Annonce
Læserbrev

Til Venstres chefideolog

Læserbrev: Den gode Peter Hansen fra Venstre finder det "lidt anstrengende altid at skulle høre de samme floskler fra SF". Jeg kan betro Peter Hansen, at det er gensidigt, at skulle høre på hans og Venstres ideologiske bragesnak. Venstres ensidige løsning på alle samfundsproblemer er altid mere marked og konkurrence. Iklædt floromvundne vendinger som "det skal kunne betale sig at arbejde", eller "pengene har det bedst i borgernes lommer" eller "bedste kvalitet til billigste pris", er det Venstres politiske projekt at afskaffe det velfærdssamfund vi kender.

Det gøres ved at centralisere og skabe store enheder i den offentlige sektor, der derefter kan privatiseres til højestbydende, eller udliciteres til lavestbydende. Med lovgivningen i ryggen stilles der krav om at kommunerne udliciterer og konkurrenceudsætter velfærdssamfundet til de private aktører. Det gøres med den ene hånd. Med den anden hånd udsultes den offentlige sektor (de kalder det omprioriteringsbidrag), fordi man skal bruge besparelserne til skattelettelser til de rige, hvorved nogle kommuner ser sig nødsaget til at udlicitere velfærdsydelserne. I det skjulte kan man så nedsætte serviceniveauet.

Og det er vel det der er Peter Hansens egentlige ærinde. At sænke serviceniveauet. Han bruger en række begreber fra de private virksomheders værktøjskasse, såsom effektiviseringer, rationaliseringer, konkurrenceudsættelse og udlicitering. Men det offentlige velfærdssystem er ikke en privat virksomhed.

Hvor en konkurrenceudsat produktionsvirksomhed til stadighed er nødt til at øge produktiviteten, ved at indføre nye teknologi og robotter, forholder det sig anderledes med den offentlige sektor. Her "håndteres" mennesker og ikke døde dippedutter.

Det er lykkes Venstre at smadre det solidariske danske velfærdssamfund med deres privatiseringsideologi. Med en rød regering kan vi forhåbentlig forhindre dette fortsatte forfald, og få rettet op på både normeringerne i vore daginstitutioner, folkeskolen forhold, og hjemmehjælpen. Men fri os fra Peter Hansens ideologisk betingede "markedsløsninger".

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Kommentar For abonnenter

Håbet, tålmodigheden og planetariet

Det synes at være en evighed siden, at dørene blev stænget i Orion Planetariet i Jels. I september 2016 meddelte bestyrelsen i Orion II Fonden, som har drevet planetariet, at der ville blive lukket med virkning fra den 1. januar 2017. Det kan godt være, at lyset blev slukket i kuppelsalen i planetariet, men der var stærke kræfter i form af en arbejdsgruppe, som ville det anderledes. Hen mod julehøjtiden i 2017 blev arbejdsgruppen projekt offentliggjort her i avisen. Kort fortalt gik gruppens ide ud på at få etableret en fulldome-biograf i planetariet, og desuden skulle der være en opsigtsvækkende udstilling af de mange PH-lamper, som Louis Poulsen har liggende i deres skatkammer. Lyset. Sådan er projektet blevet kaldt. Et passende navn til et projekt, som handler om at skabe et univers med fokus på stjerner og design. Lige omkring årsskiftet 2017/2018 satte styregruppen så fart på en økonomisk indsamling, hvor det på ganske kort tid lykkedes at få tilsagn om 300.000 kroner fra virksomheder, foreninger samt private. Det var et signal om, at den lokale opbakning var til stede. Med pengene i baghånden blev der udarbejdet et projektforslag, og alle forhåbninger har i store dele af 2019 hvilet på et forventet tilsagn fra en enkelt fond. Nærmest helt henne på målstregen – efter ellers at have udtrykt respekt og anerkendelse omkring projektet – blev det til et nej fra den pågældende fond. Arbejdsgruppen er – om end ikke slået tilbage til start – men dog bragt ud af kurs. Men lader sig ikke slå ud. Nu er der kontakt til to andre fonde, som her i første kvartal af 2020 har bebudet et svar. Det handler altså om tålmodighed. Masser af tålmodighed. Intet kommer af sig selv, og arbejdsgruppen, som opererer ganske frivilligt i håbet om at kunne få genåbnet planetariet, giver ikke op. Arbejdsgruppen lever fortsat med det klare mål at få skabt et nyt fyrtårn for Jels og for Vejen Kommune. Set fra sidelinjen er der sikkert dem, som mener, at det ikke bliver til noget med projekt Lyset. Måske får de ret. Forhåbentlig får de ikke. Glasset er fortsat halvt fyldt. For når alt kommer til alt, så er projektet med Lyset i planetariet på Søvej i Jels så ganske klart værd at vente på. At håbe på. Lige nu er det en helt oplagt turistattraktion, vi venter på. Og lad os slutte med et citat fra en John Mogensen-skæring: Tålmodighed er en dyd, hvis man gider at vente… GOD SØNDAG

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce