Annonce
Trekantområdet

Tillidsmand: Bunden er ikke nået endnu, men Vejle er anderledes

Selvom Vejle Arrest altid er overbelagt med tre til fem indsatte, så bliver den udfordring løst, fordi medarbejdere og ledelse har en god dialog, fortæller tillidsmanden i arresten. Foto: Mette Mørk
Jan Bruun er tillidsmand for fængselsbetjentene i Vejle Arrest. Han er bevidst om, at situationen i mange fængsler og arresthuse er kritisk. Vejle er undtagelsen.
Annonce

Vejle: Som en lille, grøn oase i en tør og gold ørken, skiller Vejle Arrest sig ud fra andre arresthuse og fængsler i Danmark lige nu.

Og det er ikke kun de indsatte og arrestens egen ledelse, der siger det. Fængselsbetjentenes tillidsmand i Vejle, Jan Bruun, kan bekræfte, at det er sådan, han oplever situationen.

Han kalder arresten i Vejle et paradoks set i forhold til den nuværende situation i Kriminalforsorgen, hvor der p.t. mangler 500 fængselsbetjente, hvor antallet af sygedage er tårnhøjt, og hvor flere og flere af de ansatte får konstateret posttraumatisk stress syndrom, som om de havde været udsendt som soldater til en krigszone.

- For to år siden ville jeg have sagt, at bunden snart var nået i Kriminalforsorgen, men nu kan jeg sige, at det ikke er sket endnu. Det er ret vildt, konstaterer Jan Bruun og fortsætter:

- Derfor er det virkelig et paradoks, at vi har det så godt i Vejle.

Annonce

Ingen kløft

Vejle er en god arrest, ikke mindst fordi huset er indrettet optimalt: En bygning i ét plan med vinduer uden tremmer i cellerne, eget bad og toilet til hver af de indsatte, og tre afdelinger, der er adskilt fra hinanden. Det er med til at lægge bånd på de spændinger, der ellers kunne opstå.

Men mest af alt har Vejle Arrest nogle gode værdier, som gør det til et godt sted at være for alle, påpeger Jan Bruun.

- Den kløft, man nogle gange snakker om mellem medarbejdere og ledelse, har vi ikke i Vejle Arrest. Det betyder, at vi får snakket om tingene og løst udfordringerne hen ad vejen, i stedet for, at det ender i tumult, kaos og frustrationer, siger tillidsmanden og fortsætter:

- Det er klart, at det smitter godt af på de indsatte. Hvis betjentene har et godt arbejdsmiljø, så er der mere overskud og energi til de indsatte.


Vi skal ikke straffe de indsatte yderligere. Det er ikke vores job. Vi har en god dialog med dem og er klar over, at jo bedre en dag de har og vi har, jo bedre kommer alle igennem dagen.

Jan Bruun, tillidsmand


Han fortæller, at én af Vejles Arrets værdier i den grad også handler om resocialisering. Det betyder, at der bliver talt med de indsatte og arbejdet konstruktivt med at forberede dem til det liv, de skal ud til, når de igen bliver løsladt.

- Men i de arresthuse og fængsler, hvor man mangler folk og er overbebyrdede med andre opgaver, er der ikke tid til de indsatte, og så får resocialiseringen et knæk.

Annonce

Glæden smitter af

I Vejle mangler der ikke folk, for det er ikke et sted, som man søger væk fra, når man først er kommet ind.

Her har man i stedet overskud til at låne fængselsbetjente ud til andre arresthuse og fængsler, og i øjeblikket er Jan Bruun lånt ud til arresten i Kolding.

Så han oplever på egen krop, at der er forskel på, hvordan tingene bliver grebet an på de enkelte matrikler.

- I det store billede er der massive udfordringer i Kriminalforsorgen. Det er der ikke længere nogen, der prøver at skjule. Men i Vejle er vi sindssygt glade for vores arbejdsplads og den lokale ledelse. Og fordi vi værdsætter arbejdspladsen ekstremt højt, så smitter det af på alt andet.

Derfor opfatter Kan Bruun det heller ikke som et problem, at Vejle Arrest konstant er overbelagt med op til fem indsatte for meget. Udfordringen bliver altid løst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Annonce