Annonce
forside

Tilbageblik: Sådan gik valget for fire år siden

Valgaften i ROFI-Centret i Ringkøbing 2013. Borgmester Iver Enevoldsen bekendtgør resultatet af kommunalvalget.

Helt uventet tog det flere dage, inden Venstre kunne sætte sig på borgmesterposten, og en uge, inden byrådet blev endeligt konstitueret ved kommunalvalget i 2013.

Ringkøbing-Skjern: Når man befinder sig i Venstres kerneland, så er det ikke et spørgsmål, om partiet vinder kommunalvalget, men hvor stor sejren bliver.

Sådan har det altid været - men ved kommunalvalget for fire år siden blev vejen mod borgmesterposten formentlig noget mere ujævn og længere, end Venstre havde forestillet sig.

Forhistorien var, at Venstre havde siddet solidt på flertallet, borgmesterposten og samtlige udvalgsformandsposter i hele byrådsperioden; noget, de øvrige partier var temmelig utilfredse med. De mente, at Venstre burde have delt ud af magten.

På valgdagen straffede mange vælgere Venstre for partiets offensive vindmøllepolitik, lød partiets egen analyse efterfølgende. Det hjalp heller ikke, at der under valgkampen blev sat spørgsmålstegn ved borgmester Iver Enevoldsens lederskab, og at Venstres kandidater kort før valget blev truet med eksklusion, hvis de pegede på en anden til borgmesterposten. Samtidig måtte partiets samarbejdspartner Dansk Folkeparti bankes på plads efter højlydt at have flirtet med tanken om at kigge mod andre partier på valgnatten, selv om de havde skrevet under på at bakke op om Venstre.

Sikkert var det, at Venstre mistede sit absolutte flertal og otte procentpoint af stemmerne. Og at det ikke på valgnatten lykkedes at få slået det berømte søm i, så borgmesterposten blev sikret. Godt nok kunne Venstre og Dansk Folkeparti tilsammen mønstre et flertal, men Dansk Folkepartis to kandidater gjorde knuder.

To dage skulle der gå, inden Dansk Folkeparti indgik en smal konstitueringsaftale med Venstre, som samtidig gjorde Iver Enevoldsen til borgmester. Undervejs nåede et politisk sammenrend af S, SF, den nyvalgte kandidat fra Fjordlisten og Kristendemokraterne at lancere Kristian Andersen (KD) som alternativ borgmesterkandidat. Forsøget manglede dog mindst én stemme for at kunne realiseres, og Kristian Andersen sagde efterfølgende, at han faktisk ikke følte sig klar til at blive borgmester.

En uge efter valget valgte Socialdemokratiet og Kristendemokraterne at gå med i konstitueringsaftalen, som gav S to udvalgsformandsposter og KD posten som viceborgmester. I aftalen indgik blandt andet, at der skulle laves nye retningslinjer for opsætning af vindmøller, og der blev givet håndslag på at arbejde for en realisering af nationalpark Skjern Å.

Kun SF og Fjordlisten fastholdt at stå udenfor. SF, fordi de tre mandater ikke mente, at de blev tilbudt noget som helst for at gå med, og Fjordlisten, fordi listen blandt andet var gået til valg på at få en ny borgmester.

Med til historien hører, at byrådsmedlemmerne dog er meget enige om, at denne byrådsperiode har været præget af et usædvanlig godt samarbejde partierne imellem.

Denne gang får Ringkøbing-Skjern helt sikkert en ny borgmester. Iver Enevoldsen genopstiller kun som menigt byrådsmedlem. Officielt har Venstre valgt Hans Østergaard som spidskandidat, men i kulissen spøger Lennart Qvist (V), som stadig har borgmesterdrømme. Socialdemokratiet lancerer under mottoet Tid til fornyelse Søren Elbæk som sin borgmesterkandidat. Og Kristendemokraternes modvillige borgmesterkandidat fra 2013, Kristian Andersen, er blevet mere end lun på at være den store kompromiskandidat til posten som Ringkøbing-Skjerns nye borgmester.

Det hele bliver afgjort til kommunalvalget den 21. november.

Annonce

Stemmer og mandater

Ved kommunalvalget i 2013 fordelte stemmerne og de 29 byrådsmandater i Ringkøbing-Skjern Byråd sig således:Socialdemokratiet: 19,7 procent af stemmerne. 6 mandater (+1)

Konservative: 2,5 procent af stemmerne. 0 mandater (-1)

SF: 8 procent af stemmerne. 3 mandater (uændret)

Liberal Alliance: 1,1 procent af stemmerne. 0 mandater (uændret)

Fjordlisten: 3,7 procent af stemmerne. 1 mandat (+1)

Kristendemokraterne: 9,7 procent af stemmerne. 3 mandater (+1)

Dansk Folkeparti: 8,1 procent af stemmerne. 2 mandater (uændret)

Venstre: 44,9 procent af stemmerne. 14 mandater (-2)

Fremstridtspartiet: 0,5 procent af stemmerne. 0 mandater (uændret)

Enhedslisten: 1,8 procent af stemmerne. 0 mandater (uændret)

I løbet af denne byrådsperiode valgte SFs Peder Sørensen at forlade SF for at blive løsgænger. Senere meldte han sig ind i Alternativet, som ikke stiller op til kommunalvalget. Partiskiftet betyder, at SF i dag kun har to mandater

Bent Brodersen forlod Venstre til fordel for Liberal Alliance. Derfor har Venstre i dag kun 13 mandater.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce