Annonce
Esbjerg

Tilmeldt som sæddonor og ejendomskøber: Politiet dropper sag om chikane af S-folketingsmedlem

Folketingsmedlem Anders Kronborg blev forrige weekend chikaneret med alskens tilmeldinger til ting, han ikke har interesse i, og det fortsatte søndag. Men politiet siger, det ikke er en overtrædelse af straffeloven. Arkivfoto: Ole Joern, RedStar.
Socialdemokratiets fødevare- og dyrevelfærdsordfører, folketingsmedlem Anders Kronborg, skred til politianmeldelse, da han både blev tilmeldt som sæddonor og købs- og salgsinteresseret hos flere ejendomsmæglere i forrige weekend. Men politiet mener ikke, det er ulovligt. Fri bane for chikane af hvem som helst, mener folketingsmedlem.
Annonce

Esbjerg: Folketingsmedlem Anders Kronborg (S) fra Esbjerg, der måtte bruge det  meste af forrige weekend på at rode sig ud af diverse tilmeldinger, som ukendte personer havde foretaget i hans navn og på hans vegne og derfor anmeldte chikanerierne til politiet, kan glemme alt om, at ordensmagten griber ind.

Politiet standser nemlig efterforskningen og gør ikke mere ved sagen, da der hverken "er tale om bedrageri eller anden overtrædelse af straffeloven".

Sådan lyder konklusionen i et brev fra Syd- og Sønderjyllands Politi, og det forbløffer Anders Kronborg:

- Der er åbenbart frit spil til at chikanere folk, så længe man bruger deres offentligt tilgængelige email-adresser og telefonnumre. Det er jo en blankocheck til at ødelægge selve styrken i vores demokrati, nemlig at borgerne har direkte og let adgang til at kontakte politikerne, siger Anders Kronborg.

Sagen er kort fortalt den, at Anders Kronborg, der er Socialdemokratiets fødevare- og dyrevelfærdsordfører, fra fredag den 13. november og den følgende weekend pludselig oplevede, hvordan adskillige henvendelser fra ejendomsmæglere tikkede ind i hans mailboks. Han kunne derefter konstatere, at en eller flere personer både skrev ham op i diverse køberkartoteker, og endda også bød på en lejlighed til 2,5 millioner kroner i Københavns-området, bestilte rundvisninger i forskellige boliger og salgsvurderinger på ejendomme, han ikke ejer.

Alene søndag den 15. november var der på Kronborgs vegne indgået aftaler om tre rundvisninger i salgsklare boliger. Kronen på værket var, at han blev tilmeldt som sæddonor hos den internationale sædbank Cryos, og selvsamme søndag foretog han mundtlig og efter vejledning skriftlig anmeldelse til politiet.

Annonce

Begrundelsen

Politiets jurist skriver i brevet, hvori ordensmagten begrunder, at sagen droppes, følgende:

"Jeg skriver til dig for at oplyse dig om, at Syd- og Sønderjyllands Politi har besluttet at standse efterforskningen om bedrageri mod ukendte personer, der har afgivet uforpligtende tilbud på boliger i dit navn samt tilmeldt dig som sæddonor. Vi vurderer efter den indledende efterforskning, at der ikke er en rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart".

Og videre: "Vi har lagt vægt på, at forholdet ikke kan straffes efter straffeloven eller andre love. Det fremgår af anmeldelsen, at du er blevet kontaktet af ejendomsmæglere om, at du har afgivet uforpligtende tilbud på boliger. Derudover er du blevet kontaktet af Cryos, at de har registreret en tilmelding af dig som sæddonor".

"Alle henvendelser er sket til din folketingsmail eller dit folketingsmobilnummer. Begge dele er offentligt tilgængelig på folketingets hjemmeside ft.dk. Du har ikke lidt økonomisk tab ved henvendelserne. Det fremgår af edc.dk, at det er muligt at give uforpligtende tilbud via en funktion på deres hjemmeside. For at benytte funktionen skal man indtaste kontaktoplysninger, herunder e-mailadresse og telefonnummer. Ligeledes kan man på cryosinternational.dk melde sig som sæddonor ved at opgive kontaktoplysninger. Det er således muligt at afgive bud på boliger samt tilmelde andre som sæddonor
uden at have adgang til deres mailkonto. Vedkommende skal blot oplyse den e-mailadresse og det telefonnummer, de ønsker henvendelserne skal ske til", opsummerer politiet inden der konkluderes:

"På baggrund af ovenstående vurderer Syd- og Sønderjyllands Politi, at der ikke er tale om bedrageri eller anden overtrædelse af straffeloven".

Annonce

Angreb på demokratiet?

Anders Kronborg forudser, at andre borgere og politikere nu godt kan spænde sikkerhedsselen i forhold til misbrug af deres email-adresser og telefonnumre til hvad som helst:

- Jeg kan jo forstå ud af brevet fra politiet, at det er ikke ulovligt at chikanere andre mennesker. Det er da kommet bag på mig, og jeg frygter for, hvad det næste bliver. For år tilbage blev daværende statsminister Anker Jørgensen (S) hyldet, fordi han stod opført i telefonbogen, og det er jo en god tradition, at vi har så åbent et demokrati i Danmark. Men hvis den model udfordres og misbruges, så risikerer vi da, at det får konsekvenser i form af mere lukkethed. Jeg ved godt, at man især som politiker skal lægge ryg til meget, men at afgive købstilbud på nogens vegne og dermed forstyrre andre personer såsom i dette tilfælde ejendomsmæglere, det er bare ikke okay, siger Anders Kronborg.

Søndag den 22. november fik han i øvrigt endnu et salgs-tilbud i sin mailboks omhandlende en tre værelses-lejlighed i København.

- Men jeg flytter ikke til København, så hvis det er en opfordring, så glem det. Jeg bor i det område, jeg er valgt i, siger han med et skævt smil.

Kort om

Da JydskeVestkysten mandag i sidste uge berettede om chikanerierne mod Anders Kronborg, ønskede han ikke selv at motiv-efterforske i, hvorfor netop fødevare- og dyrevelfærdsordføreren for netop regeringspartiet blev udsat for den slags. Men et par borgere gættede på, at forklaringen skulle søges i den verserende minksag, der har vist sig at være en kæmpe belastning for S-regeringen.

Én skrev således:

"Det kunne være langt værre end de små irritationer, Anders. Meget værre. Tænk, hvis du havde din egen virksomhed som livsværk, og at du boede i et land, hvor en fæl diktator uden demokratiske principper og lovhjemmel fjernede eksistensgrundlaget fra den ene dag til anden... Godt vi bor i et demokratisk retssamfund her i DK. Eller gør vi?".

En anden skrev med henvisning til ejendomsmægler-chikanen:

"Det kan da være, at statsministeren har besluttet, at du flytter, og mener, at det er en fejl, at der ikke er hjemmel til, at hun kan beslutte, hvor du skal bo".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce