder en del mennesker, og her er et godt fællesskab, sagde Lars Nielsen, der til dagligt arbejder på Danish Crown. Han mener, at der stadig er noget at kæmpe for.

- Der er altid en kamp, der skal kæmpes, for der vil altid være nogen, der har det ringere end andre, sagde han.

Fællesskabet har også en stor betydning for familien Kjærgaard, der havde taget barnevognen med sønnike med. Her er 1. maj også en tradition, der er vigtig at holde fast ved.

- 1. maj er fællesskab og at have noget at stå sammen om, hvilket jeg synes er gået lidt tabt hen over nogle generationer. Det er også derfor, vi har vores søn med for også at give nogle af disse værdier videre til ham, sagde Bo Kjærgaard, der til dagligt arbejder som kok.

Annonce
Der er altid en kamp, der skal kæmpes, for der vil altid være nogen, der har det ringere end andre

Lars Nielsen, deltager i 1. maj på Engen

Unge støtter 1. maj

Det var ikke hos alle de fremmødte, at 1. maj endnu var blevet en tradition, men selvom man er elev på Syddansk Erhvervsskole og endnu ikke trådt helt ud på arbejdsmarkedet, har dagen stadig en vis betydning.

- Jeg synes, det er godt med denne dag, man kan mærke et fællesskab, sagde Jørgen Nicolajsen, der er ved at uddanne sig til mekaniker.

Eleverne mente også, der stadig er noget at kæmpe for.

- For eksempel pensionsalderen, der skal stige. Det er jeg imod, sagde Lasse Pedersen, og kammeraten Simon Pedersen var enig:

- Vi ender med at skulle arbejde, til vi er 105 år, og det kan vi ikke.

Dagens første taler i teltet var forbundsformand i 3F, Per Christensen, herefter Troels Ravn (MF) og til sidst Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S). I pauserne underholdt den lokale musiker Karina Holgersen på klaver.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen-fotograf bag kameraet i ny komedie

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce