Annonce
Sønderborg

Tilfreds pårørende med udskældt plejecenter: For min kone findes der ikke et bedre sted

Per-Bjørn Groves kone Kirsten bor på femte år på Guderup Plejecenter. Det er han tryg ved, for hun har det godt, fortæller han. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Kirsten Grove er så langt i sit demensforløb, at hun ikke selv kan udtrykke sig. Men hendes mand ønsker at fortælle, at hun får den bedste pleje og omsorg.

Guderup: En dag, da Per-Bjørn Grove kom forbi for at spise middag med sin kone Kirsten, havde personalet på Guderup Plejecenter dækket op, som skulle de på restaurant. Der var vin på bordet, foldede servicet og fine tallerkener.

Der var ingen særlig grund. Kirsten Grove havde ikke fødselsdag. Personalet havde blot ønsket at give hende en oplevelse.

Per-Bjørn Grove viser et billede af det fint dækkede bord og kommer med andre eksempler på, at personalet ikke bare er fagligt dygtigt, men også har hjertet med sig. Han har aldrig oplevet dårlig pleje, nedladende tone eller ansatte, som ikke har taget hans henvendelser alvorligt.

Annonce

- Jeg udtaler mig om forholdene på den afdeling, Kirsten bor på. Jeg har aldrig hørt om omsorgssvigt eller overgreb, og jeg er fuld af beundring for den indsats, de ansatte gør, siger han.

JydskeVestkysten har de seneste uger afdækket, hvordan en nu tidligere ansat har slået en dement beboer, ligesom vi har fortalt om en episode, hvor en 91-årig kvinde gik ud midt om natten i frostvejr. Personalet fandt den åbne dør, men valgte gennem halvanden time kun at lede indenfor på plejehjemmet. Beboeren kom sig aldrig over følgerne af nedkølingen og døde få dage senere.


Meget begynder hos en selv. Man skal lade være at gå at sætte streger, hver gang man ser sin pårørende i tøj, der ikke er rent. Eller være mistroisk og begynde at tælle minutter for at se, hvor lang tid de er om at komme.

Bjørn Grove


- Der er ingen tvivl om, at sådan noget ikke bør ske. Men det, som andre pårørende har fortalt om manglende pleje og nedladende tone, det har jeg aldrig oplevet. Tværtimod, fortæller Per-Bjørn Grove.

Svamp som brusehoved

Kirsten Grove flyttede på Guderup Plejecenter for snart fem år siden. Ægtemanden følte, at personalet gjorde alt for at få hende til at falde til:

- Jeg oplevede et personale, som var optaget af at høre hendes historie, så de kunne få en god kontakt til hende. De hjalp mig også med at indrette hendes værelse, fortæller han.

Personalet kom f. eks med forslag til at huske navne på familiefoto på væggene og ikke at møblere med alt for mange genstande, fordi det kan give for mange indtryk hos en person med demens.

Mange demente føler smerte ved berøring, eller når kroppen rammes af vanddråber. Kirsten Grove var utryg ved at komme i bad og reagerede ved at blive sur og afvisende.

- Det løste personalet ved at bruge en svamp som brusehoved. De forstår at finde andre måder at gøre tingene på, så det ikke ender med en konflikt, mener han.

Annonce

Drop glansbilledet

Andre pårørende har til JydskeVestkysten fortalt, at de er kommet på besøg og har fundet deres demente ægtefæller ubarberet og uvasket, kun siddende i undertøj eller i tøj med madpletter.

- Jeg er også kommet ved frokosttid og har fundet Kirsten i nattøj. Men hvad gør det? Måske har hun ikke villet i bad tidligere på dagen? Hvorfor skal hun være pæn? Jeg vil da hellere, at hun får lov at bruge sin gaffel, så godt hun kan, frem for at gøre vrøvl over, at hun spilder på sit tøj, fremhæver hendes mand.

Han minder om, at det, der er vigtigt for de pårørende, ikke nødvendigvis er det bedste for den demente:

- Som pårørende forsøger man at holde fast i et glansbillede af, hvordan personen var engang. Men det må man slippe, for sådan er vedkommende ikke længere, mener han.

Annonce

Tag imod forslag

Per-Bjørn Grove har endnu en kommentar til pårørende, der kritiserer plejecentrets ansatte for ikke at være samarbejdsvillige og lydhøre.

- Meget begynder hos en selv. Man skal lade være at gå at sætte streger, hver gang man ser sin pårørende i tøj, der ikke er rent. Eller være mistroisk og begynde at tælle minutter for at se, hvor lang tid de er om at komme. I stedet skal man tage initiativ til dialog, mener han.

For hermed kan man også få nye ideer til samværet med personen, som på grund af sin sygdom er ved at forsvinde for en. Per-Bjørn Grove blev f.eks opfordret til at finde sange, som han vidste, at Kirsten godt kunne lide.

- Vi fik så lavet et hæfte, som vi havde stor glæde af. Men nu er Kirsten langt væk i sin sygdom. De sidste to juleaftener har hun ikke kunnet rumme mennesker omkring sig. Hun magter ikke indtryk, og derfor har personalet foreslået mig at fjerne billeder og møbler på hendes værelser. Det har jeg så gjort, forklarer han.

Kirsten Grove i sin bolig på Guderup Plejecenter. Sofaen og en del af billederne er dog væk, for Kirsten er nu så svækket, at hun kun kan rumme få indtryk. Privatfoto: Per-Bjørn Grove
Kirsten Grove lider af Alzheimers og er stærk afhængig af pleje. Derfor bor hun på Guderup Plejecenter. Privatfoto: Billedet bag er en tegning af hende selv, lavet da hun blev 60 år. Nu er hun 78. Privatfoto: Per-Bjørn Grove
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Se billeder og video: Kom med ind i Alssundbroens hemmelige rum

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Peter har kastet anker midt i fjorden: Han kunne ikke holde ud at bo på land

Esbjerg For abonnenter

Millionerne er afsat, men firebørnsfamilien venter på femte år på cykelstien: Det er godt nok vildt, det skal tage så lang tid

Sydjylland For abonnenter

Danmark indkøbte i hemmelighed udskældt pigtråd til at holde flygtninge ude af landet: Dræberhegn opbevares i Skrydstrup

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Kommentar: Der er ikke så meget at rafle om - det er blodig  alvor for SønderjyskE frem mod vinterpausen

Vejen

Svindel, korruption eller krænkende adfærd: Nu får kommunen en whistleblowerordning

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Sønderborg

Psyched Up Janis-bassist vender tilbage til Sønderborg med støjrock og ballader

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde For abonnenter

Der var ubetalte regninger for 50 millioner, da gigant-landbrug kollapsede: Hvorfor mistede én underleverandør ikke en øre?

Haderslev

13-årige Storm er klassisk sanger og går i talentklasse:  - Jeg ville bare gerne lave mere af det, jeg godt kan lide

Varde For abonnenter

Nabo om dispensation til 85 procent større byggefelt: At tillade sig at kalde det en mindre ændring – det er flabet

Haderslev For abonnenter

Balladen om naturnationalpark i Pamhule fortsætter: - Afslag blev givet på ufuldstændigt grundlag

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg fik en appelsin i turbanen med Facebook: - Sagt på jysk har vi gjort en fornuftig handel

Annonce