Annonce
Læserbrev

Til Venstres chefideolog

Læserbrev: Den gode Peter Hansen fra Venstre finder det "lidt anstrengende altid at skulle høre de samme floskler fra SF". Jeg kan betro Peter Hansen, at det er gensidigt, at skulle høre på hans og Venstres ideologiske bragesnak. Venstres ensidige løsning på alle samfundsproblemer er altid mere marked og konkurrence. Iklædt floromvundne vendinger som "det skal kunne betale sig at arbejde", eller "pengene har det bedst i borgernes lommer" eller "bedste kvalitet til billigste pris", er det Venstres politiske projekt at afskaffe det velfærdssamfund vi kender.

Det gøres ved at centralisere og skabe store enheder i den offentlige sektor, der derefter kan privatiseres til højestbydende, eller udliciteres til lavestbydende. Med lovgivningen i ryggen stilles der krav om at kommunerne udliciterer og konkurrenceudsætter velfærdssamfundet til de private aktører. Det gøres med den ene hånd. Med den anden hånd udsultes den offentlige sektor (de kalder det omprioriteringsbidrag), fordi man skal bruge besparelserne til skattelettelser til de rige, hvorved nogle kommuner ser sig nødsaget til at udlicitere velfærdsydelserne. I det skjulte kan man så nedsætte serviceniveauet.

Og det er vel det der er Peter Hansens egentlige ærinde. At sænke serviceniveauet. Han bruger en række begreber fra de private virksomheders værktøjskasse, såsom effektiviseringer, rationaliseringer, konkurrenceudsættelse og udlicitering. Men det offentlige velfærdssystem er ikke en privat virksomhed.

Hvor en konkurrenceudsat produktionsvirksomhed til stadighed er nødt til at øge produktiviteten, ved at indføre nye teknologi og robotter, forholder det sig anderledes med den offentlige sektor. Her "håndteres" mennesker og ikke døde dippedutter.

Det er lykkes Venstre at smadre det solidariske danske velfærdssamfund med deres privatiseringsideologi. Med en rød regering kan vi forhåbentlig forhindre dette fortsatte forfald, og få rettet op på både normeringerne i vore daginstitutioner, folkeskolen forhold, og hjemmehjælpen. Men fri os fra Peter Hansens ideologisk betingede "markedsløsninger".

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce