Annonce
Aabenraa

Tilbage ved start: Bud på historisk villa trukket i sidste øjeblik

Aabenraa Kommune fik nøglerne til Bjerggade 1 i november 2016 og har siden holdt opsyn med ejendommen og sørget for, der har været den nødvendige varme på. Arkivfoto: Ulrik Pedersen

Bjerggade 1 blev ikke som håbet solgt i første budrunde. Nu arbejder Aabenraa Kommune med andre løsninger på, hvordan man kan sikre den historiske ejendom.

Aabenraa: Interessen var stor, da Aabenraa Kommune i samarbejde med den lokale Nybolig-ejendomsmægler i begyndelsen af marts satte den historiske ejendom Bjerggade 1 i Aabenraa til salg.

Og da sidste frist for at byde på den over 100 år gamle villa, som skibsreder Friedrich Clausen opførte i 1904, udløb, var meldingen, at "det ser positivt ud".

Nu er kommunen imidlertid tilbage ved start.

Da det kom til stykket, var der nemlig ikke nogen bud, byrådet kunne tage stilling til, og dermed er den forsat på kommunale hænder - ejendommen, Aabenraa Kommune blev tvunget til at overtage efter en årelang strid med den tidligere ejer.

Sagen kort

Dennis Pollow søgte i juli 2012 kommunen om at få lov til at rive Bjerggade 1 ned. Han fik afslag med den begrundelse, at skibsredervillaen fra 1904 er bevaringsværdig.

Det startede den langvarige sag om kommunens pligt til så at overtage den - og i givet fald til hvilken pris.Overtaksationskommissionen gav Pollow medhold i, at kommunen skulle overtage. Til gengæld fik kommunen ret i, at ejeren ikke skulle have mere end grundværdien plus et tillæg for, hvad det blev vurderet, at løsdele og materialer ville kunne indbringe ved en nedrivning. I alt 650.000 kroner.

Forvaltningen tænker

- Der var et enkelt bud, men det måtte vi i sidste øjeblik tage af dagsordenen, da budgivere trak sit tilbud tilbage, forklarer Stig Werner Isaksen, direktør for kultur, miljø og erhverv.

Mere må han ikke fortælle, men det betyder, at Aabenraa Kommune skal i gang med at finde ud af, hvad man så gør.

- Nu har vi erfaringerne fra det her udbud, og så kigger vi på under hvilke omstændigheder, vi kan udbyde det igen. Om vi kan gøre det på en anden måde, siger direktøren.

Næste skridt bliver, at forvaltningen kommer med et oplæg, som politikerne i vækst- og udviklingsudvalget skal tage stilling til. Imens er ejendommen trukket af markedet.

Annonce

Ikke nogen nem opgave

Der er ikke sat nogen deadline for, hvornår ejendommen gerne skal være afhændet, for som Stig Werner Isaksen formulerer det, "så handler det ikke bare om at sælge et hus".

- Vi skal jo sælge til nogle, som vi tror på kan løfte den store opgave, det er at sætte det i stand. Det lykkedes ikke i første omgang, og vi ved godt, det ikke er nogen nem opgave, siger direktøren.

Samlet har sagen kostet kommunen knap 1,3 millioner kroner i erstatning, sagsomkostninger og advokatbistand.

I marts måneds salgsopstilling var der sat en vejledende pris på én million kroner, men den var kun vejledende, ligesom det blev understreget, at Aabenraa Kommune ikke var forpligtet til at acceptere de tilbud, der måtte komme - uanset beløbets størrelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

0 kroner for en hel dags arbejde: Mens andre vagtlæger skovler 40.000 sammen på en vagt, har Michael prøvet det stik modsatte

Annonce