Annonce
Sydjylland

Tillidsmand om besparelser i brandvæsenet: Det handler om borgernes sikkerhed

Både udstyr og mandskab er under pres i Trekantbrand, fastslår tillidsmand Martin Langemose fra Fredericia. Han håber, at politikerne lytter og undlader at fastholde besparelser i 2021-22. Arkivfoto: Torben Glyum
Allerede i maj bad tillidsfolkene ved TrekantBrand politikerne om at overveje at droppe en besparelse på to procent årligt. De har endnu ikke lyttet, men skåret 1,7 mio. kroner. Nu prøver tillidsfolkene igen og peger blandt andet på hensynet til borgernes sikkerhed.
Annonce

Trekantområdet: Når højderedderne rykker ud fra hovedstationen i Fredericia, sker det med udstyret pakket i en gammel varevogn. Vandvognen i Fredericia er en udtjent tankbil fra Hedensted, som kører på de sidste reserver. Stigevognen har rundet 20 år, og sprøjten kunne trænge til fornyelse.

- Vores materiel er ved at være udtjent, og med de nedskæringer, som politikerne lægger op til i både 2021 og 2022, så er det svært at se, hvordan der bliver råd til at forny det, siger tillidsmand for brandfolkene i Fredericia Martin Langemose.

Udslidt materiel er sammen med nedskæringer på mandskabet med til at gøre det tungere at holde fanen højt end tidligere, og i sidste ende kan det svække beredskabet i en grad, der kan ramme borgerne.

- Hvis vi kommer ud i en situation, hvor vi ikke kan løfte opgaven på grund af besparelser, så er jeg sikker på, at politikerne vil beklage, at de ikke lyttede, siger Martin Langemose.

Brødtekst

Annonce

Oven i spareforslag

For de ansatte i Fredericia kommer den nye sparerunde oven i usikkerhed over kommunale spareforslag. Det blev opgivet, men nu står de overfor nye sparekrav.

- Det er frustrerende, og man kan frygte, at nogle får nok. Det er allerede i dag svært at skaffe deltidsbrandfolk, og det bliver næppe lettere, hvis situationen ikke ændrer sig, siger Martin Langemose.

Sparekravet i 2020 har allerede betydet nedskæringer. Der er kappet et led af organisationsdiagrammet, så fire ledere er blevet til tre med ansvar for hvert sit område.

- Der var for mange ledere i den første organisation i det nye selskab, men det blev ændret, da vi fik ny direktør. Han skabte en god organisation, men nu er man på grund af sparekravet nødt til at ændre den igen. Det betyder, at vi aldrig rigtigt har fået ro til at skabe det effektive fælles brandvæsen, som vi kunne, siger Martin Langemose.

Annonce

Risikerer sygemeldinger

Den nye organisation betyder, at færre ledere skal påtage sig mange flere opgaver. Martin Langemose frygter, at det pres kan blive for stort.

- Hvis folk bryder sammen over for mange opgaver, så bliver det endnu sværere, og det kan vel ikke være målet, at folk skal blive syge af at passe deres job, siger Martin Langemose.

Han håber derfor, at politikerne virkelig lytter denne gang.

- Vi har fra medarbejdersiden skrevet et brev til dem, som de forhåbentligt vil tage alvorligt, siger Martin Langemose.

- Men kommunerne har netop været gennem budgetrunder, hvor det viste sig, at flere kommuner er under pres?

- Jeg er klar over, at det ser tungt ud mange steder, men vi beder om, at man ikke fastholder, at der skal spares, når vi rammer 2021 og 2022, siger han.

Annonce

Pengene burde findes

Besparelsen på to procent blev kommunerne pålagt af Folketinget i forbindelse med krav om effektivisering af de kommunale beredskaber. De skulle fusioneres til færre beredskaber, og gevinsten udmøntes i besparelser.

- Men regeringen har jo sendt flere penge til kommunerne, så det burde være muligt for de seks kommuner tilsammen at undgå at spare på beredskabet i de kommende år. For kommunerne er det ikke mange penge, men for vores regnskab på 80 millioner kroner er det alvorligt, siger Martin Langemose.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Skud mod bil afslørede 'smugkro'

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Trekantområdet

Langt flere end ventet er blevet podet: Flere tusinde lagde vejen forbi midlertidigt testcenter

Annonce