Annonce
forside

Tillykke til Antoni Stenger

Med Finanslovsaftalen indgået mellem regeringen og DF kan jeg med glæde sige tillykke til landbruget - men der skal også lyde et tillykke til Antoni Stenger fra Rødding og formand for Sønderjysk Familielandbrug, da han om nogen - de sidste mange år har kæmpet en kamp for at få sat pantebrevsmodellen på dagsorden.

Med Finanslovsaftalen skabes bedre muligheder for generationsskifte for unge landmænd ved at indføre den såkaldte sælgerpantebrevsmodel ved salg af blandt andet landbrug, hvor op til ti procent af købssummen kan genanbringes i den solgte erhvervsejendom. Der afsættes nu 70 mio. kr. i 2020, 60 mio. kr. i 2021 og 55 mio. kr. i 2022 til udmøntning af modellen.

Der er også flere andre gode tiltag i Finansloven, som hjælper landbruget. Der sker en forlængelse af eksportindsatsen på fødevareområdet - således at der kan åbnes adgang til endnu flere markeder.

Der etableres en EU-finansieret tilskudsordning til investeringer i slagtesvinestalde, der skal udbrede ammoniak- og drivhusgasreducerende teknologier. Ordningen vil give mulighed for at støtte investeringer i staldanlæg.

Der skabes nu en ligestilling for landbrugsuddannelsernes kostafdelinger med andre kostskolemiljøer. Derfor afsættes midler til at ligestille både landbrugsskolernes forplejningstilskud go grundtilskud med vilkår på øvrige kostafdelinger.

Vi afskaffer foderfosfatafgiften og dermed lemper byrderne for landbrugsvirksomheder og der afsættes penge til at nedbringe sagsbehandlingstider - blandt andet inden for miljø- og landbrugsområdet.

Og det samlede beløb i Landsbypuljen bliver forøget - så flere kan få penge til byfornyelse og nedrivning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad skal vi med 1. maj?

Statsminister Mette Frederiksen (S) leverer indirekte det måske bedste bevis for, at den traditionelle fejring af arbejdernes internationale kampdag den 1. maj enten bør afskaffes eller finde en anden form: Socialdemokratiets formand stiller ikke op i Fælledparken på denne dag. Epicentret for den danske arbejdskamp, der hvor Louis Pio under Slaget på Fælleden den 5. maj 1872 blev arresteret i sit forsøg på at opnå bedre forhold for landets arbejdere, lige præcis dér ønsker formanden for Socialdemokratiet ikke at stille op. Vi ved godt, at det er hendes og regeringspartiets nærmest maniske trang til at kontrollere og polere virkeligheden, der har været udslagsgivende. For hun vil utvivlsomt, som i øvrigt forgængerne Helle Thorning-Schmidt og Poul Nyrup Rasmussen fra samme parti har oplevet det, blive udsat for larmende protester af enhver art og måske endda overdøvet for rullende kameraer, og det passer dårligt ind i den socialdemokratiske selviscenesættelse. Men det er også et stærkt tegn på, at den vigtigste kamplads for landets arbejdere altså ikke betyder alverden for statsministeren og i hvert fald ikke nok til at blive skrevet i hendes kalender på netop denne dag. I det hele taget er det på tide at kigge med friske øjne på 1. maj, der for manges vedkommende er indskrevet i overenskomsten som en hel eller en halv fridag. For ser man på tilstrømningen til denne dag landet over, er den både aftagende og aldrende. Med god grund. De store afgørende sejre for arbejdstagerne blev vundet for mange år siden; arbejdstidens nedsættelse, lønnet ferie, fem dags arbejdsuge og meget andet har været virkelighed i mange år. De historiske kampe er fortid, fordi arbejdsmarkedet har ændret sig, og den manglende tilslutning skal blandt andet findes i, at man i fagbevægelsen febrilsk klamrer sig til en stråmandsmodsætning, der ikke længere findes mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Det kan folk godt gennemskue. 1. maj i sin nuværende form har overlevet sig selv, der er behov for nytænkning.

Kolding

Sandsække stilles nu klar til de næste dages regnvejr: Skal forhindre nye oversvømmelser

Kolding

Sluse, pumpe og p-pladser til regnvand er klar i Kolding om tre-fire år

Annonce