x
Annonce
Sydjylland

Kommuner er splittede over tilskud til hjemmepasning af børn

Hvorvidt man kan få tilskud til at passe egne børn hjemme afhænger af, hvilken kommune man bor i. Arkivfoto: Morten Stricker
Der er stor forskel på, hvorvidt man som hjemmegående forældre kan få tilskud til pasning af egne børn i Syd- og Sønderjylland. I Tønder kan man ikke få tilskuddet, da behovet ikke på nuværende tidspunkt er stort nok. I Esbjerg tilbyder man tilskud for at give børnefamilierne muligheden for at vælge, hvad der er bedst for dem.

Tilskud: Som forældre til små børn er der mange valg at træffe. Når barslen er ovre, og arbejdslivet igen kalder, er et af de valg, hvordan man vil have sit barn passet. Skal barnet i dagpleje eller vuggestue? Eller skal man måske blive hjemme og passe barnet selv?

Det sidste vælger nogle forældre, men det er forskelligt fra kommune til kommune, hvorvidt den hjemmegående forælder kan få økonomisk tilskud til at passe barnet selv.

I halvdelen af de ti syd- og sønderjyske kommuner kan man således få tilskud til pasning af egne børn, mens man i de resterende fem kommuner må se langt efter et sådan tilskud. Det fremgår af borger.dk.

Annonce

Tilskud til pasning af egne børn

Ifølge dagtilbudsloven kan kommunerne tilbyde forældre økonomisk tilskud til pasning af eget barn i minimum otte uger og maksimalt et år. Det er op til den enkelte kommune, om - og hvor længe - de vil tilbyde tilskuddet.

Tilskuddet kan højst udgøre 85 procent af den billigste nettodriftsudgift i et dagtilbud til samme aldersgruppe i kommunen.

Beløbet varierer fra kommune til kommune, men ligger på mellem 5000 og 6000 kroner for børn mellem nul og to år - dog undtaget af Fanø, hvor taksten er på 7599 kroner og Varde, hvor der kun gives tilskud til børn i deres andet leveår. Her kan man få 4391 kroner.

For børn fra 3 år og til skolestart kan man få mellem 3000 kroner og lige over 4000 kroner.

I følgende kommuner kan man få tilskud:

Esbjerg, Varde, Aabenraa, Haderslev og Fanø.

Disse kommuner tilbyder ikke tilskud:

Kolding, Sønderborg, Tønder, Billund og Vejen.

Gavn af daginstitutioner

Grethe Kragh-Müller, lektor i pædagogisk psykologi på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet, kan ikke sige, hvorvidt flere kommuner bør indføre eller afskaffe tilskuddet. Men hun fortæller, at det i mange tilfælde gavner børn at komme ud af hjemmet.

- Undersøgelser viser, at når børn går i kvalitetsdaginstitutioner, så profiterer de af det og udvikler sig bedre, end hvis de bare er hjemme. Mennesker udvikler sig i samspil med omverden. Og hvis omverden er varierende og spændende både hjemme og i institutionen, så har de stor gavn af det, understreger hun.

Grethe Kragh-Müller fortæller dog også, at børnene naturligvis kun profiterer af at gå i daginstitutioner, hvor kvaliteten og det pædagogiske overskud er højt.

- Vi har nedbarberet daginstitutionerne i en sådan karakter, at der er nogle institutioner, der har en så utilstrækkelig kvalitet, at man må være bekymret for, at børnene skal være der, siger hun og fortsætter:

- Hvis du som forælder har gode sociale forudsætninger, og du bliver tilbudt en institution, hvor du ikke synes, at dit barn overhovedet kan trives og være tryg, så er det jo klart, at det ikke er godt for barnet at komme der.

Ingen tilskud

En af de forældre, som oplever, at kvaliteten af landets daginstitutioner ikke altid har en tilstrækkelig kvalitet er Line Sommer fra Skærbæk. Hun går hjemme med sine børn, og det gør hun, fordi hun har haft flere dårlige oplevelser med den lokale børnehave.

Hun ville ønske, at hun kunne få tilskud, mens hun venter på at kunne sende børnene i en institution, hvor de trives. Men i Tønder Kommune giver de ikke tilskud til pasning af egne børn.

Formanden for Børn og skoleudvalget i Tønder Kommune, Kim Printz Ringbæk (S), fortæller, at tilskuddet ikke har været oppe at vende politisk siden 2009, og at der kan være lange udsigter til, at et eventuelt tilskud indføres.

- Vi har ikke drøftet det længe, fordi vi ikke har haft et aktuelt behov og kun har fået få henvendelser. Derudover synes vi, at vi har et godt og alsidigt tilbud, når det kommer til daginstitutioner, hvor alle skulle kunne finde noget, der passer dem. I Tønder Kommune har børnetallet samtidig i to år i træk været det laveste. Derfor har vi lagt vores primære indsats i at redde de små institutioner, som har udfordringer deraf, siger Kim Printz Ringbæk, som dog ikke afviser, at der i fremtiden kan komme en prøveperiode med tilskud på tale, hvis behovet opstår.

Gode erfaringer

I Tønders ene nabokommune, Esbjerg Kommune, er man gået en anden vej. Her har man i en lang årrække tilbudt forældre tilskud, når de hjemmepasser deres børn. Det er en ordning, som de, ifølge Diana Mose Olsen (SF), formand for Børn og Familieudvalget, altid har været og stadig er glade for.

- Det handler om, at familierne selv kan tage et valg om, hvad der er bedst for dem som familie. Om det er daginstitution, dagplejer eller at passe børnene derhjemme. Vi har kun positive oplevelser med det, siger hun og tilføjer, at der er bred enighed om i kommunen, at det er et godt tiltag.

At undersøgelser viser, at børn har gavn af at komme i daginstitution, bekymrer ikke Diana Mose Olsen.

- Vi har intet, der indikerer, at der kommer flere indberetninger eller bekymringer om børn, der er blevet passet hjemme, når de kommer videre. Flere af de hjemmepassere, vi har i kommunen er også gået sammen om at lave legegrupper og sørger for, at der er legeaftaler mellem børnene. Det gør de rigtig meget ud af, understreger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Tønder

Tønder Festival 2020 er aflyst

Danmark

Live efter statsministerens pressemøde: Få overblikket over planerne her

Annonce