Annonce
Læserbrev

Tillykke med Haderslev Revyen

Læserbrev: Tillykke med Haderslev Revyen, som sætter de kinesiske pandaer, den amerikanske præsident, vores egen socialdemokratiske statsminister, borgmesteren, springvandet på Gravene og borgerskabet i byen under grundig behandling. Det er det, som en god revy kan og skal, og den italesætter fortællinger, som samler et lokalsamfund på bedste og underholdende vis. Det er herligt, at Haderslev har sin egen revy.

Det er en ære for os i Vojens, at vi er taget med i selveste Haderslev-revyen. Godt nok i form af en sketch, der kører på hvor dumme, vi er, ’Vi kender ingen intelligente mennesker, vi bor jo i Vojens’. Jeg grinede og klappede, måske lidt for højt, for den er ubehøvlet men præcis så grov, som den skal være i en revy – som satire, der kærkomment spidder fordomme og fortællinger, som vi har om de andre, som vi hellere taler om end med.

På samme måde som sketchen om Stafet for Fede, der er så politisk ukorrekt, at vi griner og krummer tæer i skam på samme tid – af at udstille fordomme om fede og af os selv, fordi vi griner. Revyen gør det, den skal – satiren fungerer i kraft af en humor om det, der provokerer os. Spørgsmålet er, hvorfor det er morsomt, og om humoren bygger på en (politisk) virkelighed, vi skal leve med eller ændre på.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce