Annonce
Sønderborg

Til minde for de dræbte flyvere: Friheden har en pris

Mindehøjtidelighed for dræbte allierede flyvere, der styrtede ned på Nordals under 2. Verdenskrig. Foto: Timo Battefeld
Hvert år den 29. januar samles folk på Næsvej i Broballe for at mindes de to engelske fly, der styrtede ned i nærheden under anden verdenskrig. 18 allierede flyvere mistede livet.

Broballe: - Det er vigtigt, at vi husker, at den frihed, vi lever i, den kommer med en pris.

En forsamling af mennesker mødtes onsdag klokken 13.00 på Næsvej nær Broballe.

De samledes for at mindes 18 engelske og australske flyvere, som i 1944 mistede livet i to Lancaster-bombefly, der styrtede ned over Nordals.

Annonce
Jeannette Hounsgaard lagde blomster på vegne af de efterladte af de 18 besætningsmedlemmer. Foto: Timo Battefeld

Mindetavlen er ændret

Det ene fly blev angrebet af tyske natjagere, da det fløj hen over Varnæs. I en undvigelsesmanøvre mistede det begge ydervinger, hvorefter det styrtede næsten lodret ned på markerne ved Broballe.

Flystyrtet skete omkring 100 meter fra stedet, hvor de to mindesten nu står. Mindestenene bærer navnene på de 18 dræbte fra de to besætninger. På den modsatte side af vejen kan man stadig ane krateret.

Det andet fly var på vej over Augustenborg Fjord, da en brandbombe satte sig fast i den ene vinge og satte flyet i brand.

Det var de to brødre Gunnar og Henning Hounsgaard, der 50 år senere sikrede, at de to mindesten blev rejst.

Heldig ikke at blive ramt

Gunnar Hounsgaard har tidligere været ansvarlig for forsamlingen, men efter han gik bort sidste år, har datteren Jeannette Hounsgaard taget over.

- Jeg har nogen gange lavet lidt sjov med min far. Vi har lavet lidt sjov med, at det var heldigt, at han ikke fik den ene flyver lige i hovedet, fortæller Jeannette Hounsgaard.

Hendes far Gunnar Hounsgaard og onklen Henning Hounsgaard boede som unge drenge meget tæt på flystyrtet.

- Jeg har valgt, at fortsætte min fars arbejde, fordi jeg synes, at det er vigtigt. Det er vigtigt at huske, og vi vil gerne forhindre, at historien gentager sig, fortæller hun.

Derudover påpeger hun, at selvom forsamlingen ikke kendte de 18 besætningsmedlemmer personligt, så er det værd huske og ære deres navne.

- De var sikker nogle fantastiske mennesker. De ofrerede alt for vores frihed. De havde familier og venner, der sad og ventede på dem. Deres indsats skal ikke glemmes, fortæller Jeanette Hounsgaard.

De to bombefly med i alt 18 besætningsmedlemmer styrtede ned over Nordals tæt på Broballe. Foto: Timo Battefeld

Det er vores historie

En af de fremmødte understregede for sig selv begivenhedens vigtighed.

- Det her er vores historie. De her sten viser, hvor vi kommer fra.

Den samlede gruppe sang i fællesskab "altid frejdig når du går."

Efter sangen blev der lagt blomster ved mindestenen og flere fremmødte holdt taler.

Efter arrangementet samledes de deltagende til kaffe og kage på Oksbøl Friskole.

De 18 afdøde besætningsmedllemer var fra Engelsk og Austraslk luftvåben. Foto: Timo Battefeld
I lang tid mentes det, at de to fly ramte ind i hinanden og derefter styrtede til jorden. Men sandheden viste sig at være anderledes. Det ene blev skudt, og det andet ramt af en brændbombe. Mindetavlen blev 28. januar ændret af Sønderborg Kommune. Foto: Timo Battefeld
Mindehøjtidelighed blev med åbnet en tale, før forsamlingen sammen sang, altid frejdig når du går. Foto: Timo Battefeld
De 18 faldne flyvere fra England og Australien blev mindet med blomster og sang. Foto: Timo Battefeld
Mindehøjtidelighed for dræbte allierede flyvere, der styrtede ned på Nordals under 2. Verenskrig. Foto: Timo Battefeld
Jeannette Hounsgaard talte kort for de afdøde og deres efterladte. Foto: Timo Battefeld
Mindehøjtidelighed for dræbte allierede flyvere, der styrtede ned på Nordals under 2. Verenskrig. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce