Annonce
Aabenraa

Tilbageblik: Studenter kurerede søsygen med cognac

En hyggestund undervejs på færgen fra Sønderborg til Kollund. Som middel mod søsyge havde Studentersangerne på ruten fra Fyn til Als med held anvendt cognac. De ser dog ud til på Flensborg Fjords knap så oprørte vande at kunne nøjes med pilsnere. Foto: Museum Sønderjylland
Fjerde nummer af Sønderjysk Månedsskrift er på gaden og det med historiske artikler, Grænselandskronikken og en række anmeldelser af både bøger og musik.

Sønderjylland: Modvirker cognac søsyge?

Det vil man blandt andet få svar i årets fjerde nummer af Sønderjysk Månedsskrift.

Det er netop sendt på gaden og i den ene af de fire artikler med historiske emner fortæller Elsemarie Dam-Jensen om Studentersangerne, der i 1921 gennemførte en række koncerter i det genforenede Sønderjylland. Koret besøgte Sønderborg, Kollund, Tønder, Haderslev og Aabenraa. Turnéen blev en vældig succes og skulle have været gentaget i år – men det satte coronaen en stopper for.

Annonce

Elsemarie Dam-Jensen fortæller på grundlag af korets egne muntre beretninger og skægge fotografier historien om Sønderjyllandsturnéen, og om cognac modvirker søsyge.

Derudover kan man blandt andet også læse om Peter Sørensen Schildt fra Agerskov, der efter at have været på valsen som murer hele vejen gennem Norge, Sverige, Finland, Rusland og Polen,  slog sig ned i Preussen. Her blev han indrulleret i hæren og måtte hele tre gange drage i krig, første gang mod Danmark i 1864, anden gang mod Østrig i 1866 og tredje gang mod Frankrig i 1870-71.

Identitetsdebat og øl

I Grænselandskronikken kommenterer Poul-Erik Thomsen det forgangne kvartals store og små begivenheder: Blandt andet er der i det danske mindretal endnu engang udbrudt en identitetsdebat – og hvad skal der ske med feriebørnene, når nu rejserne til familier i Danmark indstilles efter mere end 100 år? I Kruså er bevaringsværdige bygninger i fare, og i Flensborg flytter byens øl ud! Det tyske mindretals avis Nordschleswiger er ophørt som fysisk dagblad og udkommer nu kun digitalt, bortset fra en trykt avis hver 14. dag. Den gamle redaktør kaster et blik på det sønderjyske presselandskab anno 2021.

Sønderjysk Månedsskrift, der denne gang også byder på syv anmeldelser af nye bøger og musik fra eller om Sønderjylland, udgives af Historisk Samfund for Sønderjylland otte gange om året.

En tidlig morgen i 1911 blev indbyggerne i Sønderborg vækket af et infernalsk spektakel, der ifølge øjenvidner lød ”højere end nogen tærskemaskine” – og det siger ikke så lidt. Det var en flyvemaskine, der fløj over byen for første gang. René Rasmussen fortæller historien om den fantastiske flyvende maskine, dens mange konstruktører og dens dristige pilot. Foto: Museum Sønderjylland


Her blev han indrulleret i hæren og måtte hele tre gange drage i krig, første gang mod Danmark i 1864, anden gang mod Østrig i 1866 og tredje gang mod Frankrig i 1870-71.

Fra artiklen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Oceanliner i miniformat har sejlet 60 år mellem Esbjerg og Fanø: Nu sendes den lille motorfærge Sønderho på førtidspension

Varde For abonnenter

Julie-omvendt: Hun er super feminin og kører en Piranha 5 - og hun er DF's mest kendte kandidat, men står nederst på listen

Annonce